CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  O boacănă cât casa, povestire de TITINA NICA ŢENE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Povestire de TITINA NICA ŢENE 
  
O boacănă cât casa 
  
Gata! Mă lămurisem de oraş. Niciodată nu mai merg acolo. Pentru că acolo sunt filme cu oameni care se omoară între ei, acolo este bere pe care dacă o bei te ameţeşti şi nici nu mai vezi trenul şi mai ales pentru faptul că acolo fumează chiar şi femeile. Eu ştiam că numai bărbaţii fumează, dar acum ne-a venit o profesoară de la oraş. Şi ce credeţi? Am văzuto, cu ochii mei, cum fuma, în recreaţie. Am rămas cu gura căscată. Scotea fum pe gură şi nas. Abia am aşteptat să vină fratele meu cel mare de la oraş să-l întreb ce înseamnă să fumeze o femeie. El a zis că “aşa e la oraş, lumea se emancipează. Primul om din Europa care a fumat a făcut puşcărie şi când a ieşit fumau toţi! “ Eu nu am înţeles nimic din explicaţia lui. Nici nu ştiam ce înseamnă emancipat. Mi-a venit o idee genială, credeam eu. Dacă nu mă mai duc la oraş, atunci de ce să mai merg la şcoală? Şia aşa erau7 kilometri până la şcoală. Iarna ne îngheţau picioarele în opinci, iar vara vroiam să ne jucăm. Şi apoi nu vedeam în ruptul capului nici o legătură între radicali şi sapă, sau între fracţii şi sapă. Ce nevoie aveam de şcoală? Aşa că am hotărât, împreună cu altă fată din sat, să nu ne mai ducem la şcoală. Plecam de dimineaţă la şcoală dar nu ajungeam acolo. Plecam pentru că mama atât ştia: să mă duc la şcoală, iar ea la sapă. Ne opream sub podul din Beica până treceau la şcoală toţi copiii. Apoi ieşeam de acolo. Soarele strălucea puternic, apa clipocea, iar în zăvoiul de pe mal înfloriseră viorelele, cânta cucul, aşa că era mult mai frumos ca la şcoală, unde profesorii ne băteau dacă nu ştiam lecţia, pe care nici nu o explicaseră. Ne puneau mereu să citim. Eu nu înţelegeam de ce, că doar ştiam să citim. Făceam gropi adânci pe malul apei, unde puneam broaşte şi peştişori. Culegeam flori şi le plantam pe malul râului; eram sigură că se prind şi vor înflori şi la anul.  
  
Au fost două săptămâni de vis. Fără grijă, fără şcoală. Numai că în duminica aceea frumoasă de mai a venit, chiar acasă la noi, diriginta clasei a şasea. Când am văzut-o, parcă am văzut pe dracu. M-am ascuns în spatele casei. Eu ascultam la colţ. Zice către mama:”de ce nu trimiteţi fata la şcoală? “ Eu am îngheţat, cu toate că soarele vărsa peste sat valuri de căldură. Mama îşi face cruce şi zice: “Cum nu o trimit!? Că pleacă în fiecare dimineaţă. Ba în ultimul timp nu mai trebuia să trag de ea să meargă la şcoală, mergea cu mare voie bună. “ 
  
M-am strecurat, după ce a plecat învăţătoare, în lanul de cânepă din Dadeşu toată ziua. Aşteptam să vină acasă tata, că ştiam că el nu o lasă pe mama să mă bată. Tata, când a auzit, mi-a zis:”Ai făcut o boacănă cât casa. Ce vrei tu să faci, că de sapă nu eşti bună, că eşti denevoie. Învaţă carte, ca să nu munceşti. Din carte vine lumina. Şi nu înveţi pentru profesori sau pentru părinţi, înveţi pentru tine. “ Din aceste fraze ale lui tata am înţeles cât nu înţelesesem în şase ani de şcoală de la profesori. Eu credeam că învăţ pentru mama şi tata şi pentru profesori. Iar lumina sigur vine de la lampa cu gaz, de la soare, lună şi stele. Cum să vină de la carte!? Oricât aş ţine o carte în întuneric, nu luminează. Ba chiar am pus o carte noaptea să lumineze şi nu a luminat. De multe răspunsuri aveam nevoie, dar nu avea cine să mi le dea. Seara, la culcare, am plâns. Sora mea, Torica, m-a liniştit puţin, spunându-mi: “Lasă, a zis tata că ai făcut o boacănă cât casa, dar casa noastră este mică, ce te făceai dacă era ca cele de la oraş, cu etaj, adică pusă una peste alta!? “ 
  
Titina Nica ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O boacănă cât casa, povestire de TITINA NICA ŢENE / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 268, Anul I, 25 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!