AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nuntă sâmbetistă în California! (5)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Prezentarea familiei americane din care Elena urma să facă parte o consider cumva necesară, fie şi din perspectiva climatului educativ de care au beneficiat cei patru copii ai ei, dar şi din nevoia unor comparaţii cu cel din spaţiul mioritic în care am crescut. Avatarurile vieţii publice cu întreg cortegiul ei de oportunităţi sau frustrări, distorsiunile vieţii emoţionale publice şi religioase pe care le-au întâmpinat, temerile şi asperităţile pe care societatea în anumite momente ale ei i le-au aşezat în cale, perspectivele devenirii acesteia într-o societate dezabuzată de servituţi mărunte dar şi de tare sistemice (la americani, din fericire, acest experiment nu s-a produs) şi în care normele vieţii libere s-au insinuat (nu fără prejudecăţi), ubicuităţile şi cutumele din ţara de origine (Irlanda) au devenit puţin dezirabile, ele trebuind adaptate sau lepădate. Cum se spune, nimeni nu venea dinspre vreun ţărm vidat de obişnuinţe şi urâciuni, pentru a se împământeni într-un spaţiu defrişat de inconsecvenţe şi năsărâmburi, aparţinând unui timp moralmente imaculat !  
  
Pregătirea întâlnirii cu cuscrii a urmat cu minuţie o anumită cale protocolară şi cunoscându-mi puţina trecere pe care o acord unor atari “preţiozităţi solemne” începusem nu doar să dau semne de nelinişte, răstălmăcirile privind întârzierea contactului întărindu-mi convingerea unui posibil refuz din cine ştie ce pricini, fapt dovedit ulterior pueril dacă nu absurd, până una alta întârzierea întâlnirii înlesnindu-mi prilejul cunoaşterii unei părţi a oraşului şi oamenilor ei.  
  
A doua zi de la sosire am făcut câţiva paşi în jurul apartamentului din acest cvartal de pe Coffee Road. O zonă liniştită cât cuprinde, peluze bine îngrijite, arbori străjuind străzile care se întretăiau cu o precizie geometrică dej vu şi care se “vărsau” mai toate în artera principală, dotări comerciale specifice zonelor mai depărtate de centru, case de locuit întinse la sol, cele mai multe fără etaj cu excepţia apartamentelor grupate şi care au un singur nivel şi sunt prevăzute cu scări de acces la etaj pe cele două laturi mărginaşe, toate, indiferent de “înălţarea” pe verticală (am în vedere pe cele din downtown) arborând drapelul înstelat al Americii, cu locuri de parcare acoperite în dreptul fiecărui “bloc” şi fără a fi “închise”, inclusiv pentru motovelocipede sau mijloace rezervate persoanelor cu handicap, etc.  
  
O curăţenie izbitoare m-a frapat de la primii paşi, de ziceai că zona nu e locuită, vremea era închisă, vântul potrivit reuşea să măture oraşul ca-ntr-o farmacie şi să rostogolească o hârtie de staniol pe care m-am grăbit s-o ridic şi s-o depun în primul coş de gunoi - ca nu cumva nişte priviri să creadă altceva decât văzuse, oraşul îşi târa liniştea către o amiază care se anunţa fierbinte, încercam să găsesc asemănări cu vreun oraş de-al nostru de provincie în ce priveşte linia arhitecturii rezidenţiale, de la margini şi ceva mai târziu din centru şi nu-mi venea niciunul în minte, casele sunt construite la exterior dintr-un fel de cărămizi cenuşii sau roşii ce aduceau mai mult cu chirpicii caselor noastre din Dobrogea, iar explicaţia dispunerii spaţiale am găsit-o abia mai târziu şi mi s-a părut de o logică elementară ( pericolul seismic datorat vecinătăţii cu falia San Andreas!), monotonia urbei fiind sporită şi de vuietul silenţios al maşinilor pe care nu le-am auzit niciodată claxonând, nici măcar cele ale serviciilor publice (care au orele şi zilele fixate pentru a nu perturba liniştea sau odihna oamenilor), noaptea pentru acestea fiind de fapt “ziua lor” plină de muncă... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California! (5) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 324, Anul I, 20 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!