AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nuntă sâmbetistă în California! (8)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Galt 
  
Intraţi în “malaxorul” trebăluirilor de nuntă, fiecare îşi avea “porţia” lui de caznă, de departe cea mai dificilă şi ingrată considerându-se că este a sus-semnatului, chiar dacă nerepartizată pe vreun criteriu al hărniciei, priceperii şi pragmatismului ci doar subînţeleasă prin cutumă şi canon. Printre picături, câteva ieşiri în oraş şi o incursiune ceva mai lungă la sud de Sacramento, la Galt, unde are loc în fiecare marţi târgul săptămânal din regiunea de centru a Californiei, cu mărfuri de toate folosinţele şi preţurile, un fel de talcioc de pe la noi, cu lume multă de nu puteai s-arunci un ac, cu grătare fără mici dar cu frigărui din toate “cărneturile ecologizate” ale regnului animal, cu deosebire specia sa “de păsăret”, cu adevărate afumătoare înşirate în spatele meselor de ospăţ aflate alături de căile principale de acces, însă cu un “fum dirijat” în afara spaţiilor comerciale - printr-un fel de sistem cu evacuare prin coşuri şi care mai întâi absorbeau impurităţile şi apoi le răspândea rapid şi precis pe deasupra capetelor mulţimii, în atmosferă. 
  
Mărfurile sunt etalate pe tarabe sau chiar pe jos, hainele în cuiere, tejghelele acoperite cu umbrele multicolore uriaşe sau rânduite în corturi spaţioase, verzui ca de armată, expun toată gama de mărfuri de la “ac la automobil”, de toate preţurile - de la câtîva cenţi la mii de dolari, o continuă canonadă muzicală plăcută şi nu stridentă (ştiam de la noi de-acasă că “ fumăritul şi tăvălitul cărnetului pe grătar” amestecat cu sunetul parcă uleios al “tăriilor” sau berii cheamă muzica în draci, adică una stridentă, incitatoare, dată la maximum!) concertată din toate cele patru vânturi, pentru toate urechile şi gusturile, fiecare putând să se orienteze “selectiv” pentru muzica preferată (un pas la stânga sau unul la dreapta te “posta” pe lungimea de undă dorită, care difuza genul de muzică preferată!).  
  
A fost prima manifestare pe pământ american care mi-a amintit, prin desfăşurare, tumultul pieţei, aparenta neorânduială, rapiditatea tranzacţiilor (unele în separeuri), puştime rătăcită de părinţi şi anunţată prin megafoane, însă nu plângăcioasă (cât am stat în America şi prin zecile de locuri de joacă sau prin preajma şcolilor, stadioane, plaje, etc. nu am auzit niciodată vreun copil plângând, indiferent de vârstă!), am avut “parte” şi de o încăierare (fără uz de “colt” însă) a unor inşi îmbrăcaţi în harnaşamente de cowboy – secvenţa de mai sus fiind de fapt “curgerea” unui scenariu într-un teatru de amatori invitat la târg, ce-şi “omora” talentul pe o scenă amplasată în chiar centrul câmpului care găzduia iarmarocul... 
  
Într-un colţ al pieţei uriaşului patrulater campestru, chiuituri şi tropote care zguduiau pământul, cai înşeuaţi ca la paradă, cu călăreţi săltând în şei şi rotind cu îndemânare lasou-rile în care urmau să fie prinşi viţei îndărătnici şi capricioşi, încă închişi în boxe (padocuri) şi care aşteptau să se năpustească nervoşi spre ţinte numai de ei văzute, care i-ar fi scărpinat neîndoielnic între coarne potolindu-i, într-un rodeo inedit ca spaţiu şi loc de desfăşurare, asistenţă, etc. 
  
Lecţia văcarului destoinic sumeţindu-şi mai întâi lebărica şi potrivindu-şi cureaua, adunându-şi şi strunindu-şi bine cireada este alternată cu scene de rodeo, în care călăreţii abia de se ţin câteva secunde pe spinarea tăuraşilor nărăvaşi şi extrem de agresivi, care nu suportă nici măcar musca pe spinarea deloc răbdătoare de corverzi sau samar. Distracţia ne-a costat 10 dolari de căciulă, însă ne-am mai făcut hatârul pricopsindu-ne cu nişte geci din fâş pentru băieţi, un binoclu militar şi câteva suveniruri neînsemnate... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California! (8) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 336, Anul I, 02 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!