CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  



NEVOIA DE MODELE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Unul din profesorii mei din Şcoala pedagogică ne spunea că cine nu are modele rămâne rătăcit toată viaţa. Modelele sunt exemplarele pe care ne place să le urmăm. Modelul rămâne un fundament pe care se construieşte personalitatea noastră. Primul meu model pe care am pus ochii a fost tatăl meu de la care am învăţat cinstea şi munca cinstită în viaţă. Al doilea model a fost învăţătorul meu. Îl priveam adesea pe fereastră când trecea la şcoală şi m-am îndrăgostit de el , îmi plăcea cum vorbea şi cum se comporta cu noi. Era un om punctual, plin de viaţă, cu harul de dascăl, care ne pregătea nu numai pentru a şti carte, dar şi pentru viaţă. Şi de atunci mi-am pus în gând să devin învăţător şi să-i urmez calea. Şi am făcut-o. Ajungând la Şcoala pedagogică din Câmpulung- Muscel am întîlnit unul din oamenii care mi-au schimbat viaţa. Este vorba de directorul şcolii, Ilie I. Stănculescu, autor al unei Pedagogii, un mare pedagog, care a dat ţării mii de învăţători, răspândiţi în toate colţurile României. De la el am învăţat punctualitatea şi încrâncenarea în muncă. În fiecare dimineaţă la ora 7 directorul şcolii intra pe poarta instituţiei, cerea raportul de la elevul de serviciu şi mergea la cancelarie. Apoi trecea şi inspecta sălile de clasă. Târziu de tot am fost la mormântul lui să-i pun o flare, drept recunoştinţă şi am aflat cu stupoare că i-a fost furată crucea de pe mormânt din cimitirul Flămânda.  

Tot acum alţi doi profesori mi-au trezit dragostea faţă de limba românâ. Este vorba de profesorul Miron Holban şi de profesorul Augustin Popescu, mai târziu, Augustin Z.N. Popp, marele eminescolog care şi-a închinat întreaga viaţă culegerii de manuscrise eminesciene, fotografiilor, actelor etc.  

Profesorul Miron Holban mi-a trezit dragostea de literatură prin felul cum ne vorbea despre scriitori, cum ne diseca opera literară, cum ne corecta ortografia, cu blândeţe şi înţelegere, cum ne trezea dragostea pentru lectură.  

Augustin Z. N. Popp*(căruia vreau să-i aduc un omagiu în subsol, publicându-i biografia) ne povestea zile întregi în amfiteatrul şcolii despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu, alături de nepotul lui Eminescu, colonelul Eminescu, ne prezenta diafilme şi diapozitive cu imagini din viaţa familiei poetului sau din viaţa lui Eminescu şi a iubitei lui, Veronica Micle. A fost atât de îndrădostit de Eminescu încât îşi transformase casa în muzeu. Rămăsese sărac dând din bruma lui de leafă pe manuscrise şi acte vechi sau alte obiecte aparţinând marelui poet. Până când cumpărase şi rochia de mireasă a Veronicăi de la căsătoria cu Micle şi o pusese la expoziţie. Nu ştiu ce s-a ales de toate acestea după moartea lui şi a soţiei.  

Ar fi fost bine( sau poate a şi făcut-o) să le predea Muzeului Literaturii Române, pentru că nu a avut nici un urmaş.  

După şcoala pedagogică, dornic să-mi îmbogăţesc cunoştinţele, am urmat cursurile Institutului pedagogic de trei ani din Bucureşti. Aici mi-am dat seama că încet-încet am ieşit din proletcultism, deabia acum am început să cunosc marile opere ale literaturii române. Începuse să se reediteze marii clasici, să apară studii critice, profesorii îşi dăduseră drumul la gură, era un fel de liberalizare de după 1960.  

Profesori ca Boroianu, Bulgăr, Zoe Dumitrescu Buşulenga, Dumitru Micu, severul C. G. Nicolescu, Ion Zamfirescu, reputatul profesor de Istoria teatrului, Piru, Ion Rotaru şi alţii mi-au accentuat dragostea pentru limba română. Pe unii din ei aveam să-i întânlesc şi la Universitate, unde m-am înscris după terminarea institutului. La Universitate încă mai circula umbra lui Călinescu la ale căror cursuri se strângea mulţime de bucureşteni de toate profesiile pentru a-i asculta litaniile literare. Istoria lui literară circula pe sub mână şi rar puteam să punem mâna pe ea. Profesorul Grigore Brâncuş, Gh. Muntean, Emanuel Vasiliu, Valeria Guţu Romalo, Crohmălniceanu,, mai tinerii Al. Călinescu, Eugen Simion, Nicolae Manolescu, m-au convins definitiv că cititul şi scrisul e o boală frumoasă de care n-am să scap toată viaţa.Toţi erau oameni de la care aveai ce învăţa.  

Aceşti oameni m-au format pe mine ca profesor şi ca om şi le port o deosebită stimă până voi închide definitiv ochii.  

Elevii şi studenţi de astăzi mai au asemenea repere?  

Poate sunt un om al trecutului şi nu înţeleg încotro merge societatea. Dar să-mi fie iertat dacă greşesc, lumea de astăzi nu mai are repere. E foarte adevărat că după 1989 s-au schimbat multe. Oamenii s-au îndreptat spre meserii care aduc banul, unii chiar l-au îndrăgit atât de mult, încât au uitat buna cuviinţă. Vor banul chiar vânzându-se pe ei. Sau conştiinţa lor. Veţi zice că aşa e capitalismul. Care capitalism? Noi am ieşit dintr-o junglă şi am intrat în alta. Capitalismul aşezat are repere şi modele pe care le respectă. Presa, mă refer mai mult la televiziuni, ne aduce mereu în faţă pseudomodele pe care tinerii, neavizaţi, le iau drept modele. Viaţa s-a manelizat, nu se mai citeşte literatură, nu se mai ascultă muzică bună, în special cea clasică, nu se mai învaţă temeinic. Şcoala a devenit bordel, facultatea o fugă după diplome, doctoratele formale cu lucrări compilate şi plagiate. Politicienii fanfaroni plecaţi după pricoapsă. Nu se mai respectă instituţiile statului, profesorii, bătrânii, bolnavii etc.  

O societate în firea ei trebuie să se trezească, altfel dispare.  

Cine s-o facă?  

Poate tânăra generaţie care vine după noi, educată în ţări din occident, precum paşoptiştii la 1848. Sau tinerii rămaşi aici care muncesc cinstit să fie luaţi ca exemple. Dar înainte de toate stă în puterea noastră să ne trezim şi să-i trezim şi pe alţii că aşa nu se mai poate. Sărăcia s-a răspândit ca o plagă şi ne sufocă. Munca a devenit o ruşine. Goana după averi o virtute.  

Încotro ne îndreptăm?  

 

Ion Ionescu-Bucovu  

 

Referinţă Bibliografică:
NEVOIA DE MODELE / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1135, Anul IV, 08 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!