AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Selectii >  


Autor: Ioan Lilă         Publicat în: Ediţia nr. 214 din 02 august 2011        Toate Articolele Autorului

NOI, CEI CARE „NU ŞTIM NIMIC”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
France, dimanche 31 juillet 2011 
  
COMPLETARI LA PASO DOBLE 
  
„Alexandru Emil Petrescu y Conde de Transilvanya este cetăţean al Regatului Spaniei. Buletinul său de identitate, eliberat de către statul spaniol şi Ministerul de Interne, justifică şi autentifică numele său. Recent, el a primit un titlu nobiliar: Conde de Palantino şi Baron de Simferopol. Documentele şi braţul de arme au fost autentificate de Marele Principe al Casei  
  
Imperiale Ruse.” (Asist. Univ. Drd. Oana Popiţiu) 
  
Am primit de la distinsul domn Alexandru Emil Petrescu y Conde de Transilvanya, un volum mai mult decit interesant. 
  
AVATARURILE CONTELUI 
  
NOI, CEI CARE „NU ŞTIM NIMIC” 
  
„Noi suntem născuţii celei de-a doua jumătăţi a secolului trecut. Deci facem parte din istorie? Da, pentru că am făcut istoria prin suferinţa noastră. Vedem îngroziţi cum casa părinţilor noştri este de 50 de ori mai scumpă decât atunci când au cumpărat-o ei, şi realizăm că noi o să plătim pentru casele noastre în jur de 50 de ani. „ 
  
Uite, mi-am zis, nu este un roman, cum am crezut eu, ci o excursie bine scrisă prin propria noastră conştiinţă, care suferă de tot felul de angoase nationale si internaţionale, dar nu are ce face, trebuie să-şi ţină calea draptă şi voinţa de supravieţuire dîrză. 
  
„Noi suntem primii care am văzut desene animate color. Noi suntem primii care vedeam în alb-negru la televizoarele ruseşti TEMP sau RUBIN ,,Giganţii”, „Daniela şi Aşchiuţă”, „Răzbunătorii”, ,,Sfântul”, „Baronul”, „Linia maritimă Onedin”, Teatru TV şi pe Toma Caragiu şi Alexandru Giugaru sau chiar pe Birlic ... „ 
  
Sînt dulce-amare aceste amintiri învăluite în candoarea frazei în care înfloresc cuvitele ce desenează amintiri precise, şi nu vagi, lunecoase. Citez copios, pentru că aceste amintiri încep să structureze un roman în cele din urmă, un roman în care personajul principal alunecă pe fluxul amintirilor, pentru a structura „avatarurile” generaţiei noastre. 
  
„Noi am învăţat poezii în româneşte la grădiniţă, nu în engleză, ca acum. Cântecelele noastre erau alea cu „Ceata lui Piţigoi”, dar şi cele gen „Poporul, Ceauşescu, România...” Pe Moş Crăciun al nostru comuniştii l-au ucis pentru că-l chema aşa şi l-au adus pe unul de-l chema Moş Gerilă şi ne dădea o portocală şi bomboane fondante ca piatra de tari, de Ziua Republicii, pe 30 Decembrie. Noi am cântat „Mulţi ani trăiască” şi nu „Happy Birthday” la aniversări. Cântam „Andri Popa” şi nu manele. Noi dansam blues-uri, şi nu din buric. Spuneam ,,mişto” şi „fain”, ori „haios”, în loc de „cool” sau „trendy”. 
  
O LUME PARALELA 
  
„Noi suntem cei care vindeam la bişniţă cafea Vienner, în loc de nechezol, blue-jeans Brooklin, în loc de pantaloni comunişti, şi Rexona contra săpunul Cheia sau Margareta. Noi ne bucuram de sprayul Bob, dar şi de Printil şi Miraj, sau Mărgăritar... şi ştiam să apreciem fiecare nimic cu care ne compuneam o lume paralelă. „ 
  
Şi iată-ne intraţi în „lumea aia paralelă”, din care nu ştim cum să mai ieşim, pentru că sub strălucirea amăgitoare se ascunde, precum gunoiul de sub covor, dictatura aspră a capitalismului. Şi aici este arta autorului, care a ştiut să-şi expună povestea în lumina reflectoarelor. 
  
„Noi suntem o generaţie de învingători, de visători, de first-timers... dar şi de învinşi de către un sistem care ne-a dat termen de 20 de ani ca să ne transformăm din nişte „stupid people”, aşa cum prevestea Brucan... Au trecut cei 20 ani şi nouă tot nu ne vine a crede că avea dreptate. „ 
  
Şi ajungem la dispora. Unde altundeva să fugim noi de noi înşine ?  
  
„În curtea Consulatului din Castellon, doi dintre cei care semnau şi puneau ştampile pe actele emigranţilor români s-au luat la bătaie pentru întâietatea de a vinde documentele... MAE a deschis o anchetă.” 
  
Iată cum s-a format personalitatea distinctă a autorului în Spania: 
  
„Relatam în ediţia trecută a „Actualităţii prahovene” despre marea şansă care mi s-a oferit, ca proaspăt azilant politic în Spania, de a-l fi întâlnit pe Valeriu Lazarov. Afirm că a fost o întâlnire providenţială care mi-a schimbat viaţa. La îndemnurile lui don Valerio mi-am început activitatea ca expert în producţii cine – TV - radio şi realizator programe TV. Mă gândesc astăzi că totul a pornit de la o revizie pe care am făcut-o, în vila sa situată în Puerta di Hierro, la un aparat pe care îl achiziţionase recent. Lucram atunci pentru o firmă americană. Am avut ocazia, vreme de câţiva ani, să-l întâlnesc frecvent pe platourile de la Tele Cinco, dar şi în afara platourilor.” 
  
Detalii: 
  
„Universitatea „Regele Juan Carlos” din localitatea Fuenlabrada a organizat o săptămână a artelor emigranţilor din Europa de Est. Coordonator al acestui festival a fost Katia Lissavetzky Diez (prorector sociologie şi antropologie), sora preşedintelui del Consejo Superior de Deportes şi al Comitetului Olimpic Spaniol, Jaime Lissavetzky. 
  
În sălile expoziţionale ale Aulei de Onoare au fos invitaţi artişti din 17 ţări. Din România a fost invitat un colectiv de studenţi RoMadrid, cineastul (regizor) Alexandru Conde de Transilvanya (cu filmul său Musica en el camino) şi fotograful Mihai Petre.” 
  
Iată cum a scăzut numărul şomerilor din patria mumă: 
  
„Iată ce armată de visători români avem în lumea asta:  
  
Statele Unite ale Americii - 862.526, Ucraina - 409.608 (inclusiv moldoveni), Germania - 73.365 sau poate 200.000, Canada – 192.170, Rusia 177.638 (inclusiv moldoveni), Serbia - 74.630 (inclusiv „vlahi”), Austria - 29.044, Grecia - 25.375, Kazahstan - 20.000, Regatul Unit - 19.096, Australia - 18.320, Franţa - 18.000, Ungaria - 14.781, Suedia - 12.748, Portugalia - 10.818. Ei visează că guvernele visătorilor care le-a ales şi pe care le va alege nu vor uita că sunt români. Români visători.” 
  
Sigur că am sărit peste o mulţime de detalii de o mare frumuseţe emoţională, dar am vrut să desenez un crochiu succint al acestui roman fascinant.  
  
„Visăm de 20 de ani că trăim într-o democraţie. Visăm de 20 ani că vom afla secretele securităţii, ale revoluţiei, ale urcării pe tron a lui Iliescu ... Fantezii ... Visăm de fiecare dată când se apropie alegerile că vom avea un preşedinte, un guvern, un primar care să nu ne oblige să visăm cai verzi pe pereţi. Şi visăm! Tot ... visăm!” 
  
Uluitor demers. Cînd autorul îi pomeneşte pe mogulii din Romania, cei care mai mult incurca lucrurile, cind le fac si le desfac, simte nevoia să vină cu precizări etimologice: 
  
„* Mogul şi mogulă. Notă explicativă 
  
MOGÚL, -Ă, moguli, -e, s.m. şi f., adj. 1. S.m. şi f. Persoană care făcea parte din dinastia mongolă care a cucerit India. 2. Adj. Referitor la mogul (l), de mogul (1). 3. S.m. Fig. Persoană foarte importantă cu puteri discreţionare. – Din engl. Mogul. Sursa: DEX '98 
  
mogúl - adj. m., s. m., pl. mogúli; f. sg. mogúlă, pl. mogúle 
  
Sursa: Dicţionar ortografic  
  
MOGÚL, -Ă I. adj. referitor la moguli (II). II. s. m. f. membru al dinastiei mongole de origine timuridă, care a domnit în India. III. s. m. (fig.) persoană foarte importantă, cu puteri discreţionare. (< engl. mogul).” 
  
Iată şi o pagină de o adevărată poezie: 
  
„Gypaetus barbatus şi foca de Marea Neagră 
  
De când nu v-aţi mai bucurat de un cireş înflorit primăvara sau de când nu aţi mai alergat să prindeţi în parc rădaşte, bondari, fluturi codiţa rândunicii? Am pierdut şi noţiunea de Alces alces alces, Antilopa Saiga, Saiga tatarica tatarica, tarpanul, Calul Sălbatic European, Equus ferus ferus, colunul, Măgarul Sălbatic Mongol, Equus hemionus hemionus, Marmota de stepă, Marmota bobak, Brebul, Castorul European, Castor fiber, Bourul, Bos primigenius, Zăganul, Vulturul Bărbos, Gypaetus barbatus, Dropia, Foca de Marea Neagră... Cine dintre copiii noştri ştiu ce sunt ele, aceste animale? Am pierdut încet şi sigur legende, mituri... Hai să facem un salt în timp pe teritoriul României! Am fi cu siguranţă şocaţi de animalele pe care le-am întâlni aici. Nu este vorba de dinozauri, urşi de peşteră sau tigri cu colţi pumnal. Însă, dacă am călători în timp cu doar cu câteva sute de ani în urmă, am vedea focile de la Marea Neagră, antilopele din Moldova şi Dobrogea, caii şi măgarii sălbatici din Bărăgan, elanii, bourii şi zimbrii din pădurile Ardealului,Valahiei şi Moldovei, stolurile de dropii din jurul Bucureştiului, Timişoarei, Călăraşului, Constanţei şi Brăilei, zăganii de pe piscurile Carpaţilor.” 
  
Iată acum o pagină de proză adevărată: 
  
„Morcovii şi boabele de fasole, cojile de la castraveţii tăiati pe lung, merele muşcate şi scuipate apoi pe un prosop care cred că a fost cândva alb, toate săltau pe lângă mine şi încercau să-mi "vindece "ovarele bolnave. Nigerica se uită la portofelul din piele şi-mi spune să o scot şi pe „aia de 20”. "Hermana"îi zicea (adică soră cu bancnota de 10 euro de mai înainte). Mi-o ia aproape cu forţa. Îl aud pe Jetonel tuşind dindărătul uşii. Ovarele mele încep să se simtă mai relaxate. Cred că Nigerica îmi spune că trebuie să încheie demonstraţia, că deja „no es mai dinero” (nu mai sunt bani). Mai mult împingându-mă spre uşă, Jetonel îmi explică, folosind mâinile şi glasul său hodorogit, că „muchos spanioles vienes aqui Nigerica grand vraja de toate”... Cred că am înţeles ce vrea să spună.”  
  
O carte uluitoare, bine scrisă, un roman, în cele din urmă (sau în primul rînd) cum spuneam mai sus, care merită să fie citită.  
  
Alexandru Emil Petrescu y Conde de Transilvanya este un romancier adevărat, cu un stil limpede, plin de subtilităţi lingvistice. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
NOI, CEI CARE „NU ŞTIM NIMIC” / Ioan Lilă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 214, Anul I, 02 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioan Lilă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Lilă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!