CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 788 din 26 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

NUMAI DRAGOSTEA NU ESTE DE AJUNS
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- urmare -  
  
O altă modalitate prin care sotia îşi poate motiva soţul să o iubească aşa cum n-a făcut-o înainte este: 
  
4/ De ai aprecia dorinţa de a analiza şi de a sfătuii. 
  
O soţie oarecare, avea foarte puţin sau chiar deloc respect pentru soţul ei. Pe la spate îl denigra, îi desconsidera ideile şi opţiunile, ba chiar făcea glume pe seama lui. Intr-o zi, pe când se afla la cumpărături s-a gândit că ar fi interesant să treacă pe la biroul lui ca să vadă şi ea unde şi cum munceşte soţul ei. Aşa că l-a sunat de pe cell. iar el a spus: "Păi... sigur. Sunt puţin cam ocupat, dar vino!". Când a ajuns acolo, el era într-adevăr ocupat, astfel că a trebuit să aştepte câteva minute, în timp ce el lucra cu câteva persoane. 
  
De acolo de unde se afla aşezată, nu putea să nu observe felul în care colegii lui îi arătau respect. A obsevat că şeful lui îi arăta acelaşi respect şi chiar şi tânăra şi atractiva lui secretară. Apoi a văzut cum în biroul lui a intrat o persoană mai în vârstă, în mod evident cineva care avea senioritate în companie, dar care se părea că îi este subaltern.  
  
Şi fără să ştie de ce, stomacul ei CHURNED puţin atunci când l-a auzit pe bărbatul mai în vârstă spunându-i soţului ei "Da, domnule". Apoi a intrat în biroul lui secretara, care i-a înmânat nişte foi, iar ea s-a sămţit ruşinată şi un pic înfricoşată, observând modul în care acea tânără şi stilată femeie îi arăta respect şi admiraţie soţului ei.  
  
In cele din urmă a reuşit să intre şi ea în biroul soţului ei, dar n-a putut sta prea mult acolo. I-a spus că trebuie să plece şi că se vor vedea seara acasă. I-a spus LA REVEDERE şi a plecat. Când a ajuns în maşină a izbucnit în plâns. I-au venit în minte toate acele situaţii când l-a denigrat şi a râs de el. 
  
Intr-un final şi-a dat seama de un lucru: Ea nu l-a tratat cu respect nu pentru felul lui de a se purta faţă de ea sau pentru că ar fi fost LOUSY (( păduchios ). Şi-a dat seama că adevărata problemă a fost faptul că el nu era ceea ce ea ar fi vrut ca el să fie. 
  
Această soţie nu reuşise să observe două lucruri cu privire la soţul ei: 1) că dispunea de o capacitate şi o profunzime aparte, pe care ea le-a ignorat spre dezavantajul ei şi 2) că respectul pe care îl dobândea la lucru îl dorea şi acasă în familia lui. 
  
Multe soţii cred că au prea puţine lucruri de învăţat de la soţii lor. Ce pierdere !... 
  
Acea soţie care încă crede că doar ea are răspunsurile şi toate ideile, ar trebui să mai arunce o privire la ceea ce spune Scriptura. In grădina Eden, Dumnezeu i-a spus lui Adam că poate mânca din toţi pomii din grădină cu excepţia unuia. "Dacă mănânci, vei muri!" (Genesa 2:17). Mai târziu, atunci când Eva a fost creată, Adam este cel care i-a transmis soţiei lui porunca Domnului. 
  
Când însă şarpele a găsit-o pe Eva plimbându-se fără soţul ei prin grădină şi a ispitit-o cu întrebarea subtilă "A zis cu adevărat Dumnezeu asta"? Ea n-a rezistat şi a cedat. Pomul arăta plăcut la privit şi îi dădea impresia că dacă ar mânca din fructul lui, aceasta ar fi făcut-o mult mai inteligentă. 
  
Complet înşelată, Eva a mâncat din fruct. Apoi a apărut Adam (sau probabil că ea a mers să-l caute). Eva i-a dat din fruct şi a mâncat şi el.Intrebare: A fost şi Adam înşelat aşa cum a fost înşelată Eva?. Scriptura nu spune că Adam a fost înşelat, ci că el nu a ascultat - şi de aceea el este responsabil pentru intrarea păcatului în această lume. "Căci după cum prin ne ascultarea unui singur om, cei mulţi au fost făcuţi păcătoşi, tot aşa, prin ascultarea unui singur om, cei mulţi vor fi făcuţi neprihăniţi" ( Romani 5:19 ).  
  
Adam a avut intuiţie să-şi dea seama că n-ar trebui să mănânce din fruct, însă a făcut-o totuşi. De ce? A fost acum Adam tiparul instituit pentru un soţ dus de nas de soţia lui?.Sau a fost mai degrabă datorită temerii lui că Eva ar beneficia de un nivel de cunoaştere pe care el nu l-ar fi avut? Nu ştim exact cum stau lucrurile.  
  
Insă Pavel încearcă parcă o explicaţie atunci când în 1 Timotei 2:14 ni se spune: "Şi nu Adam a fost amăgit; ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii". Se pare deci că Eva a concluzionat că ea era cea care ştia cel mai bine ce era cel mai bun lucru pentru ea şi soţul ei, aşa că l-a influenţat pe Adam să urmeze conducerea ei: "Fiindcă ai ascultat de glasul nevestei tale, şi ai mâncat din pomul despre care îţi poruncisem: "Să nu mănânci deloc din el, blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele tale" ( Geneza 3:19 ). 
  
Vedeţi dragii mei, atunci când Pavel afirma că femeia a fost cea amăgită-înşelată, el nu denigrează femeia, aşa cum ar putea concluziona adepţii mişcării feministe. Aici este vorba de un adevăr cu mult mnai profund, la care ar trebui să reflectăm cu maturitate şi seriozitate. 
  
Da, bărbaţii trebuie să le asculte pe soţiile lor, care sunt în mod natural intuitive. Dar în acelaşi timp, soţiile trebuie să aprecieze discernământul - înţelegerea pe care Dumnezeu le-a dat bărbaţilor lor şi să nu respingă sfatul lor. 
  
Asta s-a întâmplat cu prima pereche. Eva, în loc să ia aminte la ceea ce spune Adam, a orchestrat un plan prin care Adam să asculte de ea, deşi el ştia mai bine. Cum se explică asta la căsnicia de astăzi?. Sunt soţiile de astăzi tentate să preia controlul şi să devină vocea principală în căminul lor? Nu neaparat, însă întotdeauna va exista acest pericol. Eu nu vreau alceva să fac, decât să chem la refacerea echilibrului biblic. Soţii şi soţiile au nevoie unii de alţii. 
  
Pentru acele soţii care vor să se autoevalueze pentru a afla cu exactitate unde se află pe scala respectului necondiţionat arătat soţului, dr. Emerson sugerează două întrebări: 1. Este posibil să ai o părere prea înaltă cu privire la discernământul şi intuiţia ta naturală?.2. Este oare posibil ca pe unele fracturi să fii totuşi greşită, înşelată şi deci să fie nevoie să te foloseşti de intuiţia soţului tău, pentru că poate tu nu vezi ceea ce el vede?. Să nu mă înţelegeţi greşit. Orcine poate fi înselat, bărbat sau femeie. Insă femeile trebuie să se gândească şi să decopere acele domenii în care şarpele le amăgeşte subtil chiar şi astăzi. 
  
Şi vă rog să reţineţi un alt aspect: Atunci când vă judecaţi soţul cu dispreţ, nu faceţi altceva decât sa-l răniţi pe însuşi Dumnezeu. 
  
Ionel Cadar 
  
( va urma cap. IV. )  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
NUMAI DRAGOSTEA NU ESTE DE AJUNS / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 788, Anul III, 26 februarie 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!