CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Exprimare > Vocatii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 596 din 18 august 2012        Toate Articolele Autorului

O INCURSIUNE TEMERARĂ ÎN LUMEA PROFEŢIEI BIBLICE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce este viaţa? Care este sensul ei şi de ce există această lume? Sunt două întrebări care ne provoacă de-a lungul întregii noastre treceri prin această secvenţă a universului. Bineînţeles că răspunsurile sunt dintre cele mai felurite şi mai diverse în funcţie de tradiţia şi cultura grupului din care faci parte, fără a se putea ajunge cu adevărat la o armonie a tuturor religiilor de pe faţa acestui pământ. Iar factorul imaginaţie, dublat de multe alte interese, poate provoca o ceartă de cuvinte fără de sfârşit pe teme care depăşesc cadrul natural în care trăim.  
 
Cu toate acestea, explorarea tradiţiei mozaice, şi ulterior a celei creştine, ne poate ajuta în discernerea unor elemente de adevăr, care să ne ajute în formularea unui răspuns valabil la aceste întrebări fundamentale. Dar nu aş dori sa fiu greşit înţeles, mai precis, nu exclud valoarea şi a altor tradiţii de credinţă care există în această lume, ba chiar apreciez foarte mult diversitatea de cultură şi viziune care există pe acest pământ. Însă demersul raţional şi istoric al Bibliei este fără egal în discernerea caracterului obiectiv al universului, aflat însă sub directa îndrumare a unui Mare Creator al tuturor lucrurilor.  
 
Din acest punct de vedere, superioritatea tradiţiei iudeo-creştine se poate reliefa prin armonia aparte dintre credinţă şi raţiune, vizibil şi invizibil, imanent şi transcendent, ce trece dincolo de sloganul propagandistic al lui „crede şi nu cerceta”, care în mod nefericit a marcat evoluţia bisericii creştine în perioada medievală. Mă gândesc la faptul că o reevaluare lipsită de prejudecată a acestei mari tradiţii ar aduce un plus de cunoaştere pentru civilizaţia contemporană, dedată excesiv materialismului, distracţiei şi consumului fără măsură.  
 
Redescoperirea valorii Bibliei ar aduce multă lumină în societatea în care trăim, iar în acest sens am întreprins un demers relativ modest de investigare a profeţiei apocaliptice a Vechiului Testament, care în momentul de faţă face obiectul multiplelor speculaţii din partea diferitelor grupări religioase oferind sprijin pentru acţiuni politice şi militare dintre cele mai fanteziste la care am fost martori în ultimii ani. Am convingerea că o incursiune sinceră în lumea profeţiei biblice ne va aduce un plus de cunoaştere şi de devoţiune, lucru benefic deopotrivă raţional şi emoţional.  
 
În ce priveşte cartea profetului Daniel, ea este structurată în douăsprezece capitole după cum urmează: un preambul care ne oferă contextul epocii, un vis profetic al împăratului Babilonului, mai multe încercări ale credinţei pentru Daniel şi prietenii săi, precum şi trei secvenţe profetice cu impact direct asupra evoluţiei politice şi militare din zona Orientului Apropiat şi Mijlociu, aflată mereu sub impactul schimbării şi disputei din cele mai vechi timpuri ale istoriei recente. Studiind cu atenţie această carte vom discerne mecanisme sociale, politice şi religioase dintre cele mai interesante în înţelegerea mecanismelor şi principiilor care guvernează schimbarea lumii în care trăim.  
 
În continuare, vă invit să audiaţi o prezentare pe care am alcătuit-o pe tema „incursiunii temerare în lumea profeţiei biblice”:  
 
 
Octavian Lupu  
Bucureşti,  
18.08.2012  
 
 
Referinţă Bibliografică:
O INCURSIUNE TEMERARĂ ÎN LUMEA PROFEŢIEI BIBLICE / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 596, Anul II, 18 august 2012, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!