CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Poezie > Pamflet >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 428 din 03 martie 2012        Toate Articolele Autorului

none„Jurământ de faci, îţi spun: nu uita, dracu-i bătrân!”

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

„Jurământ de faci, îţi spun: nu uita, dracu-i bătrân!”

 

Tiii!... dar frig mai este şi abia o luminiţă se zăreşte în depărtare, iar zăpada scârţie sub picior ca nişte surcele uscate, că-mi vine să fluier la cer din cauză că am început să văd stele verzi printre bobiţele de lacrimi ce-mi alunecau printre gene şi cădeau  pe obrazul care-mi ardea ca focul, când dă bunul Dumnezeu să ajung la o răspântie de drum, unde întâlnii un creştin de rumân. „Şi el... tot pribeag ca mine ...în noapte tîrzie de iarnă” – gândesc eu  ,când îmi zise prieteneşte să ne abatem pe la „Cârciuma lu’ ILIE”, să ne mai dezmorţim puţin.

Din una, din alta... mă luă la puricat: cum de ajunsăi în satul lui, şi ce vânt mă aduse pe o vreme aşa câinoasă că nici un câine nu-l dai afară, dar aminte să străbaţi atâta cale  (că eu veneam tocmai de la Tălpşi) iar el, de-aci, din comună (se dusese până la un vecin ca să-l anunţe să vină dimineaţă la „pomana porcului”) şi înlemnise de-a binelea. Păi cum să nu-i spun ce mă doare, că aşa sunt eu, şi  nelăsându-l să-l roadă curiozitatea, îi mărturisii pe loc: - „Nene, m-am îndrăgostit de fata crâşmăriţei Mariţa, şi aş vrea s-o peţesc înainte de sfântu Vasiele”.

Nu mare îmi fu mirarea să aflu că mă găsesc faţă-n faţă cu fratele Mariţei, bădia Costache din Delureni, care locuia peste drum de aleasa inimii mele, Anicuţa. Mi-a spus că se îngrija să aducă vinuri alese în crâşma viitorului meu socru „tata Ilie”  de care mă cam temeam, nu c-ar fi fost om rău, dar după obiceiul celor mai de neam,  fetele mai înstărite nu prea erau lăsate să meargă după bărbat în altă comună. De cele mai multe ori socrii îşi aduceau în casă un ginere, chiar mai sărac, dar harnic şi să-i placă fetii, şi nene!... să fie respectuos şi îndatoritor cu părinţii soţiei.

Cum ajunsei în crâşmă, Doamne!... raiul de pe pământ: căldură, muzică, joc şi voie bună, iar bădia Costache mă aşeză frumuşel la o măsuţă mai retrasă, unde-mi prezentă pe „unchiu Pandele” poştaşul satului, cel care-mi ducea scrisorile Anicuţei. Luarăm o ţuiculiţă fiartă care îmi puse sângele în mişcare cât ai clipi din ochi, iar „moşulică” nu a aşteptat ca să vadă cine sunt sau de ce mă aduse cumnatu-său să cinstesc o rachie şi mă şi puse la curent cu tot ce mişca în comună.

-                    Nepoate, eu îi cunosc... de la primar până la potcovar, ce le poate pielea, şi află de la mine că nu e unu să nu facă politică.

-                    Ce să facă bieţii oameni, iarna?!...

-                    Îi vezi pe-ia de la masa din fundul sălii?

-                    Cum să nu-i vadă!... „moşule” (probabil că tăiase buricul la vreu copilaş de-al lui, că-i zicea aşa), se miră Costache, nu-l vezi ce zdrahon de bărbat e?

-                    Mă taică, după cum te văd, îţi miroase a-nsurătoare... Zi că nu-ţi aflai secretul?

-                    A!... am scos o vocală răguşită, la care a adăugat cu înţelepciune.

-                    Cine ar străbate, pe-o aşa punere de cap, atâta drum... numai ca să vină să se cinstească la cuscru  Ilie? Să nu-mi zici mie, Pandelică, dacă scrisorile tele n-au trecut prin mâna mea. „Ia uite drăcia dracului!... deştept mai e (moşu’), probabil că-i şopteşte necuratu’... altfel de unde ştie el că-i trimit scrisori Anicuţei, iar el i le duce?”

-                    Mai are omul şi alte griji.

-                    Taică, dragostea e ca şi politica: când e albă, de ţi se scurg ochii precum boului balele când trece pe lângă vaca vecinului, ori neagră de-ţi întunecă vederea în plină zi, şi ce doreai din suflet îţi sună în urechi ca un lătrat de câine turbat ţinut în lanţ.

-                    Unchiule, iar o dăduşi pe politică?

-                    ...Alfel nu se poate! Neică, la început, cu toţii, se urcă în aceeaşi barcă şi fac un legământ cu dracu’... he-he, iar după nuntă se sparge gaşca.

     ... I-ai văzut? Ţi i-am arătat, cei de-acolo... erau la început doi, apoi veni Ţâţărdel şi gata, se făcură trei, frate! Stai aşa că se aşerză şi Popândău lângă ei, şi la primăvară au să-nceapă hora, că de n-ai să te ţii cu mâna de brăcinar când o să-i vezi încăieraţi, că nici dracu’ nu-i mai împacă; asta v-o spune Pandele care e mâncat de belele, şi  a-ncheiat cu un toast de pomină: „Jurământ de faci, îţi spun: nu uita, dracu-i bătrân!” şi a golit... dar eu mai ştiu câte pahare s-au dus, pe gât în jos, în noaptea aceea... care se grăbise  frumuşel la culcare, iar zorile ne băteau în geam annţându-ne că e timpul să mergem pe la casele noastre.

*            *            *            *            *

Ce-a mai fost, ce-a mai urmat, nu e greu de aflat:    m-am mutat la ei în sat şi, cum nu aveam nici de numărat banii, dar nici să tai frunză la câini... pe timp de iarnă, mă luai de politic şi o-vârtii pe hârtie, aşa cum prevăzuse moş Pandele, că şi azi, fraţilor, e întocmai: nimic nu s-a schimbat „chiar de s-a revizuit pe ici, pe colea”, nici măcar actorii, doar haina au mai vopsit-o din când în când, iar eu am scris acest poem „CONTRACTU CU DRACU”  prin care se tot leagă (unii cu alţii) prin fiarbinţi jurăminte politicienii de azi şi de mâine.

 

                              CONTRACTUL CU DRACUL

 

 

Se urcară patru-n barcă,

Şi vâslind să treacă lacul,

Unul strigă: - „Barca-i spartă!

Acum ne mai scapă dracul.”

 

-    M-ai strigat,  dragă amice?…

Dracul din apă răspunde.

Unul bagă mâna-n apă,

Haţ! De coadă îl şi prinde.

 

-   Aghiuţă, fă ce ştii…

Şi astupă găurica!

Partener de vrei să fii?

Facem contract acuşica.

 

Dracu-atât mi-a aşteptat:

Sare-n sus de bucurie,

Barca-n faţă s-a-nclinat.

-      Drac îţi trebuie, bădie!…

 

Strigă partenerul trei:

-   Tu nu vezi că ne-a băgat

Mai la fund? De ce-l iei!

-   Tu-mi dictezi, ardei umflat?

 

Se răsteşte şeful mare,

Şi-l împinge fără milă.

-   Mi-ai fost frate, şi mă doare…

Dar mai bine fără tine!

 

Râde-n barbă-afurisitul;

Barca-n spate s-a lăsat.

-   Vezi ce face, prăpăditul?

Săi de-l scapă! S-a-necat…

 

Şi un vânt la boss îi face,

Barca s-a echilibrat...

Dracu-acum la rame trage,

Barca s-a îndepărtat

 
 

Referinţă Bibliografică:
none„Jurământ de faci, îţi spun: nu uita, dracu-i bătrân!” / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 428, Anul II, 03 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!