CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Corina Lucia Costea         Publicat în: Ediţia nr. 542 din 25 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

O generaţie de absolvenţi ... altfel!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ultimele minute de emoţii...  
 
Joi, 21.06.2012, au susţinut examenul de absolvire al Cursurilor de limbă română şi orientare socio-culturală pentru resortisanţii ţărilor terţe peste 100 de adulţi din: Tunisia, Maroc, China, Arabia Saudită, Siria, Iordania, Irak, Croaţia, Filipine, Kenya, India, Algeria, Africa de Sud, Gana ş.a., la Timişoara.  
 
Cursurile au fost finanţate de Oficiul Român pentru Imigrări, structură din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, cursuri coordonate de Institutul Intercultural Timişoara, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Universitatea de Vest din Timişoara, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, Organizaţia Femeilor Refugiate în România şi Centrul Cultural Româno-Arab din Timişoara.  
 
 
Deşi proiectul şi-a propus, iniţial, un număr de aproximativ 550 de cursanţi străini (300 de adulţi şi 250 de copii), la nivel naţional, şi un număr de 96 de ore de activitate (educaţie formală şi non-formală), pentru fiecare grupă, numărul lor a fost cu mult mai mare...atât al cursanţilor, cât şi al orelor petrecute împreună.  
 
O grupă, de aproximativ 20 de cursanţi trebuia să ajungă în examen cu cel puţin 15 absolvenţi adulţi / 17 copii, frecvenţa minimă aprobată fiind de 70%.  
 
A fost o provocare şi pentru noi, profesorii, deoarece munca la clasele / grupele de adulţi, oameni de diverse vârste, cu nivele de pregătire diferite, venind din culturi diferite, aflaţi în diverse stadii de acomodare la realităţile româneşti, presupune o pliere la caractere şi situaţii inedite. Unii sunt studenţi, alţii sunt comercianţi, au magazine, alţii vor cetăţenia română, unii sunt deja în familii mixte, alţii încă îşi caută un rost, departe de casă. Un amalgam de religii, credinţe, vise ... armonizate în spaţiul cosmopolit al Timişoarei.  
 
Lucrările lor, de la examenul acesta final, dincolo de exerciţiile obişnuite, aveau şi un exerciţiu la alegere, dintr-o listă de variante propuse. Rezolvarea acestuia mi s-a părut deosebită. Unii au ales să-şi prezinte oraşul natal, cu toate acele sentimente care îi leagă de cei dragi, cu diferenţele de cultură, civilizaţie. Unii au relatat, cu umor, o vizită în piaţa de fructe şi legume ... negocierea preţurilor ... şi cumpărăturile făcute. O parte din ei au descris locuinţele în care stau acum, ori colţuri din ţara noastră pe care le-au descoperit, cu plăcere şi uimire. Cei mai mulţi au optat însă pentru o portretizare a celui mai bun prieten.  
 
Dincolo de tot ce suntem, de ce avem, ne definim în lume şi prin prietenii cu care alegem să ne întovărăşim. Am fost plăcut impresionată de prieteniile pe care le-au descris ... cu fete şi băieţi din România, din Timişoara. Prieteni alături de care învaţă, au dezvoltat afaceri, trăiesc într-o bună vecinătate, oameni pe care i-au ales ca parteneri de viaţă.  
 
M-am bucurat de această experienţă deosebită, fiind eu însămi îmbogăţită sufleteşte de această lume, pe care am descoperit-o... la mine acasă.  
 
Finanţatori, coordonatori, parteneri, lectori îi felicităm pe toţi absolvenţii cursului şi le dorim o vară minunată, alături de familiile lor sau alături de prietenii despre care au vorbit atât de frumos...în limba română!  
 
Timişoara, 25.06 2012 prof.dr. Corina-Lucia Costea  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
O generaţie de absolvenţi ... altfel! / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 542, Anul II, 25 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!