AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Nevoia de normal
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nevoia de normal 
  
Plutim în evanescenţă. Inutil şi păgubos. Revoluţia victorioasă a revărsat în noi, efluvii de speranţă. În tranşeele fricii se sapă vârtos...Îmi închipui un scenariu în care acestea ar fi aidoma „subteranelor” ceauşiste care ar eroda însă sufletele, fibra noastră de români viguroşi, şi pe care le-ar restrânge la subţirimea pânzei de paianjen, spulberată în şi de toate vânturile, venite din noi sau de aiurea. „Monstrul propagandistic al iepocii de aur” s-a lăfăit în noi, a crescut, s-a adăpat la sursa generoasă a unei ecuaţii cu multe necunoscute, ce încrucişa utopia cu pragmatismul punitiv şi nu deliberat, neîncrederea cu speranţa, făţărnicia cu onestitatea, umilinţa cu bruma de demnitate, teama cu izbucnirile de cele mai multe ori ponderate de limitele unei morale încolonate şi descurajante. Până mai ieri, în noi vuia glasul tăcerii, acum, ţipătul ei reîncarnat cu tentă gregară. Apelăm la un alt arsenal de mijloace pentru a face dreptate. 
  
Cotizăm încă apartenenţa, la un mod de gândire şi limbaj, care ne-a adus unde suntem. „A manipula” n-a fost un verb conjugat la modul emfatic de nomenclatură, iar manipularea - departe de a fi strategia interesată a unui regim - a devenit o stare de spirit, întreţinută în fiecare de fiecare, un promiscuu tronson al sufletelor înlănţuite, unde fiecare (iarăşi!) era zaua din lănţicul ce ţintuia sau lega fedeleş întunericul „aurit”, ca pe un bun moştenit. 
  
Intrarea în libertate ne-a copleşit. Am uitat că este o condiţie a speciei şi ne folosim de coate, ne centrăm coardele vocale pe inflexiunea aritmică a echivocului, pentru a ne impune crezul, un anumit crez care simulează năzuinţa organică şi plurivocitatea, un fel de „vox populi” în numele căruia vrem să dădăcim, să (ne) aliniem sau să tronăm. 
  
Balistica noţiunilor şi conceptelor democratice – nu prea bine însuşite, arbitrar sau tendenţios înţelese – pot avea drept „exerciţiu de stil”, modelul fizic. Ceea ce, fireşte, n-ar fi de natură să ne propulseze atât de curând în elita democraţiilor către care tânjim. Reîntoarcerea în şi către noi înşine, o iluminare a tenebrelor beznei ce atâta amar de vreme ne-a îngheţat buna simţire, resensibilizarea prin sinceritate şi respectarea aproapelui, integralitatea demnităţii – sunt puncte esenţiale către care va trebui să ne îndreptăm. În noi cuminţesc morţii noştri cărora trebuie să le dăm dreapta cinstire, printr-un mod nou şi neîncolonat de a ne începe şi organiza viaţa, de a ne raporta unii altora, de a ne suporta, de a munci. 
  
Toleranţa este este condiţia sine qua non a libertăţii, ea o înscrie pe aceasta în perimetrul responsabilităţilor social-umane. Concesia nu se confundă cu compromisul, ea este vectorul ce indică direcţia că oamenii fiind, suntem supuşi greşelii şi că mai curând sau mai târziu tot vom fi (toţi) împreună. 
  
Fragilitatea condiţiei noastre biologice ar putea fi, creştineşte vorbind, un punct de plecare către reconciliere. Hic et hunc! Şi-atunci? Văluriţi în pusee de neîncredere, inundaţi de licoarea angoasei ce recepta cândva o realitate descurajantă, aşezăm (încă) în plan vizual verticala îndoielii, spuzind-o cu vocalize de foc şi şlefuind-o cu ocheadele injectate ale îndoielii şi răzbunării.  
  
Sintagma Lăpuşneanului cu „capul lui Moţoc” este lasoul aruncat de cerberii descăunaţi şi dezaxaţi ai unei puteri revolute, ce ne cuprinde într-o uriaşă acoladă, cea a neputinţei îndârjite şi care nu mai conteneşte. Şuvoiul cald al iritării din orice, orişicând şi orişiunde se propagă tentacular în toate mediile social-profesionale şi politice topind, ca un acid, membrana subţire a bunului simţ, a responsabilităţii civice. De unde ne-ar veni, Doamne, gândul curat al primenirii întru armonie ?  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nevoia de normal / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 191, Anul I, 10 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!