CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nuntă sâmbetistă în California! (2)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cam pe timpul exploziei generaţiei hippy-beat a deceniilor 7-8 ale secolului trecut – când Statele Unite şi lumea întreagă traversau o epocă de transformări radicale şi când primele duceau de una singură stindardul libertăţii şi democraţiei pretuntindenea (cu iminente şi nefaste efecte de interior ), cu sacrilegiul arhicunoscut al unor uriaşe jertfe umane pe fronturile din Asia de sud-est, tineretul – cel mai greu afectat de aceste inabile şi ignobile angajări oficiale în numele principiilor sacrosante ale marii cărţi a libertăţii (cum a fost numită Constituţia americană de-acum două veacuri şi-un sfert) – şi-a ridicat glasul pentru a grăbi schimbarea, a împăca contradicţiile în sistem sau în afară, pentru a grăbi procesul dezvoltării dincolo de orice fel de asperităţii şi a inaugura şi impune aşa numitul crez sintetizat în sintagma la modă de free everything ( totul e liber). 
  
Distribuit dinspre stradă către guvern cu pretenţii de feed back acest carpe diem insolit va fi tradus de guvernanţi (lalolaltă cu bifurcările free speach - libertatea cuvântului, free thinking - libertatea de a gândi şi free spirit - libertatea cultelor) în măsuri concrete privind asigurarea unei minime bunăstări pentru cetăţeanul de rând, în ce priveşte locuinţa, locul de muncă, baza materială şi infrastructura entertainmentului. Şi cum orice reformare a vieţii oamenilor naşte şi bulversări şi inconveniente, un răspuns la măsura îmbunătăţirii habitatului uman l-a constituit paradoxal scăderea calităţii relaţiilor de cuplu, deteriorarea relaţiilor conjugale, apariţia familiilor monoparentale, legitimitatea însingurării, etc. Într-un astfel de cadru de habitat mi-a fost dat să locuiesc în primele zile pentru a mă feri de zilele toride al Californiei de mijloc, undeva în Modesto, oraş la sud-est de San Francisco, într-un cartier rezidenţial datând din perioada lupilor neîmblânziţi - hippioţi rebeli a căror mişcare a început chiar pe aceste meleaguri.  
  
Complexul rezidenţial pomenit mai sus este un fel de microcvartal de blocuri de pe la noi, pe două sau trei nivele, înconjurat de o vastă zonă de spaţiu verde, cu apartamente cochete compuse după necesităţi, cu intrări separate, cu locuri pentru parcare auto-moto personalizate, dependinţe de salubrizare cu programe de funcţionare precise, cu alte utilităţi comune (spălătorie, serviciul poştal aferent cu căsuţe poştale pentru locatari, instalaţii standard de încălzire, sala de fittnes, de forţă, piscină şi jacuzzi, bibliotecă şi librărie, loc amenajat de joacă pentru copii, căptuşit în întregime cu un material sintetic pluşat sau cauciucat care “teşeste” sau rotunjeşte marginile şi muchiile tăioase sau colţuroase facând imposibilă (sau, mă rog, suportabilă) rănirea, căderea, impactul dureros ... Întâmplarea de mai jos n-aş fi dezvăluit-o dacă nu mi-ar fi influenţat întrucâtva reveriile unui dolce farniente în care începusem să cred şi chiar să mă “proţăpesc”, care să mai fi spulberat din utopiile mele uşor “şarjabile”, adesea inadecvate împrejurărilor. 
  
Cum se ştie, noi românii de la ţară suntem “îndopaţi” de mici cu un “pachet” de reguli ale vieţii intime de care te debarasezi cu greu, poate niciodată, ele te subjugă şi-ţi crează mai târziu un disconfort greu temperat, care se transformă cu timpul într-un şir de frustrări ce crează timidităţi şi inabilităţi - cu dificultate admise în mediul pretins civilizat din care îţi place să crezi că faci parte şi în care a-i vrea să-ţi conturezi o personalitate, relaţii, viaţa însăşi. După mutarea în California, Elena a convenit cu Darrell ca până la nuntă să locuiască separat, astfel că apartamentul din Coffee Road în care locuise Darrell să fie cedat Elenei, în timp ce viitorul ginere urma să se mute în casa părinţilor săi. 
  
O anumită educaţie creştină, spiritul sfielnic al amândurora (chiar dacă proveneau din spaţii culturale diferite), seriozitatea legăturii, mirifica taină a iubirii, sentimentul demnităţii personale şi al pudorii premaritale pe de o parte, dezlănţuirea instantanee la ceas târziu de noapte, într-un timp scurt, a unor ţipete de femeie, vociferări stridente, lamentări şi strigăte de “Help!” pe de altă parte, ambele au făcut să declanşeze în mine resorturile unei buimăceli şi frici paroxistice tocmai în miezul primei nopţi petrecute pe pământul Californiei.  
  
Un incident “casnic” petrecut în “cartier” între hispanici şi americani - declanşat după o “fiestă” în grup stropită precis cu multă tequilla şi probabil alte licori - m-a trezit brusc dintr-un nesomn de peste 36 de ore şi, după ce seara Darrell îşi luase la revedere plecând spre casa părinţilor săi, mintea mea a “derulat” rapid un “scenariu sui-generis” care punea la îndoială integritatea morală a viitorului ginere. Prilej pentru “tata socru” de a-i aplica o “corecţe” “neruşinatului” în propria casă, din doi paşi am fost la uşă pentru a restabili liniştea în camera fiicei mele (de unde credeam că vine hărmălaia) ! Noroc cu nevastă-mea că mi-a blocat pe dată “iuţimea la mânie”, oprindu-mă să nu fac cine ştie ce “necugetare” sau “boroboaţă”!...  
  
Pentru a o transforma într-o anecdotă cu “sare şi piper” (spusă fireşte în cercul nostru de apropiaţi), întâmplării i-am mai adăugat “ingredientele” şi “faptele de vitejie” prin care m-aş fi evidenţiat eu (cu “isteţimea mea!”) : “cuţit”, “apărătoare” (din ce şi pentru ce, nu m-a întrebat nimeni niciodată!), că chipurile, pe distanţa dintre pat şi uşă aş mai fi făcut şi câteva exerciţii de jiu-jitsu (sic!) ca repetiţie şi “demonstraţie” de forţă, etc. Nevasta salvatoare m-a dumirit şi liniştea s-a coborât în sufletul meu pe “acordul” ultimelor “vânzoleli” de afară.  
  
A doua zi, după ce Elena i-a povestit întâmplarea, Darrell a râs copios, dându-şi probabil seama că are un socru de nădejde, grijuliu cu siguranţa membrilor casei şi de care ar trebui să ţină seama, la o adică ... De câştigat din treaba asta am avut chiar eu, nevoit să cobor “cu picioarele pe pământ” şi să admit că americanii sunt şi ei oameni, cu bune şi cu rele ...  
  
Probabil că de-atunci datează şi o oarecare “celebritate” în materie de şotii ori chiar snoave, ca şi imaginea mea “răzuită”, de “chiforos” în toate cele, în faţa ginerelui meu. Mai zic, probabil că l-am convins pe Darrell de o anume “apetenţă” pentru “intervenţiile salutare”, rapide şi eficace, pe care, trebuie s-o spun, el în familia lui n-a cunoscut-o sub forma ei “brutală”, cum trebuie să recunosc, de altfel, că nici sus-semnatul nu s-a prea “procopsit” vreodată cu ea ...  
  
(din volumul "La capătul lumii, California" de George Nicolae POdişor, apărut în 2010 la editura "Amurg sentimental") 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California! (2) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 321, Anul I, 17 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!