CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Doina Theiss         Publicat în: Ediţia nr. 1119 din 23 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

O lacrimă şi un... Adio!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

O lacrimă şi... un Adio!  

Stropi de durere, neputincioşi, se scurg pe obrajii Pământului...
Mulţimea strigă, se vaită şi cine poate, se ascunde de valul ameninţător, care se ridică din ce în ce mai nimicitor peste Lume...
Ştiri care se suprapun ca într-un generic de film... la care privesc milioane de suflete... şi adânc în mintea lor, gândesc cu uşurare, că ceea ce văd este... departe de ei şi nu îi poate ajunge.
Asta este ceea ce gândim când auzim ştirile catastrofale... din întreaga lume.
Suntem departe şi nu ne doare... chiar dacă suntem zdruncinaţi atunci când le auzim, ne liniştim la gândul că nu ne afectează direct...
Este oare anormal să simţim astfel?
Nu. Nu este anormal însă ce putem face, ca să ajutăm pe acei oameni, care suferă?
Cum se poate şterge lacrima pământului? cum putem mângâia obrazul său, plin de ridurile pricinuite de ticăloşiile unora, care trăiesc pe El şi care se hrănesc din bogăţiile lui?
Este îndeajuns să luăm doar cunoştinţă de existenţa durerii la care este expus acest Pământ şi să trăim mai departe încercând să uităm de cele auzite, văzute...?
Nu ştiu cum gândesc alţii însă mie mi se rupe inima de fiecare dată; cu fiecare lacrimă care se scurge pe un obraz de copil, mi se rupe inima încă un pic... şi mă simt neputincioasă în faţa atâtor fărădelegi şi nedreptăţi sociale.
Am văzut copii mutilaţi de bombe, mame tăiate cu machete.., bărbaţi schingiuiţi; am văzut... ; chiar de închid ochii, văd mai departe în gând şi nimic nu mă face să alung aceste imagini adânc întipărite în minte...
Oameni schingiuiesc oameni. Oameni omoară oameni. Oameni sunt neoameni. De ce se mai numesc ”oameni” aceşti călăi cu suflete de diavol?
Ne lăsăm duşi de valul vieţii noastre ”civilizate” şi mergem zilnic pe acelaşi ”şablon” desenat de minţile noastre mondene...: cumpărăm, ne mândrim, ne lăudăm unul pe altul ( sincer sau doar aşa... ”ca să fim în pas cu lumea” ), ne întâlnim la o masă de afaceri, la o cafea, la un pahar..., şi uităm cu mare uşurinţă de drama ce are loc în lume.
Ne autoliniştim la gândul că acea realitate cruntă este departe de noi, nu ne afectează în mod direct şi astfel ne reluăm activităţile zilnice...
Insă ce se întâmplă când ”realitatea cruntă” este chiar la... pragul uşii noastre?
Lăsăm pe alţii să lupte cu ”diavolul”?
Ne retragem în propria cochilie şie şi ieşim doar când ”afară este linişte”?
Fiecare vede nedreptatea ce are loc lângă el, însă foarte puţini ”strigă” această nedreptate şi foarte puţini cer cont celor răspunzători de ea.
De ce nu sunt pedepsiţi cei care provoacă dureri celorlalţi? De ce nu sunt traşi la răspundere acei monştri, care din prostie, incompetenţă, rea voinţă, lene sau din foamea nepotolită de... câştig, fac să sufere oameni nevinovaţi?
Unde sunt cei care au contribuit la stingerea din viaţă a tinerei Aurelia Ion şi a lui Adrian Iovan? De ce au fost lăsate, aceste două fiinţe nevinovate, să moară?
De ce?
Această întrebare se pune mereu mult prea... târziu!
Fiecare dintre noi ar trebui să întrebăm, înainte de a se întâmpla o nenorocire (cât putem de tare), pe cei care nu-şi fac datoria faţă de popor. Să strigăm la ei şi să-i trezim din nesimţirea care-i moleşeşte şi-i face imuni în faţa... omeniei!
Ar trebui să strigăm la cei, care osândesc părinţii noştri să-şi trăiască apusul vieţii în sărăcie şi tristeţe!
Să strigăm la cei care calcă peste tezaurul sfânt al României!
La cei care vând bucată cu bucată din trupul ei, celor care oferă mai mult!
Să strigăm cât mai tare la urechea lor surdă de atâta corupţie şi să le aducem aminte că ţara noastră românească nu este ”miza la jocul lor de... cărţi”!
Dacă nu putem face nimic faţă de cruzimea şi nedreptatea săvârşită omeniei, din alte ţări din lume, atunci măcar să ne unim şi să strigăm într-un glas, la urechile celor care omoară suflete nevinovate, la noi în ţară, în România!
Să strigăm într-un glas şi să cerem cont şarlatanilor care nu-şi merită funcţiile avute şi care distrug, vând şi calcă în picioare sufletul românesc.
Nu avem nevoie de vorbe mari şi nici de oameni care să îşi strige cât mai tare patriotismul, ascunzându-se astfel de propria-i nimicnicie!
Patriotismul nu moare atunci când se trece... graniţa ţării şi nici atunci când prin căsătorie nu mai porţi un nume românesc. El, patriotismul, trăieşte în sufletul cinstit, până când acesta îşi va lua zborul spre... infinit.
Nu avem nevoie de oameni care ”sapă groapa altuia”... şi nici de oameni care în loc să-şi rezolve propriile deficite, arată cu degetul la cel de alături...;
Nu avem nevoie de îngâmfaţi şi nici de lăudăroşi!
Nu avem nevoie de hoţi care să ne fure numele strămoşesc... ca apoi să-l arunce în noroi!
Nu avem nevoie de prieteni doar cu... numele ci avem nevoie de adevăraţi prieteni!
Numai acolo unde este unire în gând şi suflet, iubire faţă de cel de alături, cinste şi demnitate, numai acolo se vor putea salva aceste bogăţii spirituale şi se va ajunge la dreptate şi linişte sufletească.
Dumnezeule din ceruri, ajută-ne te rog, să fim uniţi în faţa Răului şi să-i arătăm că nu ne este frică de el!
Doamne, ajută-ne te rog să ştergem lacrima ascunsă de pe sufletele triste şi să-i alinăm durerea!
Ajută-ne, te rog, să avem puterea să iertăm!
Să iertăm pe toţi acei care au greşit (şi încă mai greşesc) faţă de noi! Să iertăm pe toţi cei care uită, că odată, va veni şi timpul când vor trebui să dea socoteală pentru faptele lor...
Doamne, dă-le odihnă veşnică celor două suflete nevinovate : Adrian Iovan si Aurelia Ion!  

Odihnească în pace!  

O lacrimă şi... un Adio!  

© D. Theiss  

Referinţă Bibliografică:
O lacrimă şi un... Adio! / Doina Theiss : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1119, Anul IV, 23 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Doina Theiss : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Theiss
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!