CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 669 din 30 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

O mare onoare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Text de Petre Curticăpean 
  
O mare onoare! 
  
Este o mare onoare pentru mine de a mă afla în acest ales grup de prezentatori, motiv pentru care, încă de la început, ţin să mulţumesc doamnei Mariana Cristescu că a acceptat să rostesc aceste câteva considerente asupra lucrărilor domniei-sale. 
  
Rândurile mele nu se vreau nicio critică zoilică şi niciun fals, caduc şi ieftin panegiric, întrucât lucrările de faţă nu merită un astfel de tratament, ele impunându-se prin valoarea şi acurateţea scriiturii, cu atât mai mult cu cât ele sunt atât de diferite ca mod de exprimare. 
  
Mi-aduc aminte că marele George Călinescu spunea despre sine, sardonic şi sarcastic totodată, că doreşte să ”rateze” cât mai multe genuri – cu toate că n-a fost deloc aşa. Şi doamna Mariana Cristescu, ziarist de excepţie şi creator, născut iar nu făcut, reuşeşte cu brio să ne dea atât un splendid volum de proză, cât şi un excelent volum de versuri bilingv; deşi domnia-sa spunea că alegerea textelor nu-i aparţine, întrucît traducătoarea a ales, aleatoriu, ceea ce i-a plăcut sufletului ei. Ce-i drept, cum se spune, ”ceea ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place”, iar alegerea făcută este absolut superbă. 
  
Dar, toate la timpul lor! 
  
Mai întâi, câteva cuvinte despre volumul de proză ”Damen Passo Doble”, spun un volum de proză pentru că este foarte greu de încadrat într-un gen anume. El este, fără a fi eclectic – volumul având o unitate interioară foarte bine structurată – este, deci, o culegere de articole de presă (care depăşesc publicistica!), sau, cum spunea Ileana Sandu în postfaţa cărţii alcătuită de autoare din referinţe critice: ” Formula ei interioară e alcătuită din neastâmpăr şi curiozitate creatoare: e prezentă oriunde şi oricând ”se întâmplă” frumosul, fie că acesta se întâmplă într-o sală de spectacol de teatru, de concert, de cinematograf, într-o galerie de artă din Florenţa ori pe scena modestului cămin cultural din Nazna, mereu atentă, mereu preocupată să fixeze în cuvânt ”clipa cea repede”, să-i desluşească valenţele pozitive, salvând-o astfel de indiferenţă şi uitare, dându-i consistenţă şi durabilitate”, înscriind-o în lumea intrinsecă a culturii, în timp, în istorie. 
  
Şi, tocmai de aceea, aria tematică este extrem de diversă, începând de la ”Viitorul încotro? ” – referindu-se la predicţiile profesorului indian Gupta Swami din vara lui 2004 privitoare la evoluţia lumii sau teoriile privind sfârşitul acesteia, la realităţile stringente – gen Roşia Montană, Basarabia, Chişinău-l, Sarmizegetusa Regia, lumea muzicală – concertul pianistului Silvan Negruţiu, Costel Busuioc, Remus Grama, Alexandru Tomescu, lumea credinţei cu pr. Iustin Pîrvu, pr. Dan Bădulescu, Monica Fermo, argentinianul Alberto Ginastera, literatura eternă cu Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, şi lista este, evident, incompletă. 
  
În întreaga carte se simte , însă, un influx indubitabil şi indicibil, un adevărat devergondaj artistic, regal remarcat prin diafanie, într-un limbaj ales şi elevat, propriu bunilor cunoscători ai limbii române (doamna Mariana Cristescu fiind născută în leagănul Câmpulungului – patria de geneză a românei literare). 
  
În spirit henoteist, autoarea se închină unui singur zeu – frumosul, fără a exclude existenţa altora, atât de diverşi şi de apetisanţi, prezenţi în scrierile contemporanilor, de care autoarea cărţilor de faţă se delimitează asemenea trandafirului (nu neapărat al deşertului – cum se autodefinea plastic în titlul unui volum anterior), ci a autohtonului trandafir sălbatic într-un câmp de buruieni, etalându-şi spinii şi alungând intruşii sau pe cei ce vor să i se apropie prin căi absconse ori meschine interese. 
  
Între cele două cărţi despre care facem vorbire astăzi – cea amintită şi volumul de versuri ”Amor prohibit” există, spuneam, un influx subsidiar uşor de observat. 
  
Fără dubiu, Mariana Cristescu este asemenea unui fruct indehiscent, care nu se desface prea uşor pentru a i se ajunge la sâmbure, şi totuşi remarcăm acelaşi flux congener derivat dintr-o complicitate secretă, o conivenţă de închinare zeului suprem, frumosul, despre care spuneam anterior. 
  
Într-un dialog cu doamna Cristescu, domnia-sa acuza, oarecum, pe traducătoare, că nu a consultat-o în alegerea poeziei prezente în volum, şi că, aşa cum spune italianul: traduttore – tradittore. Constatăm, chiar dacă alegerea a fost aleatorie – nu comentez, din incompetenţă traducerea, eu necunoscând germana, calitatea cu totul deosebită a poeziilor alese. De fapt era foarte simplu! Puteau fi luate la nimereală!... 
  
Întreg volumul ”păcătuieşte” prin închinare aceluiaşi demon, incub, care chinuieşte creatorul, tendinţa spre perfecţiune. 
  
Sunt în volum creaţii de certă valoare artistică, într-un limbaj propriu autoarei, rod al unui travaliu îndelungat sau al unui puseu de inspiraţie cu totul excepţional. Iată câteva mostre: 
  
Metopă // Înlănţuite în piatră,/ febrile,/stele de mare-/ mâini albe,/ căutătoare în abisuri/ ostile -,/ ursitoare-n oglinzi/ cu chip de cocori/ sfâşiind falsa cortină/ de sori,/ a zidi – zidire/ a muri – murire/ cu fiece bocet/ de neiubire. 
  
Sau, Toamnă în derivă// Umbre de paşi sângerii/ pe poteci fremătânde.../ Încă nurlii/ frunzele-şi scaldă chipul/ ridat/ în ultima rouă de zi./ De sub stejari vine zvon de ninsoare.../ Izgoni-va ea oare,/ demodatele,/ neproductive/ melancolii?/ Şoapte de amor, în amurg violet,/ ameţesc roşcovana pădure./ Ce vaier de dor!/ În carnea plinului trunchi/ ca un stilet,/ se-nfige/ până-n rărunchi,/ o secure.../ Desculţ, în rama fără tablou,/ albastru doar paznicul cocoşat/ a rămas./ Cu paşii de vată,/fără ecou,/ cu indexul strâmb,/ descărnat,/ dă-napoi/ limbille ruginitului ceas./ Vrea să amâne doar iarna... singurătăţii în doi. Şi toate acestea pentru că: 
  
A sare miroase petala de măr,/ până şi-agrafa de aur/ din negrul meu păr/ respiră, în noapte,/ catrene./ .../ Mânzul cel alb/ nechează a drum...,/ în vatra plesnită a iernii,/ acum,/ întreg a rămas doar pocalul,/ cu urma subţite a buzei de scrum... 
  
Şi, aş mai putea cita multe, multe, până la întregul volum. 
  
Deşi, în calendar nu figurează sărbătoare, în seara aceasta avem, prin raportare la cărţile doamnei Mariana Cristescu, o sărbătoare a spiritului. 
  
Închei, în consonanţă cu o apreciere a lui Cornel Dimovici :” Este impresionantă erudiţia, patima şi angajamentul cu care scrieţi/ .../ Se vede că nu faceţi compromisuri, doamnă Mariana Cristescu”. 
  
Petre Curticăpean 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O mare onoare / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 669, Anul II, 30 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!