CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nuntă sâmbetistă în California! (13)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se “scurg” pe rând “lumânărarii” care aprind “sfeşnicile” aflate de o parte şi de alta a intervalului, “veriga” următoare este reprezentată de mamele mirilor,imediat păşeşte puţin stingherit de importanţa momentului ginerele, urmează la rând domnişoarele şi cavalerii de onoare apoi liantul ce aprinde emoţiile tuturor-băiatul cu Biblia şi în sfârşit mireasa la braţul tatălui ei, cel din urmă păşind ca pe jeratic dar încercând din răsputeri să arate smerit, jovial, pătruns de importanţa “misiunii” sale şi pierduţi toţi pe fondul muzical al cântecului “Till the end of time”... 
  
În faţa altarului am fost întâmpinaţi de pastorul Keith Mulligan şi de ginere, mie revenindu-mi ingrata dar şi delicata misiune de a “preda” mireasa viitorului ei “stăpân”, prin răspunsul la întrebarea pastorului: 
  
Cine dă mireasa robului lui Dumnezeu, Darrell Roland Mulligan ?  
  
Iar eu, într-o semifâstâcire bâiguită totuşi raţional am slobozit un hotărât niţel sacadat şi parcă scandat sentinţa nemiloasă către cel ce urma să preia ingrata (şi emoţionanta totodată!) sarcină de tutore de nădejde al fiicei mele de-aici încolo “până când moartea îi va despărţi !”... 
  
Eu şi soţia mea o dăm!...  
  
Celelate pe care le-am trăit au ţinut de dezvoltarea ceremonialului în partea sa de divertisment, alocuţiuni, felicitări, masă festivă şi urări care se poartă în astfel de împrejurări, toate având loc în sala de mese a bisericii adventiste din Ceres, un fel de suburbie a Modesto-ului, aşezământ religios care găzduia evenimentele esenţiale din viaţa omului - botezul, căsătoria, serviciul funerar, locul prin care trecem toţi fără nici o deosebire şi unde fără martori nu (te)poţi (pe)trece, unde evocările concentrează bucurie şi tristeţe ca şi viaţa omului, unde meditaţia provoacă semerenie şi evlavie faţă atotuputernicia Cuvântului biblic, faptele şi atitudinile se înşiruie reverenţios într-o rânduială prestabilită, de o armonie fără cusur şi în cadrul căreia ne place să credem că suntem parte, pecete a clipei ce, repetată la nesfârşit, înlănţuie neostenit veşniciile, pe noi odată cu ele şi unde izbăvirea sau pedeapsa divină par atât de aproape...  
  
M-am simţit puţin jenat faţă de posibilele inadecvări ale stângăciilor mele, neobişnuinţe ce-ar putea ieşi la iveală într-o atmosferă de o sobrietate marcată de importanţa momentului, cumva şi atenţionările Elenei de a nu repeta în nici un fel “exerciţiul” uşor pueril şi cumva emfatic de la nunta Flaviei, mai ales că acum erau prezenţi aici şi mulţi români, prieteni, colegi sau cunoscuţi ai miresei care parcă mă urmăreau mai abitir decât pe oricare (sau cel puţin aşa mi se părea!). Auziseră cumva de stânjenitorul “rechizitoriu” făcut într-un cadru la fel de solemn şi merituos - cum a fost cel de la nunta din Rochester, New-York - când am “înfierat” în nota mânios - proverbială şi partinică bunăstarea americanilor, găsindu-i pe urmaşii lor “dintr-a nu ştiu câta spiţă” vinovaţi de tot ce ni se întâmlase nouă, ba şi de ceva pe deasupra ?! 
  
Nadăjduiam să n-o mai fac, evenimentele se “rostogoleau” repede iar eu mă transformasem într-un robot “strângând” atâtea mâini şi îmbrăţişându-mă cu atâţia oameni cum n-am făcut-o niciodată până atunci, trecusem chiar la “reluări” până am fost atenţionat în mod delicat că ar fi timpul să mai iau o “pauză”, lumea era a mea şi nu era, începusem chiar să încerc încropirea unei hore sau sârbe sau ceva românesc, nu mai mi-aduc aminte pentru că nici muzica nu mă ajuta - nici n-ar fi avut cum pentru că a lipsit cu desăvârşire ca şi dansul, jocul în sine - la cea de petrecere mă refer şi dintr-una în alta am ajuns la clipa de care mă feream cel mai mult şi pentru care făcusem obsedante şi imaginare poziţionări, când voi rosti “discursul”, să evit, Doamne, mă rugam, inapetentele şi inoportunile “cazuistici şi vinovăţii” pe care eu le “clasificasem” astfel din proasta inspiraţie că pun “degetul pe rană” şi că se vor afunda în amăreală sau pe unde-or fi toţi duşmanii ţării mele, iar eu ca un adevărat “justiţiar” post factum, bla-bla-bla...  
  
În faţa unei asistenţe numeroase, domni şi doamne de o anumită ţinută socială se întreceau să-şi expună bucuria de a fi alături de tinerii nuntaşi, le urau “casă de piatră”, masa mirilor şi a rubedeniilor lor se aflau în centrul atenţiei, îmi măsuram fiecare mişcare a mâinilor şi corpului pentru a părea obişnuit şi degajat, toţi ochii erau aţintiţi spre noi parcă eram “centru universului”, iar eu repetam pentru a nu ştiu câta oară discursul - din care excludeam cu desăvârşire orice poticnire, mai ales că unul din invitaţi era primarul de la Loma Linda, o localitate din sudul Californiei – parte a “păienjenişului” metropolitan al Los Angeles-ului, din câte aflasem unul amestecat în viaţa politică americană pe de-a dreptul, obişnuit deci cu “tot tacâmul” ingredientelor de imagine şi retorică electorală în care se va fi “avântat” până atunci.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California! (13) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 351, Anul I, 17 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!