CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nuntă sâmbetistă în California (XVI)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În timp ce ostilităţile cu nunta se domoliseră de-a binelea, mirii câştigaseră dreptul unei binevenite şi relaxante luni de miere undeva în insula Maui din arhipelagul hawaian - care din motive obiective s-a transformat într-o săptămână iar mireasa, din raţiuni de cumpăt, zel şi punctualitate profesională a marcat decizia lor cu o aserţiune cu acoperire politică şi mobilizatoare – care-i rămăsese lipită de masa neuronală ca un chewing-gum de sub marginea mesei de calculator, cu care nepoţelul meu Rareş obişnueşte să-şi însoţească jocurile de pe ecran – de la angajamentele pe unitate încă din ţară pe când era pionieră, cu ani buni în urmă, că şi în România de ieri unul din cincinale s-a făcut în patru ani şi jumate , aruncată în treacăt ca să mai îmbuneze situaţia, i-a explicat şi proaspătului consort cum stă treabă iar el s-a raliat degrabă punctului ei de vedere şi, ca atare, mai completează cel ce consemnează aceste câteva gânduri, în aceeaşi notă optimistă şi angajantă Se poate, tovarăşi ! îmi mut gândul transcrierilor mele către alte zări şi preocupări ce mi-au stat în vedere, cu un câştig certamente mai sigur pentru experienţa mea de viaţă şi pentru lărgirea orizonturilor mele turistice, geografice şi ce se mai poate potrivi ...  
  
La întoarcerea în ţară, un amic, la vederea unor poze exotice din această parte de lume, ca să mă ia în răspăr, mi-a zis : Ai fost în Hawai şi nu ne-ai spus, şmechere ? Eşti şi modest, pe deasupra ...  
  
Da, în hai-hai, ce te miră ? Abia apoi în hai-hui, a fost replica mea ca să continui jocul, la o ironie pe care am înghiţît-o prieteneşte şi căreia crezusem că i-am dat atunci un răspuns tot la fel de neinspirat. Doamne, rogu-Te, ne-ai dat atâta inocenţă c-am putea da şi altora ! ...  
  
Şi totuşi, undeva în gândurile mele cele mai ascunse, o întrebare neliniştită stăruie să fie pusă şi să fie astâmpărată printr-un răspuns bun sau prost - că şi întrebarea pare în felul ei neserioasă, copilărească, prostească chiar -neinspirat sau altfel, oricum, până la urmă numai să fi fost unul şi n-am făcut-o, ca să împac şi capra şi varza, chit că el ar fi semănat prea tare cu situaţii incroncroscibile precum cele cu oul şi găina , cu dacă şi cu parcă , naivitatea mea ar fi fost prea expusă, jena care i-ar fi urmat absurdului pe care l-ar fi degajat o astfel de întrebare simplă ar fi cedat unui calvar al inocenţei presupus de un răspuns pe tot atât de simplu, însă imposibil de imaginat. 
  
Râsu-plânsu ca-n melodramele şi sitcomurile noastre mioritice abia acum vine : gustând din libertatea asta pe la mijlocul vieţii sau ceva mai sus de el - după decembrie '89, şi nici acum neînţelegând mare scofală - şi punându-mă în pielea lui Păcală al nostru - că-ţi pot trece prin cap fel de fel de prostii, situaţii sau ipostaze ca om liber, nu mi-a trecut prin cap în veci (sic !) să fiu pus într-o postură mai carghioasă, să întreb cam cum le-ar fi stat americanilor să-şi dea bineţe cu apelativul tovarăşe , ca d-exemplu : Ce faci tovarăşe ?, Un'te duci tovărăşico ? , La muncă tovarăşi, nu l-a'ntins mâna ! , Ai semnat convocatorul, toa'rşe ? , Aplauze furtunoase, urale şi ovaţii, tovarăşi ! , şi altele şi altele. Şi de la acest apelativ, minor în aparenţă şi cu conotaţii lăudabile, reciproce prin definiţie de la adresant la apelat, inconfortabil şi aberant în maniera în care era folosit şi supus inflexiunilor piţigăiate din toată gama ironiilor grosiere, o circăraie şi o bătaie de joc, un cuvânt acolo pentru a-i spori batjocura, pus unde nu trebuie, să dea sens impus unor relaţii de-altfel de bun simţ, mintea simplă şi bine intenţionată în bonomia ei a căzut captivă propagandei deşucheate şi mincinoase a unor traficanţi de idei, colportori de principii, expresi şi citate de un fetiş rar pus în scena vieţii de fiecare zi a românilor, care ne-au intoxicat şi ne-a înstrăinat, prin simbolistică şi semnificaţii, de cele ale rânduielilor şi datinilor pământului nostru ... Păcat, deci cogito ! 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California (XVI) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 359, Anul I, 25 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!