CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Raluca Sandu         Publicat în: Ediţia nr. 621 din 12 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Nu există drog mai tare decât...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Decât…  

Trage aer în piept. Expiră-l. Acelaşi proces semicomplex prin care fumezi o ţigară. Dar ea te distruge lent, şi tu ştii asta. E mai uşor săte autodistrugi decât să te autotratezi. Trage aer în piept şi ţine-l acolo cât poţi tu de mult, ca să conservi clipa. Trage-l ca şi cum n-ai mai respirat vreodată şi deodată vei realiza cât de importantă este prima gură de aer a unui nou născut. E primul impact cu viaţa.  

Nu există drog mai tare decât…mereu încerca să-mi spună şi se oprea ca şi cum asta era tot ce conta pentru el. Toate poveştile lui se terminau cu asta. Îl ascultam sorbindu-I fiecare cuvânt cu privirea şi fiecare gând cu zâmbetul.  

Îl chema Jack. L-am cunoscut întâmplător. După ce l-am cunoscut mi-a făcut vânt în dormitor. Eram roşie. Crezi că mi-era ruşine ? Credeam la fel, dar asta a fost ieri…azi nu mai ţin minte. Dar îţi spun, nu există drog mai tare decât…şi doare. Doare foarte tare. Se ia dimineaţa, înainte de dejun, inspiri adânc…că să-nţelegi ce-ţi spun. Aş face asta de 7 ori pe săptămână, zi de zi, luna de lună şi-ţi garantez c-aş fi mai sănătoasă ca tunul.  

Cum spuneam…de câte ori îmi spunea nu termina fraza şi nu înţelegeam de ce, zici că I se rupea filmu’ mult prea repede …dar de’ acum după ce ne-am despărţit spun acelaşi lucru la toţi cei pe care I-am întâlnit.  

Mi-l amintesc ca pe un drumeţ pe care-l întâlneam la margine de-oras, cu desaga-n mână plecat de acasă de mai bine de-o lună. Mi-l amintesc incredibil de clar, dar îmi mai amintesc că de fiecare dată l-am ignorat, l-am dat la o parte …şi asta poate, dacă-mi amintesc bine detaliile din respiraţiile noastre.  

– Fetiţo, nu ştii la câţi soldaţi căzuţi le-am vindecat rănile, pe câţi I-am făcut oameni, la câţi le-am ţinut de sete, ce tovarăş bun am fost la tristeţe, dar şi câţi au murit de mâna mea. Şi totuşi nu există drog mai tare decât….şi se întrerupea din nou, numai el ştie de ce.  

– Hit the road Jack, poate o să-ţi revi, pentru unii încă mai eşti ce-ai fost.  

Încercam să-l încurajez cu toate cănu înţelegeam despre ce-mi vorbeşte. De ce mereu încheia o discuţie brusc şi cu aceleaşi cuvinte.  

– Hey, Jack ! i-am spus într-o zi.  

– Da fetiţo.  

– Ce vrei să spui prin ,,Nu există drog mai tare decât…’’ decât ce ?  

A râs copios. Nu înţelegeam comicul situaţiei.  

– Nu există drog mai tare decât….mine bineînţeles, se vede că nu mă cunoşti cu adevărat.  

– Dar Jack !!!  

– Da !  

– Sinceră să fiu, nu există drog mai tare decât aerul de munte. Tu mă adormi, el mă trezeşte, tu mă îmbolnăveşti, el mă vindecă, tu mă plictiseşti cu poveşti imaginare când îmi intri-n cap, el îmi dă energie, tu eşti vechi, el e mereu proaspăt, revigorant.  

- Şi totuşi, adăugă Jack, nu există drog mai tare decât introspecţia, numa’ vezi cum intri şi cum schimbi direcţia, că s-ar putea - da’-s-ar putea să nu mai găseşti ieşirea.  

 

 

 

Sinaia, august 2012  

sursă poză  

Referinţă Bibliografică:
Nu există drog mai tare decât... / Raluca Sandu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 621, Anul II, 12 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Raluca Sandu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Raluca Sandu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!