CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Selectii >  


Autor: Vasilica Ilie         Publicat în: Ediţia nr. 335 din 01 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

O altfel de scrisoare, de 1 Decembrie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Draga mea, Românie, 
  
Am vrut să îţi urez de ziua ta, aniversară, sincerul şi căldurosul, „La mulţi ani”. Ştiu cât eşti de bolnavă, de aceea, mai bine îti urez multă sănătate, că asta este mai bună decât toate. Ai trecut tu prin mai multe gripe, prin cateva razboaie şi revoluţii, dar ai renăscut, sper să treci cu bine şi de criza economică şi financiară în care ne adâncim pe zi ce trece. De aceea îţi urez să înfloreşti, „ca merii, ca perii, în mijlocul primăverii”! Nu vreau să par patetică, dar eu chiar te iubesc! Îmi aduc aminte o propoziţie de pe la şcoala generală: „ţara noastră este bogată şi frumoasă” şi mă mândream când o rosteam pentru că la geografie am învăţat despre toate bogăţiile solului şi ale subsolului ţării mele; le ştiam pe de rost. Acum, chiar dacă a rămas numai cuvântul „frumoasă” din această propoziţie, eu te iubesc, aşa săracă, cum eşti! 
  
Îţi iubesc toate formele de relief; munţii, dealurile, podişurile, depresiunile, văile, câmpiile, cu tot ce a mai rămas din ele. Dar mai presus de toate acestea, iubesc oamenii; oamenii şi istoria acestui popor încercat din toate vremurile, pe înaintaşii care s-au luptat pentru noi, cei de astăzi, să avem libertate, sa fim independenţi. Îi iubesc pe cei care ne-au unit la Alba Iulie, în 1918 şi îi urasc pe cei de astăzi care vor să ne dezbine. Îl iubesc chiar pe Vlad Ţepes care a fost un conducător dur şi tiran dar pe vremea lui nu se fura; cine era prins era pus în ţeapă în piaţa publică. Acum luăm ţepe de la mai marii ţării iar hoţia este în floare. El a ajuns celebru şi peste hotare, prin albumul „Eterna şi fascinanta Românie” şi toţi care ne vizitează ţara, ne-o vizitează datorită lui. Iubesc oamenii care îţi sfinţesc locul şi îi urăsc pe cei leneşi, delăsători. Iubesc puritatea pruncilor nou născuţi şi mi-aş dori să crească în dragoste şi afecţiune, mari şi viguroşi, cu hrană naturală, ca să poată să-şi aducă aportul la înflorirea şi prosperitatea patriei mele, nu a altora. 
  
Iubesc chiar şi aerul cu mai puţin ozon ( cu exploziile solare în fiecare vară) pe care îl respir în ţara mea, după desfiinţarea tuturor fabricilor şi uzinelor, dărâmarea tuturor furnalelor, a combinatelor de creştere a porcinelor, a păsărilor, defrişarea majorităţii pădurilor. Iubesc apele ţării mele bogate în peşte şi urăsc pe cei care au desfiinţat toate sistemele de irigaţii. 
  
Iubesc obiceiurile şi datinile acestui popor dar mai presus de toate, sărbătorile. Aştept sărbătorile de iarna cu sufletul la gură pentru că aştept cadoul pe care ni-l va aduce moş Nicolae pe 6 decembrie. El ştie că am fost cuminţi şi că nu am mai ieşit în stradă, din decembrie 1989. Oricare ar fi el, eu tot te iubesc, ţara mea, supusă la grele încercari! La mulţi ani frumoşi şi sănătoşi! 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O altfel de scrisoare, de 1 Decembrie / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 335, Anul I, 01 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!