CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nuntă sâmbetistă în California (15)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Şi parcă intuind doar ce spusese celebrul său conjudeţean Marin Preda despre ţărani în nu ştiu care povestire, cum că un ţăran ajuns la oraş, tot ţărani caută , aşa şi el, a căutat odată ajuns pe meleagurile unchiului Sam românaşi de-ai lui, mai întâi de orice condiţie materială sau religioasă, apoi căutându-i pe aceeaşi de-o credinţă cu el, pe adventiştii de Ziua a Şaptea, a fost adoptat de ei practicând meserii pentru care în ţara lui prietenii i-ar fi râs în nas pe principiul că a scăpat de Sersea şi a dat de ta-su şi, ca să pară că nu-i chiar aşa, a pus ban peste ban, cent peste cent, dacă undeva o bucată de pâine era mai ieftină c-un centişor acolo se ducea s-o cumpere, era mai ceva ca Hagi Tudose, a pus niţeluş mai târziu de-o afacere pentru care aceeaşi amici i-ar fi reproşat că se ţine cu nasul pe sus, adică ceva cu nişte tiruri şi transport marfă dintr-un loc în altul, pe şoselele şi autostrăzile Californiei dar şi în afară, pe-o întindere care cuprindea şi vestul mijlociu, câteodată chiar estul atlantic şi pe care în copilărie le auzise pe ritmul country-ului, le văzuse la cinema-ul din sat în westernuri sau când venea la săptămână cu sirena şi toată hărmălaia caravana cinematografică de s-adunau toţi copiii satului de pe toate văile şi dealurile de se speriau şi zbierau de groază şi de mama focului animalele şi ăle orătănii din sectorul zootehnic, inclusiv ale sătenilor, puţine la număr şi slăbănoage în comparaţie cu ălelalte, chestii de imagine şi de propagandă însă atunci, o organizare atâta cât era a făcut ca un popor întreg să-şi găsească capu şi şteapu , adică rostu şi toate cele ce-i pot fi de folos şi care să-i asigure un oarecare progres, până la urma urmei supravieţuirea, cum de altfel s-a şi întâmplat !.  
  
Spetindu-se şi zi şi noapte, strângând cureaua (cea lată ?!), a reuşit să înceapă şi este pe cale de a termina o casă undeva spre munte, în ţară, la Breaza şi unde speră să-şi mai mângâie dorul de casă şi să-i aducă şi pe americanii lui din familie să trăiască un astfel de sentiment buimăcitor, până la urmă irepresibil şi inefabil, nu prea sau deloc întâlnit la concetăţenii cărora li s-a alăturat nu de prea multă vreme, prin naturalizare.  
  
Întrucâtva mirat că un român de-al lui a venit să dea bineţe fiicei sale tocmai în oraşul în care se oploşise, devenind un membru agreat şi bine văzut al comunităţii religioase adventiste din Ceres, Modesto, iar la propunerea de a-l vizita câteva zile mai târziu, unde stătea cu chirie, în timp ce ditamai casă proprie era în construcţie în altă parte a oraşului, n-am găsit resursele necesare pentru a-l refuza, o curiozitate pe care mi-am satisfăcut-o în multe momente ale acestui periplu şi care mi-a întărit părerea pe care-o nutream faţă de americanii de rând ca şi de rezidenţi ai altor meleaguri cu care ai mei conlucrau şi convieţuiau.  
  
Surpriza a constituit-o prânzul exclusiv românesc , sarmale, smântână cu ochiuri şi telemea cu mămăliguţă ca şi ambientul din bucătărie şi living-room, cu ştergare cu motive de la ţară, chenare cu râuri la un chimir, la cămaşă cu poale sau la ie de costum popular bărbătesc şi femeiesc din ţinuturile Romanaţilor şi Teleormanului, antren cu muzică populară românească înregistrată pe CD-iuri, cântată de rapsozi din aceste ţinuturi, inclusiv formaţia condusă de un fiu al acestor meleaguri, regretatul Liviu Vasilică 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California (15) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 357, Anul I, 23 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!