CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 836 din 15 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

O famile de scriitori, articol de Gh.Vicol
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Gheorghe Vico. 
  
O FAMILIE DE SCRIITORI 
  
Uneori întâlneşti în viaţă oameni a căror frumuseţe nu o bănuieşti, abia mai târziu realizezi că felul lor de a fi te urmăreşte în amintiri ani în şir, aducându-ţi de fiecare dată pe chip un zâmbet de plăcere şi o bucurie în suflet că i-ai cunoscut. 
  
Era prin februarie 2012 când m-am înscris la un concurs internaţional de poezie organizat de Revista Internaţională Starpress Râmnicu Vâlcea, eu fiind autor de literatură pentru copii. După jurizarea care s-a făcut în luna mai, aveam să aflu că fusesem premiat, iar premiul consta într-un sejur într-o staţiune pe litoral, în apropiere de Mangalia. Aşadar, în a doua jumătate a lunii august 2012, ne întâlneam o mână de poeţi în splendidul peisaj marin, să ne bucurăm de vară, să schimbăm impresii, să ne împrietenim.  
  
Aşa aveam să cunoaştem, eu şi Cristina, soţia mea, o familie de poeţi din Cluj, soţ şi soţie, doi oameni de excepţie, doi oameni, aparent diferiţi, legaţi de o încrengătură de sentimente atât de deasă încât nu aveai cum să-ţi imaginezi că ar fi putut să treacă prin lume unul dintre ei fără să-l întâlnească pe celălalt. Este desigur vorba de Alexandru Florin Ţene, profesor, ziarist, critic literar,eseist, poet şi prozator, fondatorul şi preşedintele Ligii Scriitorilor Români, un mare patriot şi animator al vieţii culturale şi soţia sa, poeta Titina Nica Ţene. În cele ce urmează, nu vreau să insist prea mult pe latura literară, care îi caracterizează ca preocupare, nu voi scrie nici despre cărţile pe care le-au publicat şi nici despre diplomele pe care le-au primit în bogata lor activitate, întrucât cu asta se ocupă antologiile şi critica literară care apare din abundenţă în diverse publicaţii. Latura umană a celor doi clujeni ne-a atras pe mine şi pe soţia mea, ţinând cont că eram la Marea Neagră în calitate de turişti, nu aveam nicio obligaţie, în concluzie ne comportam firesc, iar dialogurile noastre erau de o mare diversitate. 
  
Alexandru Florin Ţene este un bărbat de înălţime medie, sobru şi deosebit de pedant, care face impresia unui om tăcut şi închis în sine, de fapt fiind comunicativ şi bine dispus; în lungile noastre discuţii preferând să vorbească, surprinzător, despre ţară, L.S.R. şi Cluj. Au spus-o şi alţii şi o spun şi eu: dintre locuitorii provinciilor istorice româneşti, cei mai buni patrioţi sunt moldovenii de dincolo de Prut şi ardelenii, ei au suferit cel mai mult şi este firească înclinaţia lor mai accentuată spre istorie şi iubirea de ţară. 
  
Un alt lucru care m-a surprins, a fost dispoziţia cu care scrie oricând şi orice, trecând extrem de uşor de la proză la poezie, abordând cu dezinvoltură orice gen literar. O vitalitate literară care pare a ieşi din comunul posibilităţilor unui om de litere. Pentru el literatura este un fel de zeitate căreia îi oferă toată dragostea, respectul şi credinţa sa. 
  
Scriitorul Alexandru Florin Ţene are şi cu soţia sa, poeta Titina Nica Ţene, o relaţie la fel de specială ca şi cu literatura, de parcă ea ar fi una dintre poeziile sale. Delicateţea şi afecţiunea îi înconjoară ca un nimb. Mereu împreună, ea de o bună dispoziţie debordantă şi de o sinceritate totală, creează o atmosferă foarte plăcută în anturajul în care ajung. Plină de umor, având o memorie excelentă, poeta povesteşte întâmplări pline de haz din viaţa lor, ori recită versuri din lirica amândurora, umplând spaţiile goale din conversaţia celorlalţi. 
  
Este atât de frumos să vezi doi bunici relativ tineri, care după o viaţă trăită împreună lasă să se vadă că nimic nu s-a schimbat între ei, odată cu trecerea timpului, pe plan afectiv. Doi oameni care s-au completat reciproc şi s-au atras unul pe altul în mrejele frumuseţilor literaturii, ea scriind literatură pentru copii dar şi pentru adulţi. Pasiunea pentru scris, care i-a legat, le-a furnizat o mulţime de discuţii de-a lungul anilor şi i-a atras ca un magnet spre cunoaştere şi spre aceeaşi trăire sensibilă. S-au îngrijit să-i transmită şi fiului lor această mare pasiune. 
  
Într-o seară, poeta a povestit cum şi-a cunoscut soţul. Se-ntâmpla cu aproape cincizeci de ani în urmă. El pe atunci un tânăr elegant, drăguţ şi educat, aparţinând unei familii de mare ţinută intelectuală şi materială, ea foarte frumoasă, dar dintr-o familie de ţărani săraci, cu mulţi copii dar şi cu multe necazuri, povestea Titinei semănând întrucâtva cu a Cenuşăresei. Dragostea dintre cei doi a fost atât de mare, încât Florin Ţene, pe atunci student, şi-a întrerupt studiile universitare şi s-a căsătorit cu Titina. Ulterior şi-a finalizat studiile, astfel încât ceea ce părea o greşeală, era cea mai mare realizare din viaţa sa, nerenunţarea la dragostea la prima vedere şi respectarea cuvântului dat. Timpul demonstrând că studentul avea ochiul ager şi făcuse cea mai bună alegere. Seriozitatea de care amândoi pe parcursul anilor au dat dovadă, le-a marcat viaţa, au ajuns două personalităţi inseparabile, un cuplu pe care ţi-e drag să-l priveşti. Le-a fost scris să se întâlnească şi să rămână împreună pentru totdeauna. Mi-amintesc că era emoţionant să-i vezi cum aveau grijă unul de celălalt, sau să-i asculţi cu câtă plăcere vorbeau de rudele lor, iar Clujul nu era doar oraşul în care locuiau, era ceva care făcea parte din familia lor. Vorbeau de Cluj cu o oarecare tandreţe şi melancolie. Doi poeţi de mare talent care cred în ceea ce fac, care au conştiinţa valorii lor, care privesc în jurul lor cu multă bunătate, dispuşi să trateze cu amiciţie cu oricine, indiferent că este rege sau cerşetor. 
  
Şi mai este un lucru important, pe care nu vreau să-l scap din vedere, ca preşedinte al Ligii Scriitorilor Români, Alexandru Florin Ţene a instituit o atmosferă cu totul deosebită în această organizaţie scriitoricească. Fiecare filială are o revistă literară şi desfăşoară o mulţime de activităţi culturale lună de lună, la majoritatea participând însuşi preşedintele, de multe ori însoţit şi de poeta Titina Nica Ţene. 
  
Timpul care ne fusese destinat să stăm pe litoral a trecut repede, dar impresia pe care ne-a lăsat-o familia de poeţi din Cluj a fost puternică. 
  
Acum, când mă gândesc la ei, nu pot totuşi să-mi ascund un zâmbet de plăcere şi o bucurie în suflet că i-am cunoscut: el serios şi preocupat, ea mereu cu un aer copilăresc, molipsindu-l cu veselia ei permanentă, şi-mi vine să rostesc: 
  
CE FRUMOŞI SUNT OAMENII! 
  
Gheorghe VICOL, 
  
Vatra Dornei  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O famile de scriitori, articol de Gh.Vicol / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 836, Anul III, 15 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!