CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nuntă sâmbetistă în California! (1)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Modesto, districtul Stanislas, CA. Complexul de apartamente din Coffee Road, 3400. 
  
Elena, la căsătoria căreia venisem se mutase de curând din Tennessee după ce Darrell, prietenul ei o ceruse de nevastă. Drumurile vieţii sunt adesea întortocheate, căile Domnului de neînţeles iar destinul îşi urmează implacabil ceasul netezind celor în cauză acele premize care să potrivească lucrurile, cât să împlinească următorul pas. E aceeaşi “politică a paşilor mici” pe care o urmează în general fenomenele şi evenimentele din natură şi societate, asta în cazul în care n-au loc loc schimbări spectaculoase, bruşte, cu impact nimicitor şi imprevizibil pentru “căuzaşi”. Până aici aceeaşi potrivire de destin cu cel al Flaviei, sora ei mai mare, a cărui pecetluire ceruse cam aceleaşi “lungimi de undă”, “pârghii de contact”, adică internetul, poşta electronică, un mijloc la modă folosit azi de tineri pentru a se cunoaşte – cu toate avantajele şi riscurile pe care le presupune, se înţelege că în împrejurări diferite, cu locuri şi personaje diferite.  
  
Neschimbaţi vor rămâne părinţii mireselor, ceremonialul şi cadrul instituţional-religios care vor oficia legăturile şi vor da asentimentul patern şi binecuvântarea divină. Am fost pus încă de pe drum în temă cu importanţa regulilor, cutumelor, rigorilor impuse de biserică, respectarea lor fără “crâcnire”(de “şcrâşnire” nici nu putea fi vorba, “strica” fasonul solemnităţii şi era socotită, mutatis mutandis, drept blasfemiantă !), toate începând cu punctualitatea obsedantă (fără “sferturi academice”!), voluntariatul fiind principiul de bază al organizării, colaborării şi desfăşurării activităţilor în sine, fără obligaţii recipropce, compensaţii (mai ales de un anumit ordin !), etc. 
  
Cum mai spuneam, americanii nu lasă nimic la voia întâmplării, repetă şi iar repetă, cusurgii şi tipicari cum sunt conferă amănuntelor savoare dar şi bucurie sinceră, neprefăcută, iar nouă, celor străini de o astfel de educaţie, nervi şi plictiseală, celor dintre noi angrenaţi în acţiune oarece temeri că nu vom putea ţine pasul, că ne vom face de râs, etc. Îşi “lustruiesc” detaliile cu o bonomie maternă şi cu măiestrie de artizani – drept pentru care şi statutul lor este unul “înnobilat” cu un apreciat coeficient de mondenitate şi civism debordant, eliberator. Pentru mine, calvarul unei experienţe aproape ratate începea să se apropie ameninţător la orizont, să-mi ocupe obsesiv gândurile, iar zilele tihnite pe care credeam că o să mi le “consum” cu detaşare şi-o să le “umplu” cu divertisment, zburaseră ...  
  
Repetiţiile urmau să înceapă de-a doua zi (acomodarea cu fusul orar nici nu se “punea”!), fix la orele 6 p.m. şi trebuia intrat în plin cu toate “motoarele”, adică recuzita (de la căţel la purcel – cel din urmă animăluţ ne prea agreat în acest mediu, adventiştii ştiu de ce !), elementele de decor, ornamentele şi aşezarea lor panoramată, accesoriile cadrului specific care derulează solemnităţile demersului matrimonial creştin adventist – lumânări, candele, adaptare repertoriu muzical (texte, solişti, echipe, instrumente, durată, etc.), succesiunea etapelor în interiorul scenariului, genericul uzanţelor, formalităţi plicticoase dar necesare care cer timp şi îndemânare (cum ar fi repetarea mişcărilor fiecăruia şi ale părţilor asamblate, intrări şi ieşiri din “scenă”, cine, când şi cum, mărimea pasului şi deschidera lui pentru a asigura armonizarea în tempou şi cadenţă, pasul în doi, trei, trei sau câţi vor fi necesari pentru a reaiza mişcarea, ritmul sfielnic şi silenţios şi nu dezordonat din “pronaosul” bisericii, pe intervalul “navei” către altar), unde se înfăptuia “corolarul” trăiniciei întregului efort. 
  
Programul fusese întocmit cu meticulozitate şi aprobat de familia mirelui, chiar dacă la americani nunta, cum se zice, este “făcută” de fată, în sensul cheltuielilor, organizării, etc., băiatului revenindu-i în exclusivitate cheltuielile legate de călătoria după nuntă şi cele privitoare la stipendierea comodităţilor, avantajelor şi “suferinţeţelor” din “luna de miere”, multe din ele anticipat şi cu urmări benefice pentru cuplu ...  
  
Invitaţiile au fost trimise rudelor, prietenilor şi colegilor mirelui, din partea miresei câtorva prieteni si cunoscuţi din România aflaţi la studiu sau rezidenţi în America, colegi de la Institutul de religie şi sănătate Hartland din Virginia, absolvenţi români care fuseseră repartizaţi de Conferinţa de Est a B.A.Z.Ş. în Virginia, Georgia sau Tennessee şi lucrau ca misionari (bible instructor), lucrători medicali sau pedagogi şcolari pe lângă liceele aflate sub patronajul administrativ şi spiritual al Bisericii adventiste. În ce o priveşte pe Elena, ea era angajată la vremea respectivă ca pedagog şcolar la un liceu adventist din Portland, TN şi îşi găsise un jobb în decembrie 2002 – dinaintea nunţii, după ce îl cunoscuse pe Darrell – pe statul de funcţiuni al Bisericii din Ceres, Modesto, CA, al cărei pastor era viitorul său socru, Keith Mulligan.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California! (1) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 319, Anul I, 15 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!