AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  N.STEINHARDT-evreul care a îmbrăcat haina lui Hristos
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

30 martie 1989, o zi obişnuită ca toate zilele...  

Rezerva 821 a Spitalului Judeţean din Baia Mare. Părintele Nicolae era internat cu o zi înainte cu diagnosticul de angină pectorală dureroasă. „Pe părinte l-am găsit, povesteşte Florian Razmoş, cu perfuzie la mâna stângă, într-o stare de somnolenţă, din care periodic revenea şi comunica cu cei prezenţi...” A rămas singur cu părintele, lângă fereastră. „Mai bine stai aici pe pat...ca să nu răceşti lângă geam”- l-a invitat Steinhardt. Văzând că i se înrăutăţeşte starea, Florian cheamă doctorul cu un ecograf portabil. „Fetelor, le spune părintele Nicolae surorilor care încercau săi potrivească ecograful, nu vă mai chinuiţi, nu aveţi ce să-mi faceţi.” Adresându-i-se apoi lui Florian : „Florian, aprinde o lumânare dacă ai.” „Da, părinte, am lumânare. Şi i-am aprins-o imediat, spunând : „Liniştiţi-vă părinte, am aprins lumânarea.” „Acum ia din geantă Cartea de rugăciuni şi caută rugăciunea care se spune pe patul de moarte.”- i-a spus părintele. I-a citit rugăciunea cu pricina şi a întrebat doctoriţa dacă e grav. „Da, e grav, i-a scăzut pulsul. Puteţi să-i anunţaţi prietenii de la Rohia care sunt la masă.!” Când s-a întors de la telefon Florian, l-a găsit mort. „A murit, a spus doctoriţa, nu a mai reacţionat deloc.  

Corpul defunctului nu a fost dus la morgă, a rămas până în jurul orei 22, când a sosit o maşină din Tg. Lăpuş, care l-a dus la Mânăstirea Rohia.  

Înhumarea rămăşiţelor pământeşti a avut loc duminică 2 aprilie 1989, la Mânăstirea Rohia. L-au însoţit pe ultimul drum Alexandru Paleologu, Toader Paleologul, Sorin Dumitrescu, Stelian Tănase,Viola Vancea, Ştefan Râmniceanu şi alţii. Curtea mânăstirii s-a dovedit neâncăpătoare. Sute de oameni au venit să-l conducă pe ultimul drum pe evreul încreştinat. De la el ne-a rămas celebrul „Jurnal al fericirii”, cartea cea mai citită a ultimului deceniu din secolul trecut şi chiar de astăzi. A cunoscut peste zece ediţii în ţară şi peste şapte în străinătate.  

N. Steinhardt a fost scriitor, publicist, condamnat politic şi monah ortodox, atras în egală măsură de literatură şi muzică, cât şi de teologie şi drept. Personalitate sa efervescentă cu preocupări polivalente este evocată de mai toţi cunoscuţii săi, reprezentanţi ai lumii literare şi religioase, oameni, colegi de închisoare de la Jilava, parohi de la Rohia etc.  

Născut în comuna Pantelimon în vara anului 1912 dintr-o familie evreiască, Nicu Steinhardt a primit o educaţie aleasă. Tatăl era inginer, cu studii în elveţia coleg cu Albert Einstein. Şcoala primară a făcut-o în Pantelimon, încă de acum se alătură ortodoxiei. „Pentru mine creştinătatea se confundă cu o poveste de dragoste : o dublă îndrăgostire de biserica creştină şi de neamul românesc.” Îşi ia bacalaureatul apoi licenţa în drept unde îşi dă doctoratul cu lucrarea „ Principiile clasice şi noile tendinţe ale dreptului constituţional”.  

Pentru că nu a aderat la revoluţia comunistă, a fost luat în evidenţa securităţii în 1956. Chemat să depună mărturie împotriva grupului „mistico-legionar” din care făceau parte Constantin Noica, Dinu Pilat etc, el refuză şi este condamnat la 12 ani muncă silnică, alături de Alexandru Paleologu, Sergiu Al.George, Păstorel Teodoreanu, Vladimir Străinu, Marietta Sadova. Va trece prin închisorie Jilava, Gherla şi Aiud. Urmând sfatul tatălui său : „Dacă vei accepta să depui mărturie vei avea zile liniştite şi nopţi chinuite, dacă însă vei refuza să depui mărturie vei avea zile grele şi nopţi foarte liniştite.”, a acceptat închisoarea, decât să-şi trădeze prietenii, avea 47 de ani când închisoarea Jilava a devenit pentru el „academie şi altar”,celula 18 a închisorii avea să se transforme în altar, cu ajutorul părintelui Mina. Aşa începe povestea dintre preotul Mina şi noul ucenic. După zile de ucenicie, scena botezului este aproape teatrală. „Mina rosteşte cuvintele trebuincioase, mă înseamnă cu semnul crucii, îmi toarnă pe cap şi pe umeri tot conţinutul ibricului şi mă botează în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. De spovedit m-am spovedit sumar : botezul şterge toate păcatele. Mă nasc din nou din apă viermănoasă şi din duh rapid”.  

După 1964, când a ieşit din închisoare, îşi caută loc într-o mânăstire. Aşa ajunge la Rohia, în 1980 îl tunde în monahism şi îmbracă haina monahală.  

Profilul intelectual şi moral al lui Nicu Steinhardt se regăseşte în una din cele mai rafinate metafore utilizate în „Jurnalul Fericirii”, o sănătate spirituală „adamantină” (Jurnalul Fericirii1991, pag.8.) Ieşirii din sistem, Nicu Steinhardt îi propune soluţia infailibilă a credinţei creştine.  

El a avut o viaţă grea, începută din 1940, când problema evreilor fusese pe primul plan, după instaurarea comunismului este înlăturat din Baroul avocaţilor din Bucureşti, din viaţa literară, a pierdut treptat drepturi, privilegii, proprietăţi, poziţii, posturi ocupate, bunuri, şanse, până ajunge un simplu funcţionar, plătit modest. În 1947, în urma unui denunţ al lui George Călinescu ( ?!) este dat afară din postul de redactor al „Revistei Fundaţiilor Regale”, trăieşte un deceniu în anonimat, după ieşirea din închisoare a prestat munci necalificate, descărcător de marfă la Alimentara, contabil, muncitor necalificat la o fabrică, preda pe unde putea lecţii de lumbi străine particular, aflându-se permanent sub supravegherea securităţii.  

Rămâne de la N.Steihardt o lecţie de viaţă pe care tineretul ar trebui să şi-o însuşească. Şi ar trebui să se nască o mişcare de masă care să lupte să nu se mai repete asemenea urgii.  

 

Prof. ION IONESCU-BUCOVU  

Referinţă Bibliografică:
N.STEINHARDT-evreul care a îmbrăcat haina lui Hristos / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 992, Anul III, 18 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!