CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 743 din 12 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

NUMAI DRAGOSTEA NU ESTE DE AJUNS II
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
( urmare ) 
  
Stimate cititoare, nu uitaţi ! Cheia pentru a-ţi motiva soţul este aceea de a-i împlini nevoia profundă de respect. 
  
Atunci când o soţie îi spune soţului ei că sunt câteva lucruri pentru care îl respectă, cei mai mulţi soţi atunci când îşi revin, vor întreba instantaneu: "Da şi care sunt acele lucruri? Ce vrei să spui? Ce anume te face să mă respecţi?". 
  
O soţie înţeleaptă trebuie să aibă răspunsul pregătit la aceste întrebări. Un răspuns sincer şi autentic. 
  
Ce se întâmplă însă dacă o soţie chiar nu ştie ce să spună?.Sunt destule soţii care admit că nu este absolut nimic la soţii lor pentru care să îi respecte. Convingerea mea este că o soţie care face o astfel de declaraţie, fie este prea nervoasă, fie este prea descurajată ca să se mai gândească la ce poate găsi în viaţă şi purtarea soţului ei pentru care să îl respecte. 
  
In primul rând soţia trebuie să-şi pună următoarea întrebare: "Este soţul meu aşa nepăsător şi neiubitor cum este, un om bine intenţionat? "Dacă răspunsul la această întrebare este pozitiv (la orce nivel de intenţionare), atunci soţia poate deja să se apuce să facă lista. 
  
Aceasta o va ajuta să realizeze faptul că soţul ei este creat după chipul lui Dumnezeu, că posedă atribute create de Dumnezeu şi care sunt demne de respectul ei. Care ar putea fi:  
  
-- Disponibilitatea lui de a munci şi de a împlini ( realiza ) astfel încât să-şi susţină şi protejeze familia. 
  
-- Dorinţa lui de a fi puternic şi de a conduce ( în sensul bun al cuvântului ). 
  
Ceea ce vreau să spun este aceasta: uitaţi-vă mai întâi la dorinţele lui şi nu la performanţele sale. 
  
Iată câteva sugestii de pornire: 
  
-- "Dragul meu, te respect şi te preţuesc pentru faptul că te trezeşti în fiecare dimineaţă ca să mergi la lucru pentru a intreţine familia noastră. Ştiu că aceasta nu este o obţiune; trebuie s-o faci şi o faci cu responsabilitate !. 
  
--"Dragul meu, te preţuiesc şi te respect pentru dorinţa şi disponibilitatea ta de a mă proteja şi de a avea grijjă de mine şi familia noastră Ştiu cât de mult te apasă povara bilurilor (dărilor) pe care trebuie să le plătim, şi te admir pentru dedicarea ta !" 
  
Poate că uneori soţii nu sunt aşa de tandri şi iubitori cum ar trebui să fie, dar de un lucru trebuie să fiţi convinse: ei nu încearcă în mod conştient, deliberat, intenţionat ca să fie neiubitori şi ne atenţi.La care soţia răspunde: " 
  
Atunci când un soţ este nervos şi îndărătnic, soţia lui trebuie să realizeze că el nu şi-a propus s-o rănească. El încearcă să fie bine intenţioncat. El vrea o căsnicie fericită. Şi tocmai pentru că el doreşte o căsnicie fericită, soţia lui care uzitează de acest test al respectului va fi uimită de rezultatele care pot fi obţinute.  
  
Câteva modalităţi specifice de a-ţi motiva soţul ca să te iubească aşa cum n-a făcut-o înainte. 
  
1. Apreciază-i dorinţa de a munci şi de a realiza! 
  
In orce bărbat este această dorinţă înăscută de a lucra şi de a realiza cât mai multe. Deaceea o soţie înţeleaptă va înţelege cât de important este pentru soţul ei munca şi făcând aceasta va înainta paşi uriaşi în comunicarea preţuirii şi a respectului, două lucruri pe care bărbaţii le evaluează chiar mai bine decât dragostea.  
  
Imaginaţi-vă că un soţ îşi pierde locul de muncă. Ajunge acasă şi îi spune soţiei vestea. Este distrus, năucit înfrânt. Ca să-şi ajute soţul, soţia spune: "Lasă dragă nu fi aşa supărat. Ceea ce contează în cele din urmă este că noi ne iubim". Intrebare: cât de mult îl ajută aceste cuvinte pe soţ?.El se uită la ea confuz, ridică din umeri şi se trânteşte în fotoliu în faţa televizorului. 
  
Pentru tot restul serii este retras, nici măcar nu vrea să vorbească. Soţia este încurcată, nedumerită. Ea a încercat să-l mângâie, să-l încurajeze, iar el acum s-a retras şi nici măcar nu mai vorbeşte. 
  
Pentru a înţelege cât mai exact ce se întâmplă în astfel de situaţii este necesar să clarificăm un adevăr milenar: "Dumnezeu l-a creat pe om după chipul Său... parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut" ( Geneza 1:27 ). Nimic nou, nu-i aşa? Versetul acesta însă subliniază un aspect, care ar trebui mult mai mult studiat şi trăit ca atare, şi anume: bărbatul şi femeia sunt diferiţi unul de altul. Apostolul Petru observă această diferenţă atunci când îi instruia pe soţi spunându-le să-şi trateze soţiile înt-o anumită manieră deoarece femeia este "un vas mai slab". 
  
Modul în care am putea ilustra cel mai bine acest aspect al diferenţei dintre cei doi este prin a spune că femeia priveşte lucrurile prin nişte ochelari de soare roz, în timp ce bărbatul priveşte la tot ceea ce este în jurul lui prin nişte ochelari de soare albaştri. Adică, bărbaţii şi femeile se uită exact la aceeaşi situaţie şi totuşi văd viaţa foarte diferit. Şi nu numai că văd diferit, dar şi aud diferit. Vă voi da două exemple: 
  
- Ex.1. Soţul şi soţia se pregătesc să plece la lucru dimineaţa. Amândoi se uită la garderobă şi fiecare exclamă:"Nu am nimic cu ce să mă îmbrac!. Ce vrea să spună soţia când face această remarcă şi ce vrea să spună soţul? Soţia vrea să spună: "Nu am nimic Nou cu ce să mă îmbrac!" Soţul vrea să spună: "Nu am nimic călcat, curat cu care să mă îmbrac!". 
  
- Ex.2. Soţul lucrează la compiuter în biroul lui. Soţia are radioul deschis în cealaltă cameră. Volumul radioului era suficient de tare ca să-l deranjeze pe soţ, aşa că soţul strigă către soţie: "Asculţi cumva la radio?.Nici un răspuns. Soţul strigă din nou: "Asculţi la radioul ăla?" Din nou linişte. In cele din urmă, soţul strigă puternic: "Asculţi la radio? La care soţia răspunde: "Tot încerc să ascult ce spune la radio dar văd că tu mă întrerupi într-una". 
  
Aţi prins ideia?. Soţia era ocupată făcând altceva în camera alăturată, în timp ce radioul mergea. Ea nu asculta la radio, până când nu l-a auzit pe soţul ei strigând. Ceea ce ea a înţeles a fost că soţul ei vroia să o facă atentă că este ceva interesant la radio ce merită să fie ascultat. 
  
Uneori astfel de situaţii pot să declanşeze conflicte greu de stins. Aceeaşi situaţie, două feluri de interpretare. 
  
Să revenim însă la soţul care şi-a pierdut locul de muncă şi care s-a retras atunci când soţia i-a spus că "nu-i nimic, ceea ce contează este că noi ne iubim" crezând că-l consolează. De ce această remarcă a soţiei nu l-a ajutat pe soţ?. Pentru că, deşi este sigur de dragostea soţiei lui, el se identifică totodată foarte puternic cu faptul că este cineva care lucrează, care are o poziţie, care are responsabilităţi. De unde oare acest sentiment atât de înrădăcinat faţă de muncă?  
  
Să ne întosarcem din nou la Geneza ( Geneza 2:15-18 ): "Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească....Inainte ca Eva să fie creată, Dumnezeu l-a creat pe Adam şi l-a creat să lucreze. Este interesant de remarcat că deşi pomii îi ofereau fructele lor lui Adam, el trebuia să-i cultive şi să-i întreţină. Şi Dumnezeu i-a oferit lui Adam tot ceea ce avea nevoie: un loc încântător, o mulţime de fructe pentru hrană şi apă din belşug. ( vezi Geneza 2:10 )  
  
Cu un astfel de job ( serviciu ) şi cu astfel de condiţii prielnice de muncă, Adam părea că are tot ce-i trebuia. Dar Domnul ştia că îi lipseşte ceva. Ca să-i împlinească această vocaţie, această chemare, Adam avea nevoie de o femeie care să fie omologul lui. Aşa că Dumnezeu i-a făcut un ajutor potrivit.(Geneza 2:18).  
  
După căderea în păcat şi alungarea lui Adam şi Eva din grădina Edenului, Dumnezeu i s-a adresat lui Adam ( bărbatului ) să muncească din greu pământul şi cu sudoarea frunţii lui să-şi întreţină familia. Deci de la bun început bărbatul a fost chemat să se îngrijească de familia sa aceasta ne fiind o opţiune pentru el ci o trăsătură specifică creată de Dumnezeu însuşi. 
  
Domnul Hristos vrea ca noi să credem în El, iar noi facem acest lucru spre slava lui Dumnezeu. În sens uman însă, în relaţia de căsnicie, bărbaţii fac ceea ce fac pentru a fi admiraţi şi apreciaţi de soţiile lor. 
  
Stimate cititoare, atunci când v-aţi îndrăgostit de soţul dvs. şi aţi acceptat cererea lui de căsătorie, el a simţit că tu crezi în el şi a apreciat foarte mult lucrul acesta, mult mai mult decât îţi poţi da tu seama. Soţul tău a crezut atunci că susţinerea şi aprecierea ta va ţine pentru totdeauna. 
  
Anii au trecut însă, iar munca lui pare să intre în competiţie cu căsnicia şi familia. Şi în loc să-l admiri pentru efortul pe care îl depune în munca sa te simţi poate neglijată. Poate că soţul tău se încadrează în categoria celor dependenţi de muncă şi ai deci toate motivele să te simţi neglijată. Dependenţa de muncă este într-adevăr o problemă serioasă, dar eu cred că dacă încercaţi să fiţi un cuplu de tip Dragoste - Respect, atunci să ştii că ceea ce el are nevoie este susţinerea şi respectul tău pentru eforturile lui de muncă. 
  
Dacă soţul tău este unul bine intenţionat care îşi neglijează însă familia lucrând prea mult, susşinerea şi respectul tău pentru munca lui îl va face în cele din urmă să-şi dea seama de situaşie. Prima ta sarcină este să te asiguri că-l susţii în eforturile lui de a cucerii, de a merge la lucru, de a realiza şi de a oferii toate cele necesare familiei. Niciodată să nu-i laşi impresia că nu-l apreciezi. Iată dece este foarte important să-i mulţumeşti şi să-l faci să înţeleagă că-l admiri şi că-l susţii.  
  
2. Apreciază-i dorinţa de a proteja şi de a avea grijă. 
  
O altă dorinţă plantată de Dumnezeu în fiinţa bărbatului este aceea de a proteja şi de a avea grijă, de a oferii soţiei şi familiei lui toate cele necesare vieţii, şi dacă este nevoie chiar să-şi dea viaţa pentru ai lui. 
  
In Statele Unite şi în alte state ale lumii sunt cheltuite miliarde de dolari pe asigurările de viaţă, cumpărate în cea mai mare majoritate de bărbaţi. De ce? Datorită instinctului lor de a se ingriji de cei dragi ai lui. In acelaşi timp însă, trebuie remarcat faptul că bărbatul este foarte sensibil atunci când este discreditat de propria soţie în acest domeniu al protecţiei şi grijii. 
  
Un cuplu tocmai terminaseră de construit o casă, iar prietenii lor i-au întrebat dacă ar putea veni pentru un tur al casei. "Cum să nu, haideţi" au spus fericiţii proprietari. Aşa că prietenii ( soţ şi soţie ) au venit şi le-a fost arătată splendoarea de casă. Totul era la superlativ. Se pare că oamenii aceia nu se reţinuseră de la nici o cheltuială. Pe la jumătatea turului casei, în timp ce coborau de la etaj, soţia vizitatoare se întoarce către soţul ei şi îi spune: "Trebuie neaparat să-ţi mai iei un job"(un serviciu). Gazdele au rămas înmărmurite la remarca soţiei cuplului vizitator. Au putut vedea clar cum soţul vizitator s-a schimbat la faţă. La câteva minute după aceasta deja plecaseră. 
  
Pe lângă aspectul neplăcut al momentului, ceea ce este şi mai trist este faptul că soţia n-a realizat ce a făcut. Ea doar a comentat pe seama grandorii casei prietenilor, fără să-i treacă prin minte că ceea ce a spus la rănit pe soţul ei. Şi l-a rănit cu adevărat tocmai pentru că a dovedit că nu şi-a înţeles soţul sau nevoia lui de a i se acorda respect. 
  
Sunt destule moduri de a arăta respect şi apreciere soţului pentru dorinţa lui de a proteja şi de a avea grijă de familie, în special atunci când trece printr-o perioadă grea.  
  
Un doctor din Los Angeles şi-a pierdut soţia acum câţiva ani în urma unei boli ne cruţătoare. La înmormântare, doctorul a povestit, a descris câteva din modurile în care soţia lui l-a ajutat să devină un om mai bun şi cu înaltă pregătire. Când erau tineri, aveau probleme financiare. Intr-o seară, când s-a întors acasă, a observat că întreaga casă era cufundată în întuneric. Când a deschis uşa, a descoperit faptul că Ely, soţia lui pregătise o cină la lumina lumânărilor pentru ei doi. El s-a gândit că era o idee foarte bună, aşa că a mers la baie ca să se spele pe mâini. A dat să aprindă lumina la baie, însă în zadar. Becul refuza să se mai aprindă. S-a întors în sufragerie şi a întrebat-o pe Ely de ce nu era lumină. Atunci ea a început să plângă. 
  
"Tu munceşti mult şi din greu" suspina Ely şi ne este atât de greu. N-am avut suficienţi bani ca să plătim factura de curent. N-am vrut ca tu să afli despre asta, aşa că m-am gândit că am putea mânca la lumina lumânărilor". 
  
Doctorul rostea acolo la înmormântare cuvintele soţiei sale cu o emoţie foarte intensă. "Ar fi putut spune: N-am mai fost nicidată în situaţia asta. Putea să îmi reproşeze situaţia, să mă distrugă, să mă demoralizeze. In loc de aceasta ea a spus: Intr-un fel sau altul vom ieşi noi şi din asta. Dar în seara asta, hai să cinăm la lumina lumânărilor".  
  
Bărbaţii se văd pe ei înşişi "peste" familiile lor. Tocmai de aceia, ei sunt hipersensibili atunci când într-un conflict unde ceea ce sună a dispreţ sau discreditare. Soţia care vede totul prin culoarea roz poate că nu se vede pe sine atunci când îşi discreditează soţul în timpul unei discuţii fierbinţi pe tema finanţelor sau pe alte teme.  
  
Ea, femeia, doar vrea să-l facă pe El, bărbatul, conştient de felul în care se simte ea, astfel încât el să poată răspunde cu dragoste şi înţelegere. In acelaşi timp însă, pentru soţul ei, care vede totul prin culoarea albastru şi are deci mintea setată pe ideea de "ierarhie" comentariile ei sună a discreditare. 
  
3. Apreciază-i dorinţa de a servi şi de a conduce.  
  
Doi tineri s-au căsătorit şi au decis de la bun început că el va lua toate deciziile majore, iar ea va lua toate deciziile minore. După două zeci de ani, el şi-a dat seama că în căsnicia lor nu fusese luată nici o decizie majoră. Aţi auzit vreo dată întrebarea: "La tine în casă cine cântă? Cocoşul sau găina?" Intrebarea aceasta este de dată foarte recentă. 
  
In cultura dominant - feministă în care trăim astăzi, întrebarea "Cine este şeful? poate fi atât o sursă de umor, cât şi o sursă de conflict. Şi nu sunt puţini bărbaţi care au fost intimidaţi de argumentul că bărbaţii şi femeile sunt egali, iar soţii nu au mai multă autoritate decât au soţiile lor. 
  
Ce spune oare Biblia despre autoritatea în cămin? ( Efeseni 5:22-23 ) "Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. Şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile". In acest pasaj, Pavel nu face altceva decât să stabilească principiul autorităţii (ierarhiei) în cămin. Bărbatul este capul, iar soţia trebuie să i se supună, în timp ce el o iubeşte. Un bărbat bine intenţionat nu va încerca să-şi folosească această poziţie de cap al familiei ca un fel de bâtă cu care să-şi lovească soţia şi copiii.  
  
NU! Ci un bărbat bine intenţionat va acţiona responsabil şi plin de iubire, dovedind că este liderul pe care Dumnezeu l-a chemat să fie. 
  
Imi dau însă bine seama că totuşi acest subiect al conducerii şi autorităţii este unul foarte delicat şi sensibil. Sunt multe soţii care se plâng de faptul că deşi ele cred că sunt mai bune la decizii decât soţii lor, că judecă lucrurile mai bine, totuşi trebuie să cedeze acest prerogativ soţilor lor, lăsându-i pe ei să fie bossul (şeful).  
  
Cum ar trebui oare să acţioneze o soţie atunci când nu este deacord cu soţul său într-o problemă? 1 Timotei 2:12 ne oferă un sfat în această privinţă. Pavel spune că: "Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai pe sus de bărbat, ci să stea în tăcere". Această poruncă pare să fie cea mai şovinistă declaraţie a lui Pavel. Doar pare, pentru că Biblia nu este sexistă. Biblia pur şi simplu ne împărtăşeşte ceea ce la data aceea mintea ebraică putea să înţeleagă despre înţelepciune şi adevărata autoritate. 
  
Aşa cum am discutat în prima parte, soţiile pot să-şi câştige soţii lor fără să folosească nici măcar un cuvânt. Apostolul Petru declară că."Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri, pentru că, dacă unii nu ascultă cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, când vă văr vedea felul vostru de trai. curat şi în temere". Vrea oare Petru să spună că femeile nu sunt semnificative? Bine înţeles că nu. Ceea ce el spune este că un spirit tăcut şi gentil va topii inima soţului ei.  
  
Atunci când eşti în conflict şi totuşi rămâi respectoasă şi tăcută în timp ce te retragi puţin în loc de a-i ţine soţului predici sau de a-l critica, oare cum va reacţiona el? Ei bine, depinde. Dacă tăcerea ta este acel fel de tăcere, plină de respect şi demnitate şi nu o tăcere acră, cu siguranţă că el se va apropia de tine. Va dori să te mângâie şi să aibă grijă de tine. In esenţă, va dori să-ţi arate dragoste. Pentru un bărbat bine intenţionat, comportamentul tău respectuos şi tăcerea ta va acţiona asupra lui ca un adevărat magnet. 
  
Adepţii mişcării feministe consideră că Biblia injoseşte femeia. Eroare. De fapt, Biblia ridică statutul femeii, oferindu-i sfat despre cum să-şi împlinească cele mai profunde dorinţe. Nu este nevoie să lupţi pentru acestea. Nu trebuie să forţezi. Există o altă modalitate mult mai eficientă de a-i câştiga soţului dragostea, iar Biblia spune clar care este aceasta. Comportamentul tău respectuos şi discret îl va câştiga. Aceasta este cheia şi vă rog să reţineţi: VEI OBŢINE CEEA CE DOREŞTI, OFERINDU-I CEEA CE DOREŞTE. Aprecierea şi respectarea doriinţei soţului tău de a sevi şi de a conduce cere credinţă, curaj şi putere.  
  
( va urma ) 
  
Ionel Cadar 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
NUMAI DRAGOSTEA NU ESTE DE AJUNS II / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 743, Anul III, 12 ianuarie 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!