CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 242 din 30 august 2011        Toate Articolele Autorului

Nestemate ale Banatului montan
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
NESTEMATE ALE BANATULUI MONTAN...
 
                        Dragul meu cititor,
Nu ştiu dacă am să-ţi pot transmite emoţia pe care o am citind această carte, a distinsului nea Costică GRUESCU, omul ce şi-a dedicat viaţa colecţionării şi studiului mineralelor, aşa zisele ,,flori de mină''.
Pe lângă alte scrieri ca; volumul de poezii ,,SÂNZIENE'', romanul despre viaţa pictorului şi sculptorului Tiberiu BOTLIK, acel baron adevărat ajuns în România comunistă, şi care pentru a exista, scria lozinci. Iată că prietenii îl ajută pe nea Costică să scoată un volum plin de povestiri, despre aceste minunate ,,flori de mină'' pe care le iubeşte, precum a iubit şi pe tanti Maria, soţia ce l-a urmat cu credinţă peste 50 ani de căsnicie. Din colecţia de la Ocna de Fier, fiecare floare de mină îşi are povestea ei. Dar într-o carte câte povesti pot intra? Totuşi cineva din Banat a decis tipărirea unei cărţi de 244 pagini, cu puţin peste 50 povestiri. Acesta fiind directorul Studioului Regional Radio Reşiţa, domnul Doru Dinu GLĂVAN, care pe lângă faptul ca i-a înlesnit transmiterea povestirilor lui nea Costica în eter, s-a gândit că acestea nu trebuie pierdute, şi a decis tipărirea lor.
   Iată ce spune domnul D.D.GLĂVAN; ,,Unele bogăţii ale subsolului au trecut pragul materiei neînsufleţite şi au intrat în zona esteticului. Trebuia să se iveasca cineva să le descopere şi să le consacre valoarea. Acest OM s-a gasit aici în inima Banatului, este contemporanul nostru, dând din preaplinul sufletului său viaţă unor pietre pe lângă care noi trecem nepăsători. Acesta este domnul Constantin GRUESCU, cel care a scos la lumină aceste ,,nestemate ale pământului''. Dar ce aflăm din poveştile lui nea Costică?
   În decembrie1988 un secretar p.c.r. a solicitat  să i se trimită familiei Ceauşescu două flori de mină, un ametist pentru ,,tovarăşul'' şi un cuart roz pentru ,,tovarăşa'', pe care însa aceasta l-a refuzat făcând chiar o criză de isterie, datorită structurii negative a maleficei persoane, dupa remarca lui Ion ŢUGUI şi Dan SERACU. Ametistul dăruit lui Ceauşescu s-a pierdut undeva la o cabană de vânătoare din Călimaneşti. Aflăm că şi marele poet german, Johann Wolfgang GOETHE a fost un mare colecţionar mineralogy, şi a spus despre minerale că sunt ,,lumina, culoare şi vis''. O definiţie ce nu mai poate fi contrazisă. În micuţa carte se regăsesc o mulţime de personaje, începând cu diverşi mineri, şi terminând cu înalte personalităţi precum; regina Beatrice a Olandei, căreia în anul 2001 i-a fost oferit un eşantion de cuarţ galben spre violet rozaliu. Un alt personaj celebru este şi renumitul om de ştiinţă italian Francesco GRISELINI, cel care a informat Curtea Imperiă de la Viena, că minele din Banat sunt o adevărată bogţăie pentru imperiul habsburgic. Mai aflăm că în anul 1971, Universitatea din Timişoara a editat primul album de mineralogie din România, datorat academician profesor dr. Ion CUREA originar din Caraş-Severin.
Cartea domnului Constantin GRUESCU este o lecţie de omenie şi generozitate, spune domnul Stefan NACIU în postfaţa volumului, şi lanseaza un adevărat apel pentru construirea unui adevărat Muzeu de mineralogie estetica, la Ocna de Fier, pentru a se salva ,,comoara'' lui nea Costică GRUESCU, dar şi pentru fericirea României, care este cu adevărat ,,Grădina Maicii Domnului'' cum a definit-o Papa Ioan Paul a II lea. Acesta este nea Costica GRUESCU, aceasta este o parte din ROMÂNIA.
     Mihai LEONTE  Moldova Nouă - Banat - Romania.     
 
Referinţă Bibliografică:
Nestemate ale Banatului montan / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 242, Anul I, 30 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!