CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  



Nuntă sâmbetistă în California! (10)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
La americani datul mâinii la prezentarea cunoştinţelor, viitori mai mult sau mai puţin interlocutori, dar mai ales despărţirea de ei şi în mod sigur bătutul palmelor se face aproape simultan cu o îmbrăţişare instinctivă, pe o parte, pe o “rână” cum s-ar zice, neelaborată, puţin anticipată şi neostentativă, o poziţie oarecum stranie faţă de natura sentimentelor afişate sau mă rog, presupuse şi înlocuieşte, nu ştiu din ce pricini, îmbrăţişarea frontală cu braţele larg deschise, “piept în piept”, poate spre a se evita posibila instalare a vreunui puseu de reticenţă - resimţit natural de cei implicaţi şi care au în acest fel certitudinea că nu s-au cunoscut îndeajuns pentru a-şi pune cu totul “inimile pe masă”!?...  
  
Soţii Mulligan, înainte de a ne fi gazde primitoare au fost sarea şi piperul “sindrofiei” pomenite mai sus şi aranjată de câteva femei de la biserica adventistă din Ceres, Modesto, al cărei vrednic pastor era Keith, pentru că înainte de nuntă obiceiul locului în acest cult era cel al confidenţierii reciproce cu viitoarea mireasă, a sfaturile impuse de împrejurări şi a contribuţiei cu oarece “cheag” la “fundaţia” materială a viitoarei familii. 
  
Pastorul Keith Mulligan are în îngrijire spirituală biserica adventistă din Ceres, o aşezare situată la sud de Modesto, aproape un cartier mai mare al acestuia pe drumul spre Turlock şi mai departe spre Merced, Fresno şi Baskerfield, pe autostrada 99 care se “varsă” în “5”, aceasta venind din Los Angeles şi ducându-se în nord, la graniţa cu Canada şi dincolo de ea... O păstoreşte de aproape zece ani şi îi este dedicat fără istov.  
  
După ce l-am cunoscut în intimitatea casei sale din Modesto, mi l-am imaginat greu predicând de la amvon datorită timidităţii sale excesive şi a unui suflu plăpând - menţinut însă din răsputeri de o credinţă curată, pilduitoare – întrerupt de părelnice puseuri ce-ar fi putut scoate la iveală puţina rezervă de energie, când îl voi “audia” însă pe viu, deprins cu lumina credinţei parcă ceva îl înflăcăra, îl înălţa, îi dădea puteri înzecite, toate dovedindu-mi că mă înşelasem, că aparenţele mai totdeauna înşeală, că oamenii găsesc resurse nebănuite când lumina le vine din interior, şi-şi cheamă ajutoarele din ei înşişi proiectate din acel mirific şi lăuntric grăunte de credinţă însămânţat în tine de o entitate fecundă, divină, preschimbată într-o “lumină lină” dătătoare de speranţă şi curaj, iar tu devii acel “pat germinativ” în care se sădeşte în fiecare clipă veşnicia... 
  
Multe din anticipările mele s-au dovedit evaluări aproximative, unele chiar sentenţioase, altele n-au căpătat această radicalizare, oricum toate nevinovate şi fără intenţii coplortoare, însă m-au pus în “gardă” să-mi moderez instinctul anticipativ pe de o parte, iar pe de alta să mi-l acutizez, în nădejdea asigurării unui minimum de confort sufletesc spre a mă putea poziţiona în consens cu oamenii şi împrejurările ivite, pentru a evita eşecurile bulversante... Chiar şi sub această formă, ele n-au întinat din personalitatea cuiva şi nici n-au adus prejudicii majore persoanei mele şi familiei ei. 
  
La americani cheltuielile de nuntă nu le suportă mireasa, ceea ce n-ar fi fost cazul la noi să zicem, Elena asigurându-se pentru orice eventulitate de o sumă care să-i permită “acoperirea ieşirii din situaţii de criză”, dacă acestea, Doamne fereşte, s-ar fi produs... 
  
Repetiţiile pentru ceremonialul nunţii reprezintă un aspect aparte al programului de pregătire. Nimic nu părea a fi lăsat la voia întâmplării, nici a echivocului, toate trebuiau să urmeze calea unui scenariu bine articulat, aprobat în mod consensual, un “creier” coordona totul (îl puteam bănui!) şi noi eram aidoma marionetelor - condiţie în context acceptabilă din plăcere sau datorie, niciodată din obligaţie - puse să acţioneze în voie, cu răspundere şi fără greşeală. 
  
Nevastă-mea cu Elena confecţionau la “domiciliu” decoraţiuni pentru pavoazarea interioară a bisericii şi “echiparea” invitaţilor cu tot felul de “bajbriţuri” pe costume sau la mese, lucruri migăloase dar necesare momentului festiv şi nu mai pridideau cu scenariile despre cum va trebui să arate rochia de mireasă, o cunoscută a Elenei şi enoriaşă din biserică oferindu-se voluntar să i-o încocheleze şi să supună mireasa unor probe “chinuitoare”, până la ajustarea pe gustul acesteia. Am să pomenesc, cu un alt prilej, despre sentimentul tonic şi comprehensiv al voluntariatului la americanii de rând, cel puţin cum l-am văzut şi simţit eu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California! (10) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 342, Anul I, 08 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!