AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nuntă sâmbetistă în California! (3)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Seara următoare am însoţit pe tineri la un fel de şezătoare - ţinută în casa uneia dintre coreligionarele bisericii - care avea scopul unei cunoaşteri mai îndeaproape a intereselor acestora, anumite iniţiative de întrajutorare, sfaturi oneste pentru o reuşită durabilă a căsniciei ce urma să înceapă curând, fiind prezenţi cei care, din diferite motive, nu puteau participa la nuntă, mai ales femei.  
  
“Cadouri pentru mireasă” a fost până la urmă scopul nedeclarat al acestei întâlniri iar noi ne-am simţit din cale afară de “băgaţi” în seamă, chiar dacă era un respect de complezenţă, rutinier, de convenienţă, întregul “antren” fiind “cinstit” cu sucuri naturale, fructe, prăjituri şi ... apă plată!... S-a “răzbunat” tot vinul sec pe care îl voi fi băut în tinereţe şi care îşi cerea, tocmai acum, “adjuvantul” tradiţional de care îl lipsisem atâta timp ...  
  
Obiceiul locului ca pachetele de cadouri să fie deschise în prezenţa “generoşilor”, să fie strigat numele, arătat şi numit cadoul în public m-a impresionat şi m-a descumpănit totodată: una, pentru că, gândeam noi, se încalcă principiul “confidenţialităţii”, al “secretismului” care guvernează în prima fază afinităţile celor doi termeni din tandem - ofertat şi ofertant (aici gazdă-musafir, dăruitor-dăruit)), relaţia emoţional-atenţional presupusă şi a doua, febrilitatea căutării, desfacerii şi aflării “preţului” cu care eşti evaluat, oportunitatea gestului de a acoperi o nevoie fizică sau moral-simbolică a primitorului, intensitatea emoţiei, etc.  
  
Câteva zeci de pachete cu cele trebuincioase, majoritatea ustensile de bucătărie, aparatură electrică, veselă scumpă. porţelanuri, aproape o bucătărie întreagă şi, pentru ca “darul” să nu se repete, viitorii miri au înaintat câtorva magazine de profil o listă cu necesităţi “domestice” pentru viitoarea familie beneficiară, “datornicii ” (mă rog, invitaţii !) consultând lista şi alegându-şi cadoul “dorit” (la noi, s-ar spune ceva legat de “calul de dar, nu se caută ... ”!). 
  
Ce mai m-a frapat a fost “dezinteresul” amfitrionilor pentru un “asediu crescând” al acestora faţă de noi (cu bla-bla-uri în “chip şi fel”şi neapărat interogaţii speciale, interogatorii ce mai, cum probabil ne-am fi aşteptat, obişnuiţi ca la noi cu “arta descusutului”!) ca părinţi ai miresei sau ca români, cu toate că n-au văzut (nici citit) pe faţa noastră nedumeriri afişate ori rictusuri marcate de exprimări sau atitudini speciale, extreme, inedite ...  
  
În seara aceea am desfăcut sau “tăiat” nodul atâtor panglici - parcă pentru a compensa sentimentul cu care credeam că inaugurează oficialităţile atâtea manifestări îndeobşte edilitare, unul emfatic, de mărinimia “buricului pământului” - încât aproape că începeam să înţeleg o oarecare oboseală rutinieră, poate chiar stânjeneală pe care trebuie s-o fi încercat acestea! La două-trei zile am fost “programaţi” să ne cunoaştem cuscrii, aceştia fiind plecaţi din localitate la venirea noastră aici, ca şi pe surorile lui Darrell, Darla, Debby şi David, fratele său 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California! (3) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 322, Anul I, 18 noiembrie 2011, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!