CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nuntă sâmbetistă în California! (12)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Duminică, 4 mai 2003. Biserica Adventistă din Ceres, California 
  
Noaptea dinaintea nunţii n-am pus pleoapă pe pleoapă, ochii înceţoşati de nesomn erau aidoma celor ai “orbului” Homer, iar gândurile grijulii mi se baricadeseră înapoia unei pânze - prin care un operator malefic şi îndemânatic proiecta în avans şi în amănut fizionomiile lor hieratice, cele mai multe tuşate părelnic, dar care căpătau dimensiuni fantasmagorice, înfricoşatoare.  
  
Teama de a nu repeta stângăciile de la nunta Flaviei înălţa în mine ditamai “ţurţure” de gheaţă – pe care temperatura incandescentă a emoţiilor îl picura cu încetineală sub formă de broboane reci pe învelişul epidermic, livid şi tremurător al unui “ciot osos” îmbăsămat în licori, pudră şi mătăsuri închipuite şi din care abia de mai răzbătea vreo suflare de om... Cu cât asudam cu atât îmi înzeceam reprezentările mentale asupra a ceea ce urma să se petreacă, iar aşteptarea devenea insuportabil de apăsătoare.  
  
Conştient că sub imperiul acestui stres care mă inunda în fel şi chip puteam gafa iremediabil – exact la momentul când mi se cerea luciditate maximă – un ajutor nesperat a venit din partea Elenei, dar şi a ambianţei create de Gem şi Ron din Atlanta, ale căror scene de “caraghioslâc” verbal - mimat prin icnete onomatopeice, artistic interpretate dar şi temperate - dezinhibau climatul indus de imaginaţia mea bolnăvicioasă, aflată într-o continuă escaladare de piscuri ameţitoare, de neatins în condiţii normale.  
  
Calmul indus miraculos prin aceste “intervenţii” cu putere aproape hipnotică a fost pentru mine “panaceul” salvator, când în realitate tonica lor prezenţa, prestanţa simplităţii personificate - la care eu doar râvneam – îţi aduc licărul de claritate şi echilibrul atât de necesar în cumpenirea lucrurilor, plusul energetic de care te simţeai dintr-o dată deposedat, cheltuit cu nechibzuinţă în atâtea înverşunări de prisos, nici măcar adiacente scopului cu care o anume situaţie te învrednicea...  
  
O vorbă spusă la timp pe un ton de blândeţe neostentativă, necăznită, iradiată dinlăuntrul inimii, nu din intenţii ascunse şi fariseice ci iluminate de zăcământul pur al bunătăţii fibrale, încrederii în semeni şi optimismului, sunt contribuţiile Elenei la îmbunătăţirea stării mele de spirit, a tonusului, puternic marcat de angoasele unei eventuale nereuşite. Liniştea s-a mai pogorât în rărunchii fiinţei mele şi din poantele de bun gust ale unui “antren lingvistic” încropit sui generis, în care se amestecau glosările mele piţigăiate, îngânate - dintr-o “păsărească” rămasă pe “circumvoluţiuni” de pe timpul “canonadelor westerniene” ale paradisiacului El Dorado (de la El Paso, Laramie, Rio Grande sau Rio Bravo!) ce mi-au mai “îndulcit” tinereţile studenţiei la cinematografele înşirate pe “6 martie” şi “Magheru” - cu “zbaterile” baritonale ale lui Ron, cu tonurile înalte ca ale celebrei soprane peruane Ima Sumak, slobozite de data aceasta de o voce surprinzătoare pentru noi, cea a soţiei lui, Gem, filipineza devenită de doar o generaţie americancă, cu un ginere din ţinutul Branului vecin cu Rucărul nostru şi care a turnat tot “plumbul” generozităţii şi talentului lor în firavul şi nestatornicul “hopa-mitică” în care “locuiam”, se pare cu îndărătnicie şi cu toate hatârârurile plumbate, vrute sau nevrute care păreau să-l stabilizeze întrucâtva... 
  
“Gongul” este declanşat de sonorităţi de alamuri mlădiate în linii melodice duioase şi bine ritmate, iar “oda bucuriei” betoweniene şi mai târziu ale “marşului nupţial” pun în mişcare, cu temperanţă şi echilibru “alaiul” deschizătorilor de “pârtie” afluind în “şir indian” spre altar, discret şi parcă patronând într-o tăcere solemnă “scurgerea” - pe intervalul dintre băncile din “nava” bisericii, totul bine cronometrat, iar tandreţea şi volubilitatea prestaţiei par că fac de minune “casă bună” cu virtuţile sacrosante ale spaţiului ecleziatic în care se desfăşoară ceremonialul... 
  
Aş fi nedrept să nu-i amintesc în acest “pictorial” descriptiv ocazional, cu indiscutabilă tentă de pledoarie pro domo, pe cei care au contribuit la reuşita solemnităţii bisericeşti a nunţii, în pofida forfotei prezentă printr-un continuu du-te – vino ce-ar fi putut ascunde pripeala, mişcări fără orizont sau brambureala făcute cu oameni şi mijloace neadecvate, când de fapt sobrietatea şi natura solemnitătii nu puteau lăsa nimic la voia întâmplării. 
  
Cavalerii de onoare ai ginerelui au fost David Mulligan, frate,, Monte Torkelsen, cumnat, David Coy şi Gregg Duff, prieteni, iar domnişoarele de onoare ale miresei au fost Flavia Cedeno, soră, Sally Byrtusova, colegă şi prietenă, originară din Slovacia, Darla Torkelsen şi Debbie Mulligan, surorile ginerelui. “Băiatul cu Biblia” a fost desemnat Trenton Torkelsen, nepotul ginerelui, purtătorii de candelă Ron şi Brenda Rea, prietenii lui Darrel, violonist Tim Clegg, soliştii vocali Pedro Creţu, Tara Peterson, Bob şi Stephanie Mason, deţinătorul “cărţii cu musafirii” Gem Doane, au fotografiat nunta Nathan Louis, au “tras” pe video-film Sam Shue şi Harvey Monteith, s-a ocupat cu cordonarea nunţii şi decoraţiunile Kim Wood iar cu “efectele speciale” Georgia McDow, Helen şi Bernice Smith, Elias Cedeno.  
  
Ceremonialul a început cu un preludiu solo-voce susţinut de Tara Peterson şi violonistul Tim Clegg dar şi de corul bisericii alcătuit din 12 persoane, băieţi şi fete, îmbrăcaţi toţi în costume aidoma Madrigalului nostru când cântă muzică religioasă, renascentistă sau colinde. Ii urmează “alaiul rânduiţilor”, ce se scurge din pronaos, traversează nava bisericii şi ajung în fată altarului, după care fiecare se aşează în locuri bine distribuite, unii dintre ei terminându-şi de jucat rolul, alţii aşteptând reluarea distribuţiei într-o altă postură prevăzută în scenariu.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California! (12) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 345, Anul I, 11 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!