CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Eugen Evu         Publicat în: Ediţia nr. 96 din 06 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

O carte de Antonia Iliescu tradusă en francaise
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„ Antonia est un esprit sensibile, une artiste, une chanteuse folk de talent. Elle vit dans wallone et son coeur est pur. J’ai un grand plaisir a l’entendre, une voix chaude, authentique…” mais tendre, la voix d’une douce, un baume qu’il convient de sentir” ( D. Grama) Lucian Hetco, Germania 
  
Poetesă, prozatoare, eseistă, aceeaşi pe registre diverse, cu patos fosforescent, al meditaţiei şi confesiunii colocviale, elegante, metafizice, dar mai ales a smereniei şi rostirii psalmice, Antonia Iliescu, rezidentă în Belgia, a rămas româncă cu toată fiinţa ei, aşa cum se face auzită şi prin cântecele nostalgic- medievale, de menestrel amintind de colindele laice, „ la curţile Dorului”. Antonia Iliescu, am spus, este un flaut care cântă ca o orgă, şi nu se putea să nu se exprime şi grafic, în vignete şi schiţe de gravuri- semne- grafeme ale lumii interioare, prefirate în fantaziile textelor: toate impregnate de o rară sensibilitate şi senzualitate feminină, cum altfel ?  
  
Ceea ce admir în special la această doamnă este cultul prieteniei literare, puntea de curcubeu, cum ar spune chiar ea, vezi „ Curcubeul cu oameni”( ed. Libra Vox”)…Într-adevăr, chiar cărţile, şi nu doar glasul molcom timbrat şi chitara de trubadur modern, au o „ voce”, au sunetul amplu al unui spectru de lumină inimoasă, generoasă, şarmantă. „ Sunt o clepsidră vie”, este un poem într-un vers splendid, care cugetă mai subtil ca un haijin! A concentra într-o sintagmă- definiţie, nici nu cerea verbul, atributul este al sferei magice, al monadei lui Goethe. 
  
Recenta carte nu întâmplător este titrată „ Dora- Dor”, ( inedită împerechiere semiotică a misterului gemelar, mito- poetic, ca un tril al melopeei inefabile din Basmul român. Cartea se perindă nuanţând monoton şi mantramic, lecuitor şi catarsic, acele „ oratio- vechio” originare în spaţiul vechi european, sau mai clar, dainele şi doinele românilor, transpuse pe griful chitarei şi cu flautul vocii, în versiune franceză, una impecabilă, nuanţată, sintonică arpegiului tematic mistic, cu fervoare şi vocaţie ecleziastică.  
  
Cartea este sensibil salutată de criticul Al. Nemoianu, ( din S.U.A.), de Lucian Hetco din Germania, şi de Artur Silvestri, care a şi edita-o cât trăia. 
  
Mereu cu acea stare a empatiei înduioşate dintre noi şi scrierile noastre , remarcate de domnia sa într-un elogiu ce mi l-a dăruit într-o carte despre „ predania fratelui mai mare „ o simţim aproape de departe, o recitim redescoperind-o. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O carte de Antonia Iliescu tradusă en francaise / Eugen Evu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 96, Anul I, 06 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Eugen Evu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Evu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!