CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 932 din 20 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

O altfel de istorie a Literaturii Române contemporane
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Iuliu-Marius Morariu 
  
Ştefan Doru Dăncuş, coord., O altfel de istorie a literaturii române contemporane, vol. 1, Editura Singur, Târgovişte, 2013. 
  
Recenzie de Iuliu-Marius Morariu 
  
Sub provocatorul titlul, O altfel de istorie a literaturii române contemporane, cel dintâi volum din seria ce se promite a fi prodigioasă atât prin volumul de material furnizat, cât şi prin calitatea lui, care doreşte să prezinte numele mari ale publicisticii literare contemporane din spaţiul carpato-danubiano-pontic a văzut de curând lumina tiparului.  
  
Încă din prefaţă, coordonatorul colecţiei, Ştefan Doru Dăncuş, îi previne pe cititori că proiectul său nu poate fi încadrat în tiparele clasice ale operelor de istorie şi critică literară de până acum:  
  
,,Nu ne-am propus să facem o ”istorie” la costum şi cravată. De aceea, volumele ulterioare vor fi, poate, şi mai şocante decât cele tipărite până acum iar asta ar putea da de gândit noii generaţii de scriitori ce, la rândul lor, vor îmbătrâni dar nu vor uita gestul exemplar făcut de Editura SINGUR - gestul de-a ignora tiparele încetăţenite. Cu orice risc (p. 3). 
  
Ce-i drept, opera confirmă afirmaţia sa, de-a dreptul revoluţionară, căci, în paginile volumului, cei douăzeci de autori prezenţi aici sunt, pe cât de interesanţi, pe atât de diferiţi ca stil, ţinută şi convingeri. Astfel, de la ultramodernistul Liviu Andrei, caracterizat prin stilul său specific şi dezinvoltura cu care abordează subiecte încă tabu pentru societatea în care trăim, la prolificul Al. Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor din România sau clasicul părinte Radu Botiş, ale cărui slove, fie ele lirice sau epice, mângâie cu alăturarea lor privirea şi auzul lectorului, personalităţi literare din zone diferite, cu abordări specifice şi cu un mesaj puternic al operei sunt prezente în antologia dată.  
  
Ce-i drept, statutul de istorie a literaturii nu permite cititorului să se familiarizeze cu opera autorilor decât în măsura în care fragmente ale acestora se regăsesc în paginile cronicarilor, însă el le oferă posibilitatea de a aprofunda prin eforturi proprii informaţiile primite din paginile sale.  
  
Fiecare din cei douăzeci de autori, aranjaţi în ordine alfabetică în paginile volumului (o dovadă în plus că acesta are o structură atipică, alminteri ei ar fi fost grupaţi cel mai probabil în ordine cronologică sau în funcţie de curentul literar predomninant din cadrul operei), beneficiază de o scurtă prezentare bio-bibliografică, în cadrul căreia, accentul cade pe principalele producţii literare şi pe felul în care au fost recepţionate acestea de către cititori şi critica vremii (premii, distincţii, etc). Ea este urmată apoi de câteva materiale în care, personalităţi aparţinând diferitelor categorii culturale sau sociale, vorbesc despre opera întreagă sau despre anumite pasaje ale ei, la fiecare personaj prezent.  
  
Poeţi, scriitori, critici literari, istorici, ierarhi şi alţi mari oameni de litere se regăsesc astfel, prin textele lor, în pagina acestui volum, care nu cuprinde, aşa cum se lăuda editorul la finalul său (p. 142), doar 20 de autori, ci mult mai mulţi, cifra fiind aproape de ordinul sutelor, dacă nu chiar mai mare. 
  
Ce-i drept, prezentările sunt inegale, iar antologii nu au purces la standardizarea şi uniformizarea lor. Astfel, avem autori care ocupă zeci de pagini, în vreme ce alţii se mulţumesc doar cu câteva, avem CV-uri lungi şi detaliate, în antiteză cu prezentări de doar câteva rânduri, sau recenzii şi cronici de pagini întregi, în paralel cu simple enumerări ale unor autori de la care se pot obţine referinţe cu privire la anumite opere. Şi aceasta face parte din dimensiunea rebelă a volumului şi, deşi, din punct de vedere al metodologiei ştiinţifice privitoare la întocmirea unui astfel de volum ar putea fi taxată, ea nu ştirbeşte totuşi calitatea lui.  
  
Invităm aşadar să se delecteze cu lectura unei astfel de opere ce prezintă nume mari ale beletristicii contemporane româneşti. În mod cert, o lectură bine făcută îşi va atinge scopul final, acela de a stârni cititorului curiozitatea de a se înfrupta apoi din plin de creaţiile literare ale autorilor prezentaţi aici şi a celor ulterioare, care le vor marca destinul şi le vor îmbogăţi repertoriul publicistic.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O altfel de istorie a Literaturii Române contemporane / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 932, Anul III, 20 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!