CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Adriana Neacşu         Publicat în: Ediţia nr. 653 din 14 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Noapte magică
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!Noapte târzie de toamnă. Crengile deja golaşe legănate de vânt băteau în fereastra camerei în care dormea Ilenuţa; în casă era linişte şi pace, doar un murmur se auzea nedesluşit. Fetiţa se foi în pat, deschise ochii mari şi privi de jur împrejurul odăii luminată sfios de o rază de lună.
La început nu ştiu ce o trezise dar ciuli urechea şi prinse în auz murmurul ce devenea din ce în ce mai vioi şi mai îndrăzneţ, însă glasurile nu-i erau cunoscute. Poate vă aşteptaţi să-i fie frică? Da’ de unde! Coborî iute din aşternut cu picioarele direct în papuceii ce-o aşteptau cuminţi la marginea patului. Mărunţică de statură, cu ochi verzi şi vii ca două mărgeluţe, cu părul auriu-roşcat strâns cu grijă într-o cosiţă şi îmbracată în cămăşuţa lungă până în pământ porni fără sfială dar cu grijă în paşi spre valul de murmur ce venea-curios-dinspre bucătărie.
-Suntem aşa de obosite! Toată ziua ne-a alergat stăpâna la fântână, e adevărat că drumul până acolo a fost vesel şi uşor, dar la întoarcere ne-a umplut cu apă de ni s-au lungit urechile sub greutatea ei şi nici nu mai ţinem minte câte drumuri am făcut!
Ilenuţa privi cu ochi curioşi prin uşa bucătăriei la găleţile de apă, căci ele erau cele care vorbiseră.
-Pe mine toată ziua m-a pus să măsor apa-spuse doniţa cu îmbufnare-ba pentru compoturi, ba pentru murături…
-Voi vă plîngeţi de un pic de apă, dar pe mine toată ziua m-a torturat când cu apă rece, când cu apă fiartă, ba chiar şi cu ardei iute, că şi acum mai iese din mine foc şi fierbinţeală-vorbi tare înfocat un lighean de plastic roşu de mânie.
-Dar eu ce să mai spun? Că toată ziua m-am perpelit pe foc, se jelui tuciul negru de supărare.
-Şi noi la fel! strigară într-un cor câteva oale.
-Pe noi ne-a opărit cu apă fiartă şi sare, vorbiră cu glas înfundat murăturile din borcanele aşezate frumos pe masă.
-Şi eu toată ziua am stat în fierbinţeală şi-am pus în borcane ba zacuscă, ba magiun! vorbi lingura de lemn.
-Eu ce să mai spun, că toată ziua am fost încins să coc vinete şi gogoşari, de nici acum nu m-am răcit, vorbi cuptorul.
-Vă plângeţi toate pentru un flecuşteţ de treabă ce l-aţi făcut-vorbi cu glas sfătos bătrâna sobă de cărămidă-dar la stăpână v-aţi gândit vreun pic? Doar mâinile ei v-au pus pe toate în mişcare şi-au robotit alături de voi. Eu sunt mai bătrână decât voi toţi şi de ani de zile o văd pe stăpâna noastră cum munceşte, fără să se plângă vreun pic, în fiecare toamnă. Atunci sunt cele mai multe treburi de făcut şi le face singură pe toate că n-are cine-o ajuta. Prin mâna ei trec toate roadele toamnei pe care le pregăteşte cu grijă şi le aşează în cămară pentru iarnă. Decât să vă plângeţi, mai bine v-aţi odihni că mai e un pic şi se luminează de ziuă, acuş vine stăpâna şi vă pune iar la muncă.
Toate vasele tăcură ruşinate şi-şi plecară sfios nasul în barbă, iar soba închise calm ochii pregătindu-se de odihna binemeritată.
Dincolo de prag, Ilenuţa se ruşină şi ea, nici nu se gândise vreodată cât de multe treburi face mămica ei într-o zi! Privi într-un colţ al bucătăriei unde, aşezate în lădiţe zarzavaturi, legume şi fructe aşteptau să le vină rândul să fie preparate pentru iarnă.
Gânditoare, paşii o purtară pe Ilenuţa spre odaia părinţilor, deschise cu grijă uşa şi privi spre ei-mama dormea în braţele tatei. De câte ori Ilenuţa fusese bolnavă, mama şi tata o vegheau pe rând şi o ţineau în braţe; şi de fiecare dată se însănătoşise. Oare mama o fi bolnavă? se născu o întrebare în mintea fetiţei. Dacă-i aşa, o să se facă bine dacă tăticul o ţine în braţe. Sau poate-o fi doar obosită de atâta trudă? Atunci, în inima micuţei se ivi o hotărâre:
-De mâine am s-o ajut pe mama la treabă!
Închise cu mare grijă uşa şi plecă în odaia ei unde se urcă în pătuţ şi adormi purtând în gând hotărârea ce o luase.
Vântul îi bătea în geam cu ramurile dezgolite de frunze, de parcă ar fi vrut să-i cânte un cântec de leagăn, să-i mai îndulcească puţin primii paşi spre maturizare.  

Referinţă Bibliografică:
Noapte magică / Adriana Neacşu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 653, Anul II, 14 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Adriana Neacşu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adriana Neacşu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!