CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Cotidian > Document >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 319 din 15 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

O FABRICĂ DE SĂNĂTATE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mergând din Oradea spre Beiuş pe DN 76, pe drum vei întâlni la numai 9 km. renumitele staţiuni balneo-climaterice Băile Felix şi Băile 1 Mai. La Băile 1 Mai prin anii 1970 a început să funcţioneze o "fabrică" de sănătate - cum îi spuneam mai sus - un sanatoriu de tratament şi recuperare a capacităţii de muncă pentru membrii Cooperativelor Agricole de Producţie iar după 1990 acesta a devenit prin privatizare Sc.T.B.R.C.M. S.A. Bucureşti, Sucursala Oradea funcţionând în aceeaşi clădire denumită "HOTEL CERES". Aici vin pentru tratament cu preponderenţă pensionari de C.A.P. cu bilete de tratament de la Casele judeţene de Pensii dar si alte categorii de pensionari şi oameni aflati în câmpul muncii. 
  
Stând de vorbă cu directorul economic al Hotelului Cereş - d-na Mariana Vid - aceasta spunea că: "Sănătatea ca stare de bunăstare cât şi orientarea medicinii moderne în favoarea conceptului care defineşte sănătatea ca pe un drept fundamental al omului, stau la baza permanentei preocupări a Societăţii noastre.Conducerea Hotelului Ceres în colaborare cu Spitalul de recuperare Băile Felix oferă un produs turistic de bună calitate, articulat în jurul celor mai eficiente terapii specifice tratamentului balnear şi de recuperare a capacităţii de muncă."  
  
Hotelul Ceres dispune la ora actuala de 237 camere, din care 40 camere renovate la nivelul categoriei de 3 stele. Despre gradul ridicat de confort a acestor camere m-am convins cazat fiind aici timp de 18 zile la tratament. Multe lucruri bune şi frumoase s-au făcut aici in această vară: s-a pus mochetă nouă pe scările şi holurile de la etajul I şi II, au fost puse scaune şi băncuţe noi pe toate holurile hotelului, s-a montat faianţă pe pereţii de la bazinele mari din interior etc. Paralel cu munca din bazele de tratament, cu efectuarea procedurilor de tratament, hotelul este în plin proces de renovare. Se lucrează la renovarea camerelor de la palierul II, se repară izolatia de la planseul superior iar afară se lucreaza de zor la un pasaj cu intrare din hotel spre piscină. 
  
Această unitate hotelieră şi de tratament dispune de o cantină restaurant cu o sală de mese cu 250 de locuri unde cei internati si nunumai pot servii trei mese pe zi la preţuri atractive. Este de apreciat aici la cantina restaurant meniurile bune si diversificate, curăţenia exemplară, comportarea frumoasă a ospătari lor precum si ţinuta lor elegantă. Hotelul vă oferă posibilitatea organizării de întruniri. Astfel vă pune la dispoziţie o sală multifuncţională dotată cu videoproiector, pregătită pentru orce tip de evenimente: conferinţe, mese festive, botezuri, nunţi, sală cu o capacitate de 80 - 100 locuri.  
  
Şi, acum, hai să vorbim despre "fabrica" de sănătate" că aşa asemuiesc eu Hotelul Cereş, pentru că el produce, redă sănătate miilor de pensionari si nunumai care calcă anual pragul acestei unităţi. Ei nu vin aici la distracţie, vin să fie ajutaţi să-şi recapete sănătatea, să-şi amelioreze durerile provocate de diferite afecţiuni. Astfel la nivelul fiecărui etaj, hotelul dispune de cabinet medical deservit de un medic şi o asistentă de la Spitalul de Recuperare Băile Felix. 
  
"Lucrez la această unitate de aproape 30 de ani - spune doctorul Petru Bala medic coordonator- având posibilitatea să cunosc mulţi pacienţi care la început au venit aici sprijinindu-se în cârje iar la plecare aceştia au aruncat cârjele." Aceasta, desigur ca urmare a tratamentului cu miraculoasele ape termale şi a celorlalte proceduri efectuate în baza de tratament. Baza de tratament este dotată cu aparatură modernă pentru toate procedurile iar piscina din curtea hotelului dispune pe timp de vară de apă termală naturală.  
  
Datorită apelor termale bicarbonate, sulfatate, calcice şi oligomineralelor, baza de tratament este indicată pentru următoarele afecţiuni: - - afecţiuni reumatice inflamatorii: poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, stări după reumatism articular acut.  
  
- afecţiuni reumatismale degenerative: spondiloza cervicală, dorsală şi lombară, artroze. 
  
- afecţiuni post traumatice: stări postoperatorii, stări post fracturi, entorse şi luxaţii. 
  
- afecţiuni neurologice centrale şi periferice, hemipareze la minim 6 luni dela data apariţiei, parapareze la minim 3 luni după mielite, după operaţii pe măduvă,după traumatisme vertebrale, diverse pareze şi paralizii. 
  
- afecţiuni genicologice: metrouanexite cronice, tulburări minore de pubertate sau menopauză. 
  
- afecţiuni asociate bolii metabolice şi de nutriţie, diabet zaharat de tip II, boli endocrine, gută cu localizări articulare. 
  
Tratamente specifice care se desfăşoară în baza de tratament a Hotelului Ceres: 
  
- curenţi diadinamici şi interferenţiali - magnetodiaflux - ultrasunet - unde scurte - ionizări - aerosoli termoterapie băi terapeutice cu ape minerale termale (cadă cu hidromasaj, bazin) - băi galvanice - duş subacval - masaj segmentar manual - Kinoterapie la sală.  
  
In baza de tratament a Hotelului Ceres lucrează o echipă de asistente de la Spitalul de Recuperare Băile Felix care au o pregătire de specialitate foarte bună. Munca lor nu este uşoară, având contact zilnic cu sute de pacienţi în general bătrâni cu tot felul de afecţiuni, mulţi care se deplasează în scaune cu rotile alţii spijinindu-se în cârji. Unele dintre asistente, cum este de exemplu Doina Udrea, Mariana Slab,Livia Marta lucrează concomitent la mai multe aparate şi în săli diferite alergând zeci de km.pe zi, de la un pacient la altul. Dar ele, asistentele nu se lasă pradă oboselii, aleargă, muncesc cu dăruire, cu mult tact,cu blândeţe şi vorbă bună pentru a satisface cerinţele pacienţilor. De înalte calităţi profesionale,de spiritul de echipă care asigură succesul se bucură şi asistentele: Mariana Romocea, Luciana Lung,Manuela Fetea, Elena Gomboş, Ioana Jurău şi altele.  
  
Ca în orce activitate şi aici la Hotel Ceres succesul este asigurat de efortul comun al muncii în echipă începând de la director şi până la cameristă pentru atingerea scopului propus, acela de a oferi şi asigura un produs turistic de bună calitate, articulat în jurul celor mai eficiente terapii specifice tratamentului balnear şi de recuperare a capacităţii de muncă a celor ce ne calcă pragul. 
  
Ionel Cadar 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O FABRICĂ DE SĂNĂTATE / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 319, Anul I, 15 noiembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!