CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Maria Diana Popescu         Publicat în: Ediţia nr. 92 din 02 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Noaptea Sfantului Andrei - Legende, superstitii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
„Iată-l, iată Satan vine/ Răzbătând prin verzi lumine,/ Pe-un fulger strălucitor./ Umbre, stăfii despletite,/ Cucuveici, Iele zburlite,/ Şi Rusaliile pocite/ Îl urmează ca un nor./ Voi cu suflete curate/ Cu credinţi nestrămutate,/ Oameni buni, femei, copii,/ Voi creştinelor popoare,/ Faceţi cruci mântuitoare,/ Căci e noaptea-ngrozitoare,/ Noaptea Sfântului Andrei”. Marele poet român Vasile Alecsandri descrie semnele evidente, care pun în mişcare haosul, culminînd cu Noaptea strigoilor, o noapte de spaimă, cînd ordinea se deteriorează, cînd spiritele morţilor ies din morminte şi se iau la bătaie la răscruci de drumuri cu strigoii vii. Legenda spune că aceştia fură din gospodăriile oamenilor limbile de la meliţă, coasele, furcile, pe care le folosesc în luptă, pînă la cîntatul cocoşilor, cînd dimensiunea şi spaţiul pămîntean se purifică, spiritele morţilor se întorc în mormînt, iar sufletele strigoilor se reîntorc în trupurile şi în paturile părăsite fără să ştie. După noaptea Sfîntului Andrei se pot depista strigoii vii, după rănile de pe faţă, căpătate în timpul nopţii.  
 
Ziua Sfîntului Andrei, 30 noiembrie este ultima din calendarul toamnei şi prima sărbătoare importantă din alaiul sărbătorilor de iarnă creştine. Apostolul Andrei, primul Evanghelist venit pe teritoriul geto-dacilor, în misiunea de creştinare a neamurilor, martirizat în anul 60, a fost răstignit la Petras, lîngă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în forma de X. A fost înscris de Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în calendarul bisericesc, fiind proclamat „Ocrotitorul României”, în 1997. De numele său sînt legate o serie de tradiţii religioase, dar şi obiceiuri şi credinţe laice, provenite de la sărbătorile tracilor, ale romanilor şi dacilor, perpetuate de-a lungul vremii. Încă din cele mai vechi timpuri imaginaţia românilor a născut legende superstiţii, poveşti cu strigoi, moroi, pricolici sau fiinţe nepămîntene malefice, obiceiuri care se respectă şi azi în unele zone ale ţării. „Sîntandrei“ sau personificarea lupului, a fost o divinitate geto-dacă peste care creştinii au suprapus pe Apostolul Andrei Cel Întîi chemat, care s-a bucurat de mare respect în faţa divinităţii precreştine, numele zeului uzurpat, pierzîndu-se în negura timpului.  
 
Este bine de ţinut seama că, în ajunul Sfîntului Andrei nu trebuiesc făcute în niciun chip următoarele lucruri:  
- Nu se pleacă la drum lung, nu se împrumută nimic din casă sau din curte, nu se dă nici de pomană, altfel în anul viitor vom avea parte de pagubă. Nu se mătură, nu se dă gunoiul sau cenuşa afară din casă, nu se coase, nu se toarce, nu se împleteşte lînă, nu trebuie să ne pieptănăm, nu se lucrează în casă sau în curte. Făcîndu-se semnul crucii, se unge cu usturoi poarta, ferestrele, uşile şi clanţele, hornurile, scările, boii şi vacile la coarne, cleştele, mobila şi toporul. La ţară se astupă hornul sobei, fereastra şi pragul uşilor, pentru a îndepărta strigoii. Se consumă usturoi, se unge cu el pe frunte, pe piept, pe spate, pe la încheieturile trupului. Pentru ca spiritele rele să nu se cuibărească în casă, toate oalele şi cănile trebuie întoarse cu gura în jos.

Sînt cunoscute de asemenea, din diferite zone ale ţării, practici de previziune meteorologică pentru anul care va veni, utilizîndu-se 12 cepe, aferente fiecărei luni ale anului, puse la loc sigur şi lăsate pînă la Crăciun. Cepele care s-au stricat indică lunile ploiase ale anului, iar cele care au încolţit profeţesc luni favorabile rodului. Multe ritualuri se fac pentru atragerea iubirii: fetele pun sub pernă un fir de busuioc sfinţit, iar în vis va apărea iubitul. La miezul nopţii, în camera întunecoasă, între două oglinzi, cu două lumînări aprinse în mîini, complet dezbrăcate, priviţi în oglinda din faţă pentru a vedea imaginea iubitului reflectată în oglinda din spate. Tot în ajunul Sfîntului Andrei, cei ai casei pun grîu la încolţit.

Dacă pînă în seara Anului Nou grîul va creşte înalt şi frumos, anul viitor va fi îmbelşugat. Se pregătesc bucate cu mult usturoi, se pune un ram de măr în apă, iar dacă înfloreşte pană la Sfîntul Vasile, este semn că anul următor va fi un an rodnic. În plus, peste 150 000 de români poartă numele sfînt şi sărbătoresc onomastica. Pe lîngă aceste pline de frumuseţe tradiţii, românii merg la biserică să cinstească pe Cel care a urmat şi a însoţit pe Mîntuitorul nostru Iisus, pe drumurile Ţării Sfinte, Cel care a fost martor al faptelor minunate săvîrşite de Domnul şi, mai presus de toate, a văzut patimile Domnului, a plîns moartea Lui şi s-a întărit în credinţă prin bucuria Învierii Sale.  
 

Maria Diana Popescu, Agero  
 


 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Noaptea Sfantului Andrei - Legende, superstitii / Maria Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 92, Anul I, 02 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Diana Popescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!