AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  Ne pregătim de week-end?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E încă joi noaptea...câteva minute doar. Pffff...începe ziua de vineri, dar şi planurile pentru “minivacanţă”! Ador zilele astea ... ca pe nişte cadouri! Ani întregi le-am urât!  
  
După o sâptămână de dus la job...ca un robot...apoi: spală, calcă, găteşte, pune pacheţele, fă mici cumpărături...venea vinerea...zi de băut pentru „el”, sâmbăta...zi de curăţenie generală, de alergat prin toate magazinele...de „chestii pentru băieţi” şi magnifica duminică...când veneau rudele lui în vizită sau mergeam noi la ele...şi iar făceam mâncare...pentru câteva zile (speram eu...)...şi mult, mult televizor...fotbal fără limite! 
  
Acum...dorm cât vreau...mă văd cu cine / când vreau...ies la o cafeluţă...un film la mall...un shopping cu fetele...o bârfă mică, un masaj la vreun salon sofisticat... 
  
Week-end-ul ăsta...mare bal, mare! La Casa Armatei din Timişoara e Balul Intendenţei. “Fostele cătane” se întâlnesc iar ... şi o prietenă, mai năstruşnică, profitând de coincidenţa evenimentelor (ziua ei şi balul) s-a gândit să facă ... ”o nebunie”: ne-a invitat la ziua ei...şi la bal... pe toate prietenele ei divorţate, nemăritate, iar soţul ei, pe prietenii lui...văduvi, divorţaţi, holtei. Aşa ne-am adunat vreo 14 suflete. Ce o fi...om vedea (curată agenţie matrimonială!). 
  
Ei, dar mâine e şi Balul de Sf.Sava, la sârbi. Într-un oraş cosmopolit, te poţi distra înzecit mai mult decât...oriunde. La Operă, o să fie spectacol, apoi dineu...Şi dacă sârbii nu se ştiu distra, nu mai ştie nimeni! Vor veni, ca-n fiecare an, personalităţi...culturale, politice, artistice...din toate ţinuturile locuite de sârbi. Ai ocazia să-i vezi, ca oameni, pe atâţia pe care-i ştii doar de la tv ori de la radio. 
  
La job, sâmbătă, sunt şi şedinţe (celebrele Consfătuiri)...ca să nu uităm de unde luăm banii şi să ne mai amărâm sufletele cu noile decizii ale guvernanţilor...dar e şi un prilej de a ne vedea cu alţi colegi, de aceeaşi specialitate, din întreg judeţul. Mereu se fac şi frumoase prezentări de carte...şi-ţi rozi unghiile făcând calcule...platesc blocul sau îmi iau nu ştiu care carte nouă şi foarte bună de metodică? Duc copilul la patinoar mâine sau îmi pot permite şi o carte de specialitate? Îmi iau medicamente mai scumpe...sau îmi rup pantofii ca să găsesc mai ieftine şi să pot achiziţiona un nou dicţionar ori o nouă carte de teste pentru bac. Trăiască xerox-ul! Doar aşa o mai reglăm cumva. Stăm pe la stand...la vânătoare...ne notăm cine ce carte-şi ia, ca după o săptămână-două, să-l sunăm...şi să ne-o xeroxăm măcar, dacă nu ne-am permis să o avem în original. Trist...dar ne descurcăm cumva, nu? Am învăţat asta încă din perioada intrauterină, noi, generaţia „decreţeilor”...care, în multe cazuri, „ne-am obligat mamele...să ne nască”! 
  
Lupta acesta permanentă...cu regimul (indiferent care), cu familia, cu vecinii, cu şefii, cu taxele, cu medicii, cu luna şi soarele...ne-a făcut nişte “soldaţi universali”, invincibili! Uneori, mai bocesc...dar de cele mai multe ori mă gândesc că am trecut prin atâtea, încât nu ştiu ce m-ar mai putea impresiona profund ori distruge...dacă n-a fost să fie până acum... 
  
Dar, să nu mint...Uite, m-a impresionat foarte tare un elev din clasa a IX-a. Retras, liniştit...rareori o prezenţă vizibilă, care, într-o zi, la finalul orei, mi-a cerut câteva minute să vorbim...”nu despre şcoală”. Eram...ochi şi urechi. Mi-a reamintit că, la începutul semestrului, când toţi ne-am mărturisit planuri, dorinţe, proiecte pentru noul an şi o colegă de-a lui a zis că-şi propune să mai slăbescă, eu, sincer, am afirmat că şi eu tot vreau...şi-i doresc ca măcar ea să reuşească. “Tatăl meu vă poate ajuta să vă împliniţi acest vis. El are un rezultat personal foarte bun...17 kg mai puţin, în patru luni...şi e cardiac şi hipertensiv, ca dumneavoastră.” 
  
Am rămas mută de uimire. Niciodată nu le-am vorbit elevilor mei despre problemele mele de sănătate...astea erau investigaţiile lui. Niciodată nu m-am gândit că pe un tânăr, un elev din zilele noastre (despre care se spun atâtea şi atâtea...) poate fi preocupat de calitatea vieţii unui dascăl al său, poate fi atent nu doar la disciplina pe care o predă, ci şi la nevoile / dorinţele lui, ca om. 
  
Ce copii minunaţi avem! De ce trebuie să sufere atâtea încorsetări, încât să-şi ia zborul odată şi-odată, spre alte zări? Neamul acesta, al nostru, are o structură sufletească atât de specială, în esenţa sa... 
  
Uite, de când vorbim, s-a făcut vineri deja! 
  
Mă uit la pereţii mei proaspăt zugrăviţi, la perdelele semeţe...cum aşteaptă, nerăbdătoare, ca şi mine, mobila cea nouă...achitată, aleasă...chiar ca o mireasă...cu muuuuultă alergătură. 
  
Sunt fericită. Liniştită. Micile bucurii sunt adevărate delicii, când te simţi mulţumit. Mâine, pe lângă tot programul mărturisit...mi-am făcut şi eu, ca tot omul, care se respectă...şi un program „clandestin”. 
  
Vă doresc şi vouă să nu vă refuzaţi „nebuniile de week-end”...c-apoi, de luni, ne vedem iar „pe baricade”! 
  
Timişoara, 27.01.2012 Corina-Lucia Costea 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ne pregătim de week-end? / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 391, Anul II, 26 ianuarie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!