CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nuntă sâmbetistă în California! (11)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În săptămâna dinaintea nunţii au venit în California din Carolina de Nord, Flavia şi Elias cu “ficiorul” lor Sherban-Nicolae, respectiv Gem Şi Ron Duane, fostele gazde nemaipomenit de ataşate de Elena, fosta lor chiriaşă din Atlanta-Georgia. Cu toţii şi-au suflecat mânecile şi au intrat “în pâine”, dovedindu-se activi şi folositori în efortul de închegare a unei noi familii mixte, chiar dacă, ca şi prima, pe pământ american...Pentru mine calvarul era pe aproape de cota paroxistică a “trepidaţiilor” sufleteşti, pe care speram să le ţin “în frâu” (până la nivel acceptabil) printr-un serios efort de voinţă dar şi prin “antrenarea” în munca celorlalţi prin aşa numita “politică a gurii” (la care toţi avem acces, nu ştiu dacă şi pricepere!)... 
  
M-am mulţumit volens nolens cu statutul de “băgător de seamă”, fără a stânjeni sau a împiedica iremediabil finalizarea muncii lor concrete. Au mai fost prinşi în hora eforturilor comune David, fratele lui Darrell, Debby şi Darla, surorile mirelui, ultima sosită cu soţul şi băieţii lor din Oregon, fraţii ginerelui urmând să facă parte din categoria “privilegiată” a domnişoarelor şi cavalerilor de onoare iar copiii lor (inclusiv al lui David) ocupând “funcţii” ademenitoare în cavalcada ceremonialului cununiei, la a cărei derulare s-au integrat imediat ( “purtătorul de Biblie”, “de trenă”, însoţitorii “de-a stânga şi de-a dreapta” fiecărei verigi din lanţul nesfârşit al tradiţiei...).  
  
Seară de seară, timp de două-trei ore au fost exersate în amănunt şi cu minuţie de ceasornic toţi paşii, toate mişcările unei coregrafii prevăzută în scenariu, toate studiate şi cumpenite spre a încropi gesturi şi mişcări sobre, au fost gândite până şi eventualele greşeli care s-ar fi putut face (humanum errare est!) şi îndreptările din mers care se impun, totul într-o împlinită coregrafie “de ziceai că nu e adevărat” şi în care eu eram o biată piesă uzată în angrenajul “bine uns” al acestor convenienţe, pe cât de necesare, pe atât de solemne...  
  
Din holul bisericii – unde se rânduiau intrările “actorilor” cu mai multă sau mai puţină treabă – tronau regizorul şi “sufleurul” totodată, bun îndrumător până la păşirea” pe covor şi-apoi, până la altar, pe intrevalul dintre băncile asistenţei pe o distanţă de vreo 20 de metri, când emoţiile copleşesc indiferent de rolişorul pe care-l “joci” în această piesă solemnă şi singulară în viaţa oricărui cuplu, când eşti redus la o tainică tăcere şi o neputinţă liber consimţită de canoanele momentului şi locaţiei şi când-abia-de-mai-găsitul curaj (cu care natura te mai oploşise !) găseşte teren de reîntremare, sfârşind implacabil de-a dreptul singur şi “agresat”, ce zic, “mutilat” de priviri îngăduitoare, pe care eu le găseam însă de-a dreptul nemiloase, “ucigaşe”, cu orice “fâstâcire” taxând şi “milimetrând” ca un “călău” orice grimasă uşor ironică, insidioasă cu care mă însoţeau insistent şi dirijeau privitorii, “liber înainte” pe drumul către “eşafod”... Era, împlinirea unui supliciu pe care nu-l meritam, sau cine ştie... 
  
Au fost trimise peste trei sute de invitaţii - însoţite de programul ceremoniei, cu loc de desfăşurare şi activităţi prevăzute (pe ore şi chiar minute) - cele mai multe rudelor, prietenilor şi colegilor de şcoală, din cadrul bisericii sau din afară, din localitate sau de mai departe, unii tocmai de pe celălalt mal al Americii, din Virginia, Georgia, din vestul mijlociu (Tennessee) şi chiar din Canada. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California! (11) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 343, Anul I, 09 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!