CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 928 din 16 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

O revistă cu rezonanţe literare, articol de Mircea Daroş
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Mircea Daroş 
  
O revistă cu rezonanţe literare 
  
Mar, 07/09/2013 - 15:37 
  
Mircea Daroşi 
  
 
  
,, AGORA LITERARĂ''este o publicaţie trimestrială editată de Liga Scriitorilor din România, Filiala Cluj-Napoca şi se află la cel de-al 19 număr al apariţiei sale. Frumuseţea şi bogăţia materialelor prezentate în numărul din iunie 2013 se datorează numelor de prestigiu şi de rezonanţă culturală care semnează această revistă. 
  
Prezentarea grafică de excepţie este realizată de artistul plastic Lazăr Morcan, care găseşte întotdeauna modalitatea de a-i da o ţinută de eleganţă prin policromia celor patru coperte atrăgătoare şi cu reale valenţe sugestive. 
  
La pagina redacţiei se află renumiţii oameni de litere, Ion Constantinescu, Gavril Moisa şi Al. Florin Ţene, care alcătuiesc Consiliul director, iar în calitate de redactor şef este poetul Iulian Patca, originar din Corvineşti, jud. Bistriţa-Năsăud. Revista cuprinde 4 domenii ale vieţii literare : eseuri, poezie, cronică şi proză, unde semnează 56 de autori, printre care şi 3 conjudeţeni : Mircea Daroşi cu două cronici literare, ( Dora Alina Romanescu ,, Pe drumul dorului şi al destinului'' şi ,, Menuţ Maximinian – Sub semnul metaforei'' ), Iuliu Marius Morariu ( Antologia,, Dor de dor'', la a patra ediţie ) şi Ionel Andraşoni (,, Mestecenii călători'' de Mircea Roşa Miro ). 
  
Cea dintâi pagină aparţine scriitorului de mare vocaţie şi recunoaştere pe tărâm literar, Al. Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor din România, , Membru corespondent al Academiei Americană- Română, care semnează eseul,, Criticul de poezie''. Aceasta este o pledoarie atentă şi sinceră, cu o largă paletă de idei, care trasează liniile definitorii ale criticului de poezie, precum şi relaţiile dintre cele două domenii . ,, Critica , spune Domnia sa, reprezintă în general judecătorul şi cenzorul care alege ce este bun de ce este rău, dar se pune întrebarea cine alege critica bună, obiectivă, de cea rea şi subiectivă ? Cine îi dă dreptul unui critic să dea verdicte, când istoria literaturii ne dovedeşte că s-au făcut multe greşeli în acest domeniu ?''Multe răspunsuri la ceste întrebări se întrevăd în acest eseu. 
  
O evocare încărcată de un sentiment emoţional este cea dedicată lui Eminescu şi Veronica Micle, intitulată ,, Bălăuca şi ... Emin'', semnată de Gavril Moisa. Articolul ,, Devastarea Academiei Române'' surprinde prin aspectul informaţional, bine documentat, prin care Nuţu Roşca prezintă pe cei 126 de academicieni români care ,, au fost suprimaţi de la progresul ştiinţei şi culturii de către regimul comunist, fiind consideraţi ,,trădători şi chiar criminali de război''. Mulţi dintre ei găsindu-şi sfârşitul în închisori sau în beciurile Securităţii. Este un articol omagiu adus acestor personalităţi ale culturii româneşti. 
  
O cronică plină de sensibilitate şi analiză pertinentă a liricului din creaţia Mihaelei Aionesei o face Iuliu Patca, care reuşeşte să pătrundă sensurile metaforice ale poemelor din volumul ,, Obsesia luminii'', evidenţiind potenţialul deosebit rodnic de care dispune autoarea, fiind capabilă să ne transmită mesaje de mare valoare. 
  
Revista are câteva ,, ferestre deschise'' pentru iubitorii de poezie, intitulate în mod sugestiv : ,, Starea de graţie'', ,, Mirajul poeziei'', ,, Debut literar'', ,, Meridiane lirice'', care cuprind creaţiile unor reprezentanţi de seamă ai genului liric în care poezia modernă şi clasică îşi găseşte un spaţiu larg şi bine definit. Aproape 30 de autori sunt cuprinşi în aceste pagini atât de bine conturate. Proza se află sub semnătura lui Ştefan Vişan, Floran Văideanu, Mariana Zavati Gardner. 
  
,, Agora literară'' este o revistă care se adresează în mod special iubitorilor de literatură, dar nu numai, promovează idei şi concepte pline de frumuseţe spirituală, îndeamnă la lectură şi meditaţie, îmboţăţeşte şi înfrumuseţează sufletul cititorului 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O revistă cu rezonanţe literare, articol de Mircea Daroş / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 928, Anul III, 16 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!