CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Vavila Popovici         Publicat în: Ediţia nr. 182 din 01 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

 O PAGINĂ A FESTIVALULUI DE DANS MODERN - 2011
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Forma se exprimă prin dans; eliberarea prin formă în timp se exprimă tot prin dans –  
  
dansul timpului etern vibrează în fiecare atom al universului.” 
  
Rabindranath Tagore  
  
A început Festivalul American de Dans Modern – 2011, în Statele Unite. Este sărbătorită cea de a 78-a stagiune a dansului modern. Spectacolele se desfăşoară, conform tradiţiei dobândite, în lunile iunie şi iulie ale fiecărui an, în sălile: Performing Arts Center şi Reynolds Industries Theater – Duke University, din oraşul Durham, Carolina de Nord.  
  
În data de 9 iunie a avut loc spectacolul de Gală, la Centrul Artelor Performante, iar în zilele 10, 11 şi 12 iunie pe scena Teatrului Universităţii din Duke s-a desfăşurat spectacolul ROSAS, primul din suita de spectacole ale acestei sesiuni, reprezentaţii ale culturii coregrafice care fac parte din cultura noastră spirituală. 
  
Pentru spectacolul din seara zilei de 12 iunie am plecat de acasă pe o vreme de furtună. Dintr-o dată cerul devenise mohorât, trist, iar noi ne doream să învingem această tristeţe cu muzică şi dans. A plouat intens pe o porţiune a şoselei, dar aşa cum ne-a obişnuit vremea în acest spaţiu al lumii, furtunile vin rapid, se desfăşoară turbulent, şi foarte curând trec, cerul înseninându-se, nelăsând loc tristeţii să pătrundă în suflet. 
  
Spectacolul intitulat ROSAS DANST ROSAS îl are coregraf pe Anne Teresa De Keersmaeker cu studiile de dans absolvite la şcolile de Artă din New York şi creatori pe Adriana Borriello, Anne Teresa De Keersmaeker, Michele Anne De Mey, Fumiyo Ikeda.  
  
Dansul este executat de patru tinere dansatoare : Tale Dolven – născută în 1981 în Norvegia, Sue-Yeon Youn – născută în 1981 în Coreea de sud, Elisaveta Penkova – născută în1981 în Rusia şi Sandra Ortega Bejarano – născută în1984 în Spania.  
  
ROSAS DANST ROSAS a dobândit un imens succes internaţional, a devenit clasic şi a rămas un număr permanent în repertoriul trupei Rosas. De la debutul acestui dans – 1983, el a fost învăţat de noi grupe de dansatori. În 1997 Tierry De Mey a realizat un film despre desfăşurarea interpretării dansului respectiv, în fiecare variantă de distribuţie a generaţiilor de interpreţi. 
  
Dansul începe cu cele patru femei care stau pe scenă cu spatele la audienţă; primul moment al mişcării este căderea pe spate a dansatoarelor (în ordine inversă) şi imediata rostogolire totală, adică făcută aproape ca o răsturnare şi înaintare. În primele momente de rostogolire muzica execută bătăile din ce în ce mai intense ale ceasului, dansatoarele realizând necesitatea trezirii la lucru, dar oboseala le prelungeşte chinul sculării. Ceasul a încetat să mai sune, trupurile se rostogolesc executând superbe figuri de gimnastică, femeile realizează ivirea zorilor, „gimnastica dimineţii” continuă. O singură muzică se aude, este cea a trupurilor umane, răsuflând din greu, în timp ce ele glisează pe pardoseala scenei. Apoi începe ritmul instrumentelor, lovind perpetuu, obsedant, sincronizându-se astfel cu mişcările trupurilor. Muzica din cea de a doua parte este compusă de Thierry De Mey, născut în 1956, compozitor şi producător de film şi Peter Vermeersch - compozitor, clarinetist, saxofonist. Este o muzică intens ritmată, adecvată perfect mişcărilor de dans. Dansul prefigurează tensiunea caracteristică acestei piese, contrastul dintre structura raţională şi cea emoţională, dialectica dintre agresiune şi sensibilitate, interacţiunea dintre unison şi contraargument, dintre uniformitate şi individualitate. Unele femei obosite de ritmul intens al vieţii adorm, se trezesc, îşi reiau activitatea, zâmbesc celor din jur pentru comunicare, încearcă să iubească şi să mulţumească pe toată lumea; dansând energic şi graţios în acelaşi timp, exprimă felul cum sunt antrenate în ritmul vieţii (îl putem numi „dansul vieţii”). Energia le invadează din nou fiinţa, dar egoul simte alte chemări, el doreşte şi altceva de la viaţă: îmbrăcămintea, oglinda, frumuseţea, distracţia ... Egoul este cel care caută satisfacerea poftelor, în general strict materiale şi totodată caută impunerea individualităţii în faţa semenilor. Dorinţele sunt cele ce-l hrănesc în permanenţă, urmând a se resimţi consecinţele. Ele sunt cele care blochează, de cele mai multe ori dezvoltarea în continuare a fiinţei, dar fiinţa, se pare că nu este încă pregătită a se descotorosi de ele. Egoul este plin de ambiţii, dorind sa fie mai presus decât ceilalţi din jurul său. Pe măsura ce nivelul dorinţelor creşte, el se manifestă mai puternic, mai energic. Se trăieşte într-o fericire iluzorie. Şi ... dorinţa nu e satisfăcută nicicând, rămâne mereu ceva neatins, neexperimentat, apare conştientizarea neîmplinirii, oboseala, suferinţa, durerea, frustrarea, uneori conflictul, nebunia etc. În acest dans, încercând să facă faţă tuturor chemărilor din afară şi din interiorul fiinţei lor, femeile îşi consumă toată energia, şi în final, una dintre ele, reprezentând o parte a fiinţelor, clachează ... fiindcă aşa este în viaţă, mai sunt şi învinşi pe lângă învingători, sau mai bine zis, printre supravieţuitori.  
  
Dacă stăm să ne gândim, după cum fiecare cuvânt scris este o clipă de viaţă, fiecare poem sau pagină scrisă - un timp dăruit inimii, tot aşa dansul este poemul, pagina de viaţă transcrisă în mişcare, fiecare mişcare exprimând un gând sau un cuvânt, în limbajul său ascuns, dar atât de expresiv! Şi fiecare înţelegând, în felul său, expresia dansului, imaginaţia celui care l-a creat. 
  
În sală a fost o linişte perfectă, în timpul celor 45 de minute în care s-a desfăşurat dansul, fără pauză.  
  
După terminarea spectacolului, întorcându-ne spre casă, noaptea se oprise în parbrizul maşinii, aducând cu ea misteriosul oaspete al cerului, îmbrăcat în odăjdii albe, transparente, să-l putem privi o clipă, să putem gândi asupra acestei vieţi pământene, acest dar, această „nebunie” de a trăi într-o lume în care ordinea a fost perturbată de haos, în care se amestecă năucitor luminile cu umbre, în care drumul spre descoperirea adevăratei noastre fiinţe este încă departe ...  
  
Vavila Popovici - Raleigh, Carolina de Nord 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O PAGINĂ A FESTIVALULUI DE DANS MODERN - 2011 / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 182, Anul I, 01 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!