CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nuntă sâmbetistă în California! (9)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
* 
  
Soţii Joyce şi Keith Mulligan, asistentă medicală şi pastor de biserică adventistă, cu câţiva ani mai în vârstă decât noi, ne-au cucerit din primul moment şi în ce mă priveşte mi-am reproşat suspiciunile cu care îi gratulasem nemeritat. Încercarea de contact şi apoi de integrare într-un cerc de cunoştinţe al cărui statut este bazat pe solidaritate, sentimente, credinţe, valori sau interese (sau poate, mai ales, absenţa celor din urmă!) este pe deplin reuşită dacă este întărită în parte şi/de afinitatea şi identitatea religioasă, de năzuinţe personale sau publice iar mie aceste oportunităţi, nu mi-au fost dat niciodată să se întâmple să coexiste, să fie adică împreună în acelaşi timp şi în acelaşi loc, cu aceiaşi subiecţi şi plecând de la aceleaşi premize. La acestea mai adăugaţi stângăciile, frustrările, incapacitatea orientării şi neputinţa ralierii la reguli şi norme (poate şi dintr-un spirit de frondă!) care să asigure succesul unei legături de durată şi iată, încheiat în linii mari, tabloul unui eşec... 
  
Figuri destinse şi radioase, într-un crescendo din partea ei ce molipsea interlocutorii şi o sobrietate din partea lui ce dădea de furcă opţiunii, toate exprimate nu printr-o gestică de emfază ci printr-o aderenţă conştientă la bunul simţ comun - ce-ar trebui să patroneze orice întâlnire, sugerau o bună dispoziţie şi concordie alese, vibrante prin tonus şi bonomie, instalate ca o stare de graţie peste tot în preajmă, sunt negreşit meritele amfitrionilor. 
  
Dacă aş rămâne doar cu păcatul de a exagera ceva mai mult, i-aş asemui cu piesele unui mobilier de lux renascentist sculptate într-o esenţă tare, care împodobeau odaia imperială a cine ştie cărui cezar medieval, numai că aici zorzoanele şi fastul erau înlocuite cu lumina lină, pogorâtoare a smereniei şi vitalitătii bine îndrumate ce “pătrundea” pe toţi convivii, iar “cezarii” din clişeul meu fantasmagoric erau oameni modeşti, pătrunşi de simplitatea celor mărunte de fiecare zi în locul celor măreţe, salonarde, cu apetituri răfuelnice, marţiale şi în “spatele uşilor închise”!...  
  
Amândoi longilini şi cu alură de vikingi, ca statură, ten şi culoarea ochilor (strămoşii irlandezi îşi vor fi având partea lor “de vină” în transmiterea genelor), niţel uscăţivi, cu trăsături ferme în ce priveşte linia sobrietăţii dar şi a jovialităţii care trebuia să se impună momentului întâlnirii cu noi, cu o vigoare debordană, cu o temperanţă ce le punea în valoare naturaleţea, msr. Joyce mereu zâmbitoare, atentă şi preocupată la ce se întâmplă şi care ar putea fi eventualele imprecaţii ce-ar putea genera disconfortul au fost, şi unul şi altul, pentru noi modele de persuasiune, optimism robust, seriozitate şi încredere în oameni, ne-au încurajat văzându-ne “crunta” reţinere în aproape orice şi au reuşit, cel puţin pe mine, să mă scoată din tranşeele imaginarului şi iluziilor, în care mă “chircisem” dintr-un bigot complex al inferiorităţii pe care-l credeam demult depăşit... În sfârşit, a merita o astfel de “porţie” gratuită de “deschidere” sinceră nu era de colea şi era “suflul” de întremare de care aveam nevoie, fără s-o ştiu că locul şi timpul vor fi hic et hunc... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California! (9) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 337, Anul I, 03 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!