CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Gheorghe Pârlea         Publicat în: Ediţia nr. 560 din 13 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

O SCRISOARE...GĂSITĂ (SCHIŢĂ „DIDACTICĂ”)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Un dascăl trecut binişor de prima tinereţe se căznea să probeze dacă amorul său târziu e împărtăşit de o colegă a sa, pe care n-o putea aborda decât în cancelarie, în prezenţa colegilor, sau în clasă, în prezenţa şcolarilor. Iar practica clasică a bileţelelor era riscantă. Căci, la vârsta lui, nefiind „becher”, nu dorea să lase, eventual, dovada păcatului său tainic.

Într-o zi crezu că are o inspiraţie socratică şi pregăti un plan „beton”: un mesaj discret, direct şi ...la purtător, ca să nu rămână urme. „Niciun risc!”, se încurajă el. Şi, cum intră dăscăliţa în clasă – mărul cel oprit, rumen şi frumos rotunjit, numai bun de cules –, hop şi profesorul după ea. Avea catalogul sub braţ şi o planşă asupra lui, ca să spulbere orice bănuială...extraprofesională. Ignorând prezenţa asistenţei inocente din bănci, deschide timid un dialog „didactic” cu învăţătoarea clasei:

- Stimată doamnă, îţi spune ceva acest stilou? Şi-i arată colegei, cu oarece ezitare, stiloul abia scos din buzunarul de la piept – partea stângă, evident.

- Nu-mi spune nimic stiloul dumneavoastră! răspunde puţin mirată colega. Dar fiţi mai explicit! solicită ea.

Şi profesorul atacă:

- Dragă doamnă, stiloul acesta e un stilou deosebit. Deşi îl am de-un sfert de veac, chiar de la debutul meu didactic, scrie fără cusur. Să-ţi demonstrez...

Şi, pe o foaie pregătită strategic, puţin incomodat de cele două instrumente de uz didactic, scrie, cu un tremur uşor perceptibil, ceva ce trebuia să rămână numai pentru cei patru ochi.

Contrariată vizibil, cea care trebuia să fie ţinta săgeţii lui Cupidon îngână ce-i trecu atunci prin cap, căci prin...inimă, nimic. Reuşi totuşi o subtilă ieşire din impas:

- Deştept stilou! N-a făcut nicio greşeală de...ortografie. Şi învăţătoarea începe lecţia în prezenţa, încă, a „vânătorului” cu tolba goală.

Needificat pe deplin de efectul strategiei sale, dar consolat că secretul lui a fost supus doar riscului minim, profesorul recuperează suportul declaraţiei sale tainice şi se se retrage precipitat.

Ca o fatalitate însă, Don Juan cu catalog scapă petecul de hârtie pe care îi demonstrase colegei virtuozitatea longevivului său stilou. Misiva este recuperată imediat de ocupantul băncii întâi, rândul de la catedră. Şi cum inteligenţa infantilă e tare iscoditoare, Nicuşor „scanează” cu coada ochiului propoziţia în două cuvinte, caligrafiată cu unealta cea năzdrăvană, şi se repede după cel care tocmai ieşea pe uşă. Îl trage dezinvolt de mânecă, îi întinde corpul delict şi îi spune şoptit, cu o deductibilă complicitate:

- Şi mie mi-i dragă doamna... Dar eu nu-i scriu, că fac greşeli de ortografie...Dacă aş avea stiloul dumneavoastră!...  
Referinţă Bibliografică:
O SCRISOARE...GĂSITĂ (SCHIŢĂ „DIDACTICĂ”) / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 560, Anul II, 13 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!