CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  O lacrimă tăcută, peste pianina violetă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

- C O M E N T R I U -
 


Ţin în mâini aceste două cărţi oferite printre altele de către distinsa şi generoasa doamnă Rodica Rodean – mentorul ,, Asociaţiei Universul Prieteniei Iaşi,, pe care le-am primit în dar cu prilejul expoziţiei mele personale de la Muzeul Literaturii Vasile Pogor, care a avut loc în noiembrie 2012.
Pot spune cu precizie că tipăritura şi eleganţa acestora, egalează tipăriturile din occident.
Înotând printre algele periculoase, este cuvântul unui om cu greutate în cultură, domnul Horia Zilieru, la cartea de poezii ,, Pianina violetă,, apărută în anul 2011, la Ed PIM , Iaşi.
Violetta Petre şi Lacrima tăcerii, sunt cuvintele perle ale unui alt scriitor de elită, domnul Daniel Corbu, la cartea de poezii ,,Lacrima tăcerii,, apărută în anul 2012, la Ed. PIM , Iaşi.
Grafica de copertă şi interior, apar sub semnătura talentatei graficiene Liliana Nastas-Brătescu.
……………………………………………
,,Şi ruga mea de ţi-este de ajuns,
Mă reazăm de altarele durerii
Să plângă clopote tăcerea serii
În suflet şi în gândul nepătruns. ,,
( Şi ruga )
Oriunde aş citi poezii asemănătoare fără semnătură, aş remarca de la bun început că autor este Violetta Petre. Spun acest lucru fiindcă am luat contact cu versurile domniei sale încă din anul 2010, de pe site-ul de cultură ,, Cititor de Proză – Republica Artelor ,, creat de promotorul cultural Emanuel Pope. Aici, Violetta Petre, era fruntea ! Paginile parcă vibrau sub spiritul său; posta, comenta sau modera un anumit grup .
Citind din poezia Violettei Petre, simţi plăcerea unei adevărate bucurii spuse din suflet precum o şi face; ca şi atunci când te mângâie mama, îţi zâmbeşte copilul sau simţi înălţare printr-o rugăciune spusă când te afli în faţa unei neputinţe, a ignoranţei, sau poate a bătrâneţii.
……………………………………………
,, Adună-mă din nopţi de îndoieli
În care m-am pierdut în rai de flori
Albaştri nori-îndrăgostiţi rebeli
Spontan sporesc al lacrimii izvor.

Şi trec spre tine în nesomnul greu
Întinde-mi braţele ! Atât îţi cer.
O nova m-am visat. Din turnul meu
Sloboade, Doamne, zborul către ieri. ,,
( Singurătate )
Şi nu sunt numai acestea pe care le-am descoperit în poemele Violettei Petre ! I-am descoperit gândul, inima sau poate cuvintele otrăvirii cât şi dragostea sa pentru Dumnezeu, care i-a îndulcit versurile cu har mângâind cu ele orice gând, orice creier, orice inimă. Citindu-i poeziile din cele două cărţi amintite, simţi că ceva pătrunde în viaţa ta ca şi cum o alunecare de pământ le schimbă pe toate cu locul…ca o strămutare a fiinţei noastre.
…………………………………………….
,, Degetele plâng pe clapele arse,
Frige nepăsarea ochilor parşivi,
Strigă nesimţirea în cui date farse,
Ochii mei albaştri te privesc naivi.

Lacrima se roagă să rămână rece,
Zâmbetul se strâmbă în oglinda grea,
Astăzi, înc-o moarte peste mine trece
Mâine va-nflori nebunia mea.

Iar mă-ntorc la mine, aripa e frîntă,
Nu mai vreau s-ascult şoapta de amor.
Îngerii se-ngroapă, diavolii se cântă
Eu m-adun în palme de tăciuni şi dor..,,
( Plânge cerul )
Şi lacrimile ploii din cer se ascund în toate; în sufletul poetei spălându-i uneori valul albastru al mării sau paşii iubitului într-o despărţire nocturnă plecând fără a o mai atinge. Tăcută, cu lacrimile ei din suflet…închise şi ele cu lacăte şi chei, renaşte prin umbre prin multă rugă, aşteptând învierea.
……………………………………………
,,Şi de vei fi tu, acela se va naşte
O primăvară nouă la mine în tăceri,
Ca pe o înviere te voi primi de Paşte
Cu răstignire nudă, cu lacrimi şi dureri. ,,
( Tea-am aşteptat ca pe-o-nviere )
Poezia Violettei Petre, este o creaţie unică, cum de fapt este opera fiecărui scriitor. Poezia sa este plină de acea dragoste blândă dăruită cu suflet iubirii pentru semenii săi, naturii, pământului, lui Dumnezeu . Poezia sa este precum o icoană divină sau precum o lacrimă prelinsă pe clapet de pianină.
………………………………………………..
,, Plutesc prin labirintul din lacrima tăcerii
Şi nu ştiu ce tribut să mai plătesc durerii.
Mi-a mai rămas o doză de cântec expirat
Şi-o rază dintr-un cerc închis într-un pătrat. ,,
( Lacrima tăcerii )  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
O lacrimă tăcută, peste pianina violetă / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 764, Anul III, 02 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!