CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  O istorioară cu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
O poveste care nu s-ar fi scris, dacă nu s-ar fi apropiat jubileului unei frumoasde iniţiative, mândră în manifestările ei dar, prin consecinţe în timp, având un gust amar pentru mine. La 3 iunie 1973, la Davideştii de Argeş a avut loc întâlnirea cu fiii satului. Vărul meu Dumitru Bălăşoiu, contabil şi originar din această comună m-a invitat şi pe mine la această acţiune, cu gândul de a mă prezenta autorităţilor comunei în vederea angajării conceperii şi elaborării monografiei comunei lor, din care mai făceau parte satele Conţeşti şi Voroveni (în afara celui de centru).  
  
Monografia satului meu natal (“Monografia sociologică a comunei Rucăr”) apăruse cu un an înainte. Ajuns acolo, un moment al protocolului l-a constituit dăruirea de către mine a unui exemplar din această lucrare, odată cu salutul ce-l aduceam locuitorilor din Davideşti unde, în timpul războiului din 1916-1918, mulţi rucăreni au găsit adăpost în timpul refugiului lor în aceste locuri ospitaliere.  
  
O monografie care să se refere a trei sate nu este o lucrare uşor de făcut, dar rugat de oficialităţile locului m-am înhămat la această treabă. Şi-am început cu strângerea materialului necesar. În 1986 lucrarea era gata. Mai aveam nevoie de ceva materiale illustrative de la Arhivele Naţionale. În acest scop am solicitat de la Primăria Davideşti o adresă din care să rezulte că mă ocup de elaborarea acestei lucrări. 
  
Primăria îmi dă documentul solicitat în care se menţionează că mă deleagă pentru a întocmi monografia, menţionând şi un termen limită până când lucrarea trebuia să fie gata: 1 martie 1987. Adresa a fost semnată de Andrei Petre, preşedinte şi de Pandelea Ştefan, secretar. Se mai arăta în adresă că monografia se va plăti prin contabilul-şef Pârvu Gheorghe la U.J.C.A.P. Cu o recomandată le-am transmis că lucrarea este finalizată.  
  
Pentru că birocraţia faţă de o asemenea întreprindere culturală şi editorială (fie ea şi de interes zonal) era foarte greoaie, m-am prezentat la tovarăşa Petrescu, secretara cu propaganda de la judeţeana de partid. Aceasta m-a primit cerându-şi scuze că nu poate să dea aviz pentru monografie unei comune care stătea prost la indicatorii economici de bază, era codaşă pe judeţ în privinţa achitării sarcinilor contractuale către stat. După această întâmplare care a tăiat entuziasmul tuturor celor interesaţi, lucrurile au rămas baltă. După revoluţie am revizuit lucrarea, căutând s-o aduc la zi în ce priveşte situaţiile noi, numărul şi numele cadrelor didactice, a fiilor satului privind mobilitatea lor etc. 
  
În aceste sens, prof.univ.dr. Ion Popescu Argeşel mi-a recomandat să mă adresez prf. Ion Băcanu din Piteşti, originar din Davideşti. Aşa am făcut. I-am scris, rugându-l să aducă la zi lista cu fiii satelor şi a cadrelor didactice din cele trei şcoli. Dânsul îmi comunică să-i trimit manuscrisul pentru a vedea ce am scris şi pentru a completa cele cerute ş ice mai crede de cuviinţă. De bună credinţă şi fără să-I cunosc intenţia malversă, i-am înmânat prin fratele său manuscrisu satelor avute în vedere, dacticlografiat şi cu materialul ilustrativ de rigoare, cu note, adnotări şi bibliografie. Mi l-a înapoiat câteva luni mai târziu cu unele adnotări suplimentare făcute cu creionul. Era deci dovada clară că manuscrisul i-a fost dat de fratele său şi că a ajuns la el. Între timp, între noi a avut loc o bogată corespondenţă, i-am propus chiar colaborarea. Mult mai târziu mi-a scris că a primit o mare suprafaţă de teren, revendicată potrivit legii 18 de fond funciar. I-am propus ca din eventualul câştig să tipărească şi monografia şi să acopere şi alte cheltuieli, în ce priveşte mulţumindu-mă doar cu 15-20 de exemplare furnizate gratuit(!). 
  
În 1999 apare la Editura Cultura din Piteşti “Monografia Davideşti”, având ca autor pe prof. Ion S. Băcanu. Un exemplaral acestei l-am primit de la prof. Argeşel. Ştiind câtă osârdie am depus pentru alcătuirea ei, am simţit o mare amărăciune constatând acest furt cultural evident, deasupra gravităţii plagiatului propriu-zis. Şi acest lucru, din partea unui coleg de breasă şi conjudeţean de-al tău. Dl. Băcanu a avut însă grijă să nu treacă şi notele din lucrarea mea despre Davideşti, pentru că nu avea cum să justifice ideile luate din documentele de la arhive. Şi astefel, apare o lucrare monografică fără nici o sursă de informare menţionată. Ceava, cao poveste din fraţii Grimm! 
  
Cum i-o fi primit spre publicare o editură al cărei director, conf.univ. Radu Stancu - eminent om deştiinţă când, pentru întreaga lucrare nu oferă decât o singură sursă, cea de la pagina 46 şi aceea greşită !? Nu numai că este încălcată grosolan deontologia breslei editorilor şi a instituţiei ca atare ci şi legea nescrisă a colegialităţii şi a meseriei de monograf, perpetuând prin publicare şi protejând în acest fel o stare nefirească delucruri! Pentru a nu mai vorbi de compromiterea ideii de originalitate şi a muncii de creaţie efectivă şi individuală ...  
  
El nu s-a limitat doar la plagiatul cu satul Davideşti, a copiat şi materialul meu referitor la monografia celorlate două sate ... Vânzând prin muncă necinstită un exemplar cu 40 de mii lei (curs 1999) profesorul plagiator a strâns o sumă frumuşică, care i-ar permite şi tipărirea celorlalte două monografii, copiate tot de la mine.  
  
Ţin să mai precizez un fapt relevant pentru caracterul diferit al celor doi fraţi Băcanu: fratele de la Timişoara, professor universitar acolo care, într-o scrisoare adresată mie, m-a felicitat că mă ocup de elaborarea monografiei satului Davideşti. Felicitări şi mulţumiri am primit şi de la poetul Horia Zilieru, pentru întocmirea inspirată a satului său natal. Aceasta este poveste monografiei celor trei sate argeşene, în partea ei neştiută dar întunecată a #facerii” ...  
  
Să mai spun că Primăria Davideşti, nu şi-a onorat obligaţia ce avea faţă de autor şi stabilită printr-un contract încheiat de comun acord ? Poate că cel care spunea (eu, parafrazându-l) că “ Omul este măsura cuvântului său!”. Ne greşea deloc, ba dimpotrivă! 
  
(din vol. “Convorbiri, mărturisiri şi corespondenţă cu profesorul Gheorghe Pârnuţă” de George Nicolae Podişor, în curs de elaborare) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O istorioară cu schepsis despre monografia unor sate din Argeş !... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 233, Anul I, 21 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!