CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Laurenţiu Bănuţ         Publicat în: Ediţia nr. 52 din 21 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

O lady
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Cărţile, revistele de cultură sunt printre puţinele oportunităţi oferite pentru a dezbate şi a schimba opinii despre spirit, pentru a picta cu har pe şevaletul tastaturii calculatorului, dar şi pentru a vizualiza şi imortaliza inspirat, prin intermediul irisului camerelor de luat vederi virtuale, evenimente, stări sufleteşti, atitudini şi trăiri intense. În pofida tuturor acelora pe care invidia îi roade şi le distruge cele mai  bune intenţii, îmi asum riscul de a afirma că Maria Diana Popescu este unul dintre oamenii cei mai importanţi de cultură pe care îi are România la ora actuală. 
  
Potenţa extraordinară de a atrage în jurul ei oameni diferiţi, îi adună din nefericire, nu numai pe cei ce sunt capabili de apreciere, ci şi pe cei interesaţi doar de avantajele de imagine ce curg dintr-o astfel de apropiere. Nu puţine sunt zilele în care poştaşul aduce mandate pentru ridicarea unui colet. Ce se află în interior? O carte, două, poate şi câteva cuvinte aşternute în grabă, de multe ori nici acestea. Ce aşteptă expeditorul? O cronică scrisă de altruista Maria Diana Popescu, ce se simte obligată să dea curs lecturii. Sunt tot mai mulţi autori de carte, se scrie mult astăzi, dar se scrie şi prost. Cititul unei cărţi este o ocupaţie grea, dificilă chiar, în cazul unei scriituri slabe, lectura transformându-se în calvar, iar timpul şi travaliul irosit precum orzul pe gâşte nu sunt răsplătite uneori nici măcar cu un simplu „mulţumesc”. O cronică scrisă favorabil de Maria Diana Popescu constituie un „certificat” de autentificare echilibrat, corect şi unanim recunoscut. Cronica a apărut! Restul nu mai contează... şi istoria se repetă... 
  
Din mulţimea de piese scrise şi lăsate în urmă, Maria Diana Popescu a alcătuit o veritabilă simfonie asumată unei idei în care poate fi descoperită chemarea sinelui. Deşi perfect conştientă de propria valoare, de o modestie, aş spune eu, nedreaptă şi dăunătoare, ea scrie pur şi simplu, efectul arderilor intense aflându-se în fiecare cuvânt, eseu, sau poem. Alchimia secretă a creaţiei ei, afundarea în propriile trăiri îi permit, ca jurnalist, o restituire in integrum a realităţii pe care o magnetizează, o impulsionează dar nu o prelucrează. Ea vine cu sufletul în palma deschisă, iar cuvintele pline de har şi de înţelepciune îi sunt savurate senzorial. Cititorul preia insinuarea pretextului real dincolo de care trebuie să trăiască elementul de tonicitate şi ecourile congenerative ale transformării prin simfonistica eseistului sau a poetului, după caz. Strecurându-se cu cu delicateţe în simţurile noastre prin scrierile proprii, ne obligă la respect şi preţuire, ea însăşi fiind o prezenţă de o sensibilitate şi un rafinament rarissim. Fiecare poem, fiecare eseu este de fapt un praznic al frumosului, abundând în vibraţii celeste şi trăiri pământene deopotrivă, de la elementele de realitate pe care le metamorfozează în abstractizări descriptive, până la probele absolute ale propriului temperament, ce incumbă o expresie remarcabilă şi bine controlată. 
  
Scrierile Mariei Diana Popescu, această inspirată şi sensibilă Lady „D” a scrisului românesc, ne îndeamnă să risipim lumina din noi, urând tuturor, acum, la vremea colindelor, să îi ningă cu iubire şi liniştea sufletească. 
  
Laurenţiu Bănuţ 

Grafica - Ion Măldărescu  
  
  
  
  
Referinţă Bibliografică:
O lady D a scrisului romanesc - Maria Diana Popescu / Laurenţiu Bănuţ : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 52, Anul I, 21 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Laurenţiu Bănuţ : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Laurenţiu Bănuţ
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!