CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nunţile UTC-iste, togile virilis şi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Să aduci zeităţile anonime şi protectoare ale casei şi familiei, ale războiului şi luminii ori fertilităţii faţă în faţă cu personaje reale ale istoriei timpului, pe Junona, Jupiter, Minerva, Marte şi pe Caesar, sau pe mai comunii patricieni, plebei sau sclavi într-un forum prinşi laolaltă într-o horă înfrăţită de un posibil “dialog” al surzilor, dintre pământeni şi nepământeni, transgresând spaţiile şi timpurile într-o poziţie a “durilor” care nu abdicau uşor de la adjudecările conferite, de la poziţiile cucerite în ierarhiile puterii lor “olimpianice” veşnice sau vremelnice, de la un cursus honorum stabilt de rânduielile timpului pentru muritori şi să ai ca mesaj în esenţă recunoaşterea umilinţei şi demnităţii umane în ultima instanţă - în raport cu perenitatea ideilor şi pasageritatea statutului nostru biologic, sunt motive de reală şi indubitabilă emoţiie artistică, trăită într-un mod inedit şi intens.  
  
Nu mi-ar fi trecut prin cap că undeva, cândva, voi sta pe bănci “calde” de marmoră pentru a primi defilarea fremătătoare a togilor virilis, faldurile acoperământului alb şi neprihănit al vestalelor, limbilor de foc, fum, fante de lumină şi jeturi de apă care conturează şi stilizează într-o manieră proprie şi conduc destine într-o concepţie psihedelică, cu o muzică tunătoare care acompaniază inducând sau reliefând “drogul” dintotdeauna care este “puterea”, dată, uzurpată sau moştenită indiferent de cine şi cui. Este o frumoasă şi ingenuă naraţiune a gesturilor unor personaje doar fizic exatice, încolo cu o debordanţă a descâlcirii acţiunilor lor într-o metamorfoză perpetuă şi alternantă, de la rău la bine dar mai curând invers, pe firul subţire al unui mosor care într-o zi se va rupe sau îşi va întrerupe cu siguranţă vraja, trezinu-se într-o realitate incomodă, potrivnică, greu acceptabilă. 
  
Pentru cei interesaţi de profilul predominant al “staţiunii” din deşertul Mojave - care nu este nici pe departe aspectul cultural al manifestărilor, cel mult adiacent sau paravan la ce se-aşteaptă firea umană să-şi ostoiască rădăcinile şi fibra, să rupă zăgazul lentorilor şi timidităţilor ca pe nişte lanţuri care până acum au ţintuit-o de glie – bucuria jocului în multiplele lui configuraţii cu necunoscutul şi întâmplarea, cu norocul şi şansa şi al cărei relief este întins şi fără margini, cu suişuri şi coborâşuri şi în care cuvântul cheie este riscul, asumat fără rezerve dar şi cu speranţa de a ieşi învingător. Pentru că până la urmă totul se subsumează acestei ipostaze de invidiat şi la capătul căreia banul îţi aşează lumea întreagă la picioare. Că şi tu, te-ai săturat să tot stai în această umilitoare, inacceptabilă şi incomodă treaptă în societate, ai tot tins, te-ai îmbătat cu apă rece şi te-ai tot căciulit şi-acum ca Ion, din “Socoteala” românului lui Vlahuţă, ai făcut-o în sfârşit bine şi ai ajuns la ... divan sau liman, totuna până la un punct!  
  
Adormim cu poveştile arabe sub căpătâi şi-i “dăm bice” norocului care va să ne pupăcească şi să ne îmbrăţişeze, fără nazuri! Se zice aici că Pământul se învârte pe masa de ruletă: o piaţă de sute de miliarde de dolari care exploatează dorinţa de câştig a oricărui om se află din nou în atenţia guvernelor de pretutindenea, dar mai ales a autorităţilor din ţările care au deja dezvoltată o industrie a divertismentului. Multe din staţiunile de lux n-ar fi existat niciodată fără ruletă şi masă de poker. Hoteluri de mega-lux, gratuităţi pentru jucători, bonusuri de mii de dolari primite de oamenii de pe stradă !?), strălucire, servicii ireproşabile, clădiri spectaculoase – toate indiciile bunăstării sunt legate de jocurile de noroc. 
  
În Statele Unite doar în Hawai, Utah şi Tennessee jocurile de noroc sunt interzise, fiind monopol de stat, cu excepţia loteriei, pe când Las Vegas-ul şi deci statul Nevada şi-a căpătat statutul de capitală a jocurilor de noroc încă din anul 1955 – când autorul rândurilor la care căzneşti acum cetitorule să-ţi strici ochii, de pe  
  
faţa nevăzută” a pământului, adică “dincolo de Cortina de Fier” intra în “pielea pionierului” şi se juca şi el cu “toba” detaşamentului, cu norocul “întâmplării de a fi” înmatriculat ideologic şi cu obligaţia de a răspunde permanent “prezent” la diferite solicitări obşteşti cu salutul ferm preostăşesc “Sânt gata întotdeauna!” – atrăgând mulţi investitori.  
  
Şi că venii vorba, tot fără relevanţă pentru tema cu pricina, tot cam pe-atunci am primit şi primul “bobârnac” la intenţiile noastre “agresive” de copii de ţară, de ţurcă şi şotron de a reinstaura “vechile stări de lucruri” în România la zece ani după război - pentru că am scris cu o buia albastră, pe un gard ce împrejmuia o pârloagă şi-o livadă cu pomi fructiferi, numele unui prieten de-al nostru “Olteanu Walter, proprietar!”, de unde-om fi auzit şi noi asta că cică ar fi o formă de a le contesta celor de la putere dreptul de a ne rupe de trecut, dar noi nu ştiam şi pe cale de consecinţă au tras ai noştri de-au asudat la declaraţii la postul de miliţie comunală şi cu o alertă – de parcă ţara ar fi stat să se prăbuşească din acest motiv – timp de câteva zile a “organelor” de la regiune şi poate şi de la centru, care au stat într-o presiune “fără obiect”, parc-ar fi intrat imperialiştii americani peste noi aşa deodată, neanunţaţi şi care să ne ia “maul” ... Suspendarea din funcţia de toboşar era deja luată iar biata doamnă învăţătoare Elena Olteanu, mama prietenului nostru din copilărie Bujor, pe numele de alint, a suportat “îndreptăţite”, “virulente şi revoluţionare critici” la nesocotirea educaţiei odraslei domniei sale şi scăderea pe trei luni cu nu ştiu cât la sută din salariu ei de dascăl de ţară...  
  
... În doar câţiva ani apar hoteluri de un lux exorbitant, Aladdin, Hacienda, Tropicana, Imperial Palace, Luxor şi Monte Carlo iar în paralel se dezvoltă şi industria ... căsătoriilor neconvenţionale! Auziţi ce staruri de renume au acceptat salonul de lux al unui cazinou – fie ea amenajată şi numită după destinaţie “capelă” – prezenţei în faţa altarului şi au procedat “cu pirostrii” în ambianţa deşertului într-un loc socotit “blestemat şi fără dumnezeu”: Tarzan al “nostru” Johnny Weismuller, Rita Haywath, Kirk Douglas, Paul Newman, Carry Grant, Bruce Willis şi Demi Moore, Richard Gere şi Cindy Crawford. Şi câţi or mai fi ...  
  
Şi, ultima pe listă cu voia ei şi asistenţa dv. cu gândul, starleta Paris Hilton, în preziua Crăciunului anului de graţie 2009. Dacă ar fi să “cobim” pe tema asta, cam care ar fi deci diferenţa dintre acestea şi fostele nunţi uteciste ale anilor 70, locurile, timpurile şi oamenii fiind altele şi alţii, cadrul istoric totalmente diferit, şi-atunci pe cine şi ce judeci, una pleca dintr-un ateism barbar, năucitor şi tracasant, inabil şi radical, fără de noimă, dintr-un amorfism doctrinar fără ieşire şi o uniformitate a gândirii libere devenită esenţialmente “captivă”, iar cea de-a doua dintr-o “religiozitate” excesivă şi care îşi recunoaşte limitele şi neputinţa în faţă bunului plac al celor implicaţi, fiind la cheremul unui “liber arbitru” care a căşunat până şi pe aceste sacramente socotite inviolabile!? Şi o întrebare care mi se pare firească, vizavi de cele expuse mai sus: atunci cum stăm şi pe unde suntem? Aud!?!? ...  
  
Să revenim cu ceva curiozităţi, impresii despre oameni, preţuri, cunoştinţe despre alte locuri din Vegas şi vecinătăţi, obiceiuri, câştiguri, ratări şi falimente, jocuri de noroc pe categorii şi bussines, extremităţi şi extremisme, dotări, tehnologii de ultim răcnet în transporturi, comunicaţii şi servicii, arhitectura viitorului, economie locală, îndeletniciri, rase, etnii şi relaţiile dintre ele, aprovizionare în condiţii de aparentă izolare geografică, producţie şi comerţ, artă, cultură şi spectacole cu protagonişti şi public, originalitate, cosmopolitism şi heraldică, elemente de etnografie şi civilizaţie, bucătărie şi artă culinară, instituţii şi agenţii ale administraţiei locale, districtuale sau statale, oameni şi multe altele, um amlgam şi angrenaj evident de problematici pe care încercăm, pe cât este cu putinţă să le sistematizăm şi să vi le oferim “împachetate” discret şi cu răspundere faţa de fiecare cuvânt folosit în această aproape interminabilă şi pretenţioasă înjghebare publicistică. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nunţile UTC-iste, togile virilis şi proprietarii lui Peşte în Vegas ! (VI) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 201, Anul I, 20 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!