AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Expozitie >  Nufăr pe Dunăre -Ada Kaleh -ornamentică pe textile din fondul Ada Kaleh. Expozi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

EXPOZIŢIE  

Nufăr pe Dunăre -Ada Kaleh -ornamentică pe textile din fondul Ada Kaleh.  

 

Varvara Magdalena Măneanu

 

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier este cunoscut ca un muzeu cu un patrimoniu divers, complex, valoros. Între multe alte aspecte pe care le ilustrează este şi acela al prezenţei unor minorităţi etnice în zona Porţile de Fier, izolatul turco musulman de pe fosta insulă dunăreană Ada Kaleh.  

Este necesar de amintit că a existat un plan de reconstituire pe Insula Şimian a aspectelor de civilizaţie de pe Ada Kaleh cât şi a altor ,localităţi de pe cursul Dunării ,care au fost parţial sau total inundate., în cadrul unui muzeu etnografic ce să reflecte civilizaţia de la Porţile de Fier. Lucrarea în ansamblu nu s-a putut duce la îndeplinire conform planului însă, un lucru este cert şi foarte important şi anume, că s-a constituit Fondul Ada -Kaleh de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier , singurul reper material şi documentar, ce reflectă modul de viaţă al izolatului turco musulman de pe Ada-Kaleh şi care se valorifică periodic expoziţional şi publicistic ,cât şi permanent .  

Despre istoricul constituirii, structura şi desrierea fonduluivezi mai pe larg Varvara M.Măneanu, Tezaur din Ada Kaleh, Editura MJM, Craiova , 2005, 119p. +24 pl.  

Demersul expoziţionalpe care ni-l propunem are ca scop de a populariza şi face cunoscute publicului larg colecţiile ce reflectă şi civilizaţia altor etnii . Astfel , tradiţia convieţuirii şi bunelor relaţii interetnice vor fi mai bine reprezentate contemporanilor, iar spiritul european al oamenilor se va consolida şi adânci cu noi valenţe .  

Se ştie, în mare parte, obiectele pe care oamenii le folosesc şi îi înconjoară trebuie să aibă un suflet. Acesta este decorul. El este depozitarul unor mesaje dintr-o lume care ne relatează despre trecutul sau prezentul celor care au utilizat sau mai utilizează obiectele cu o anume ornamentică sau compoziţie ornamentală.  

Din această perspectivă vom avea ca idee tematică evidenţierea ornamentului , decorului ,pe difierite textile de port ( bete, batiste, acoperitori de cap ) sau interior ( ştergare , batiste).  

 

Referinţă Bibliografică:
Nufăr pe Dunăre -Ada Kaleh -ornamentică pe textile din fondul Ada Kaleh. Expozi ie / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 861, Anul III, 10 mai 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!