CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  O “familie” modernă!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E Duminică. Sfânta zi de Duminică! Ador să lenevesc puţin mai mult... Totuşi, la un moment dat, mă urnesc...şi deschid geamul. Vecinul de la I e la maşină, cu nevasta şi fetiţa...se duc la biserică. Ea urcă în faţă, fata în spate, el se preface că are treabă la portbagaj şi-mi trage cu ochiul. Mă ruşinez şi mă ascund după perdea. 
  
-Ţi-o fi intrat o muscă-n ochi, ai? Pe frigul ăsta! Că şi sufletul ar îngheţa în ea. Linge-te pe bot şi urcă în maşină, c-a lăsat asta bărbaţi mai ca lumea decât tine, să-i scape printre degete, de mofturoasă ce e! Pasărea mălai visează! 
  
E vecina de la II! Nimic nu mişcă-n bloc fără ca ea să ştie. 
  
Bisericosul se face vişiniu şi urcă la volan...cu greu. Are nevastă-să un palton gros la şolduri...Pe lângă ea, chiar mă simt balerină! Stau lipită de perete în balcon şi mustăcesc. 
  
-Te-ai trezit, cucoană? mă iscodeşte dama de la II. 
  
Nu zic nimic. 
  
-Hai, că te văd! Ai cămăşuţa aia mai mult dantelă. Încă e bine poziţionată retrovizoarea de balcon a lui bărbatu-meu! 
  
Mă bufneşte râsul. Aşa e. D-nul de la II, fiindcă are o nevastă „ştie-tot”, are o oglindă retrovizoare, mare, ca la autocare. Cu ea ce-şi mai clăteşte ochii, prin balcoanele oamenilor. Acum e la pat, săracul. Nu l-am mai văzut de mult pe-afară. Până la balcon se se mai târăşte uneori...Acum e rândul nevestei “să stea de veghe”. 
  
Închid geamul rapid. Cine ştie ce-mi mai vor auzi urechile...Şi nu vreau să-mi stric ziua. 
  
Îmi fac un ceai, şi-mi citesc mesajele. 
  
M-am trezit având în minte sfatul unei prietene mai vârstnice:”Să nu rămâi singură!” 
  
“Mă duc la maică-mea să o duc pe cea mică. Grig e dus cu motocicliştii lui. Mă duc şi eu la o şuetă cu fetele, la Mall. Hai şi tu, leneşă mică!” îmi scrie Dia, medic primar. Peste săptămână, ziua e la spital, după-amiaza la cabinet...seara o ia pe cea mică de la soacra sau de la mama ei...ea sau Grig. Dorm împreună şi au frisoane de viteză dimineaţa. Grig duce fata...la mama sau la soacra...ea fuge la spital. El e mai liber...program flexibil...e artist. 
  
“Văd că dormi, e întuneric la tine...şi eu am chef de poveşti. Sau ai program de joacă pe sub plăpumioară?” îmi scrie vecina, perete comun cu mine. „Mă duc până la cumnată-mea.” 
  
Dorica e o fată tare de treabă. Are un soţ blând şi vesel. Au un băiat mai mare, frumuşel şi tăcut, care şi-a întrerupt facultatea, ca să o întreţină pe prietena lui. El era la Poli, ea la Farmacie. Când a terminat, fata şi-a ales un altul, “că ea-şi doreşte copii ... şi nu poate risca, cu el ... ”. Sora lui, cea mică, fusese bolnavă psihic toată viaţa. N-am văzut atâta devotament la nimeni, ca la oamenii ăştia. S-a prăpădit în vară, sărăcuţa, când eu eram la mare...nici n-am ştiut. Se lovea de pereţi şi urla ca lupii în perioada ciclului. 26 de ani a răcnit zi şi noapte. Dar n-au abandonat-o. Dorica „se duce la cumnata”...pentru că are casa lângă cimitir. Pot zice că n-au abandonat-o nici acum. 
  
“Nelu rămâne acasă. E jos, la boxă, dacă ai nevoie de ceva.” Nelu e soţul ei. De când îl ştiu “face ordine în boxă“. Adevărul e că dacă ţi se strică ceva ... broasca de la uşă, ţi se arde un bec, se defectează maşina de spălat ... etc., Nelu are orice piesă şi rezolvă, chiar de e diminică. Acolo, printre fiare şi şuruburi, mai are şi el “un pic de alinare” ... o berică, o ţuică bună...Nu aducea alcool în casă, că nu se ştia când l-ar fi putut descoperi fata. Ea nu mai e, dar regula a rămas neschimbată. 
  
“O să merg la unchiul Ion!” îmi scrie Mia. Fata asta a fost o frumuseţe. Atâta a tot ales, până “l-a cules” pe unul care i-a arătat un fluturaş de salariu...pe gustul ei. „Îi plac banii. E zgârcită foc! O să-mi fac avere cu fata asta!” se gândi, la vremea însurătorii d-nul cu fluturaşul de salariu „competent”. Şi aşa a fost. Şi-au făcut o vilă cochetă...la care un leu n-a pus unul mai mult decât altul. E interesantă veşnica lor negociere. Deşi stau de 20 de ani împreună, fiecare e „cu punga lui”. „Copii nu vreau, că-s cheltuitori!” i-a zis el înainte de însurătoare...şi-aşa a rămas. Au bătut palma. 
  
Îmi vine să râd. La banii lor, ea preferă să meargă duminica la unchiul Ion, ca să mai economisească ceva. Odată mi-a şi explicat: “de dus, am abonament, o parte din drum ... apoi fac un bilet ... de întors, bilet şi abonament“, deci 2 bilete, 3,5 lei/persoană. Dar te alegi cu un prânz copios şi ceva la pachet...cel puţin cina...dacă nu şi pentru mâine prânzul...uneori şi a doua cină.  
  
Tot pensionarii sunt baza! Eh, le duce şi ea ceva...din ce-a primit şi nu-i place...sau îi prisoseşte...sau ia de la magazinele chinezeşti, de 3,8 lei orice produs. 
  
“Atenţia contează, dragă! Cine-i mai bagă-n seamă şi pe ei? Se bucură că le deschid uşa.” 
  
Aşa e, Mia dragă! O să punem afiş pe uşă, în curând: “Vizitaţi-mă! Azi am sarmale!” 
  
Eeeeeeeee...dacă o să fie cu sarmale, sigur vine şi soţul Miei! Pentru un “potol greţos”, poate fi cel mai glumeţ şi fermecător personaj...şi mâine, nu te mai cunoaşte! 
  
Trăim vremuri grele, dom'le! ... se aude surd, fundalul vieţii noastre. 
  
“Madame, eşti acasă?” mă interogheză grăbit Alin, la telefon. 
  
“Da, sunt!” 
  
“Vin de la gară direct la tine, ok?” 
  
“Ok!” îi răspund. 
  
Alin e un student la arhitectură, foarte talentat, cu care am “o înţelegere...curioasă”. Eu îi ţin mâncarea ce şi-o aduce de la Severin, de la părinţi, la mine, la frigider/congelator, el îmi bate covoarele de sărbători sau „când mă taie pe mine de-o curăţenie generală”. Altfel, într-o săptămână, ar rămâne fără nimic. Aşa e la cămin, iar el merge acasă cam o dată/lună. 
  
L-am cunoscut...la o expoziţie de grafică. E destul de scund, foarte slab şi foarte brunet (păr, barbă)...iar pielea sidefie. 
  
“Mă înfiaţi, d-nă?” îmi zise atunci, aşa, direct. „Vă uitaţi la mine...delicios.” 
  
Abia atunci am realizat că aşa şi părea. Mă uitam în direcţia lui, dar jur că nu-l vedeam...mă uitam “prin el”. Mă gândeam la problemele mele...de viaţă, financiare, de relaţionare...într-un amalgam de iţe greu încâlcite... 
  
Şi de-atunci, tot vorbim...la nevoie sau aşa, de plăcerea conversaţiei. 
  
Am închis calculatorul şi-am pregătit rapid masa...pentru două persoane: farfurii de felul II, de aperitiv, tacâmuri...câte două furculiţe şi câte două cuţite, pentru fiecare...pahar de ţuică şi de vin...şerveţele (mereu sare peste supă/ciorbă). 
  
Ţââââââââââââârrrrrrrrrr! 
  
A ajuns!  
  
“Salut, mami!” 
  
“Salut, puiule!” 
  
“Mor de frig! Ia să despachetăm, să vedem ce-avem bun!” 
  
Deschid şi eu frigiderul, ridic capacele oalelor. 
  
“Mmmmmmm ... ce bunătăţi!!!!” 
  
Îmi place când mârâie ca un motan. Mă amuză. Alege ce-i place...şi eu, la fel. Dacă trebuie încălzit, încălzim. 
  
“Tatăl nostru carele eşti în ceruri ...  
  
Mulţumim Ţie, Doamne, pentru bucatele-acestea... 
  
.....Amin!” 
  
Mă aşez evlavios la masă. Nu mai am o familie, în sensul tradiţional...soţ, copii, părinţi. Omul acesta/copilul acesta îmi e un străin, dar ne găsim în Sfânta zi de Duminică, la prânz, şi ne rugăm, bucurându-ne că suntem sănătoşi. Îi mulţumim Celui de Sus pentru că ne ocroteşte de temeri şi ne întăreşte în singurătate. 
  
Mâncăm liniştiţi. La radio cântă ceva frumos. 
  
După masă, el spală vasele, eu îi pregătesc „porţia de alimente” pentru prima săptămână. 
  
“Sărut mâna, Doamnă!” zice şi-mi sărută mâna, ca-n filmele lui Sergiu Nicolaescu. 
  
Închid uşa şi mă aşez...la o cafeluţă (ăsta e un răsfăţ pe care nu-l împart cu nimeni!) 
  
Cum mai arată azi: “Prânzul în familie” ? “Duminica în familie“? “O familie”? 
  
Habar n-am! 
  
Am făcut o cafea ...excelentă, asta-i sigur! 
  
Timişoara, 20.11.2011 Corina-Lucia Costea 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O “familie” modernă! / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 324, Anul I, 20 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!