CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 257 din 14 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Ne-am întâlnit pe internet 2
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Capitolul 2 
  
A înflorit magnolia 
  
Din timp în timp cumpăr şi niscaiva gazete, citesc aproape totul fie din titluri, fie printr-o parcurgere rapidă şi mi se opresc ochii la câte o „capodoperă” demnă de luat în seamă, mai ales în momentele de mai puţin bună dispoziţie. Cum s-a întâmplat de pildă astăzi, nu voi înşirui titlurile de unde le-am cules, dar toate acestea sunt autentice: 
  
- Din cauza ploilor, drumul s-a surpat cu un metru înălţime... 
  
- Boala se manifestă prin tulburări de funcţionare a persoanei... 
  
- Găinile au o mărime corpolentă de atâtea chilograme... 
  
- Protejaţi pielea familiei dvs cu săpunul marca X... 
  
- În aşteptarea îngheţului, navele de călători de la Tulcea, au fost ridicate (!) şi duse în altă parte... 
  
Cum le spui tu neicusorule, mai rar! 
  
Mi-am propus odată să compun o listă cu astfel de „perle” ale exprimării noastre media şi pe care să o parcurg ori de câte ori îmi pierd simţul umorului sau am nevoie de mai multă bună dispoziţie. Pentru că fără umor, supravieţuirea este aproape imposibilă. 
  
Şi când nici nu mă gândeam, iată că primesc un nou mesaj din partea necunoscutei: 
  
„Bună ziua dle Sebastian, 
  
Ce mai faceţi? Aveţi şi spirit autocritic. Mi-a plăcut intervenţia Dvs pentru cioburi la fabrica de geamuri din Scăieni. Cine este în stare să facă mea culpa din cele care-i aparţin, este un om cu adevărat sincer, nu are ce să ascundă şi nici nu-i este ruşine de s-căderile sale. 
  
Sper că nu v-am stricat dispoziţia. Este o zi frumoasă de primăvară şi la mine în curte a înflorit magnolia. Zâmbiţi vă rog. Căpriana” 
  
Mi-am pus mâinile în cap, m-am scărpinat mai cu foc şi mi-am dat seama imediat de unde ştia necunoscuta toate aceste amănunte, hai să le numim „picante” dar care toate erau adevărate în fond. 
  
Corespondând cu prietenii, mă confesasem unuia din ei şi amănuntul acesta se referea la perioada mea de stagiatură, primisem un loc de muncă printre salariaţii mai vechi, toţi necunoscuţi şi care, mi se părea mie, stăteau numai cu ochii pe mine să vadă cum mă comport. Trebuia să dau un telefon la fabrica de geamuri din Scăieni pentru nişte restanţe la cioburi de geam, necesării fabricării de articole sanitare unde lucram. Zis şi făcut, primesc legătura, telefonista îmi spune aveţi la telefon pe domnul director, eu care voiam să discut cu un funcţionar de rang mai mărunt, mă pierd cu firea, în jurul meu linişte că puteai să auzi musca bâzâind, îi şi vedeam pe colegi cu receptoarele pe mine, gata să-mi scaneze convorbirea silabă cu silabă şi, mă pomenesc dând şi eu drumul unei „capodopere” demne de Guiness Book: 
  
- Dumnevoastră nu mai produceţi cioburi? 
  
De parcă ei aveau în plan să producă cioburi ca atare şi nu geamuri. Iar acestea rezultau din spargerile inerente la o astfel de fabrică. Cum ajunsese amănuntul acesta plin de culoare de la prietenul meu la Căpriana, nu mai era un secret. Aveam un calculator vechi de tot, unele din componentele sale atinseseră chiar venerabila vârstă de treizeci de ani şi m-am dus cu el la talcioc să-l vând. 
  
Ţin minte ca acum că la intrare văzusem un puşti negricios cu o bicicletă căreia îi montase volan, să semene măcar din acest punct de vedere cu o maşină. Am scăpat de calculator şi tocmai voiam să mă întorc acasă, când s-a oprit în faţa mea acelaşi puştan, fără bicicletă de data asta şi care mi-a spus înghiţindu-şi cuvintele că de-abia am putut să-l înţeleg: 
  
- Scrie-mi şi mie un pilet de orp. 
  
- Ce să-ţi scriu, mă'? 
  
- Un pilet de orp. 
  
- Nu înţeleg ce e aia, un pilet de orp. 
  
- Un bilet de orb, bre. 
  
- Cum e aia, un bilet de orb? 
  
- Că sunt orb, să cerşesc. Îl pui în piept şi gata. 
  
- Fugi măi de-aici şi lasă-mă în pace, că nu fac eu aşa ceva. 
  
Şi mai departe, cel care-mi cumpărase calculatorul, revânduse la rândul lui piesele, bucată cu bucată altora. Întotdeauna sunt alţi oameni mai strâmtoraţi ca noi şi din hazard, hardul şi alte câteva componente nimeriseră la Căpriana care se amuza acum pe socoteala mea. 
  
Şi bâzâitul acestei domnişoare începuse să mă sâcâie. Parcă vedeam o băieţoaică, tunsă scurt, în pantaloni, ceea ce n-am putut să suport la fete, la femei, cu aer de vedetă predestinată şi adoptând un ton protector faţă de toţi dimprejur. Dar eu care m-am lovit în adolescenţă de destui pereţi, mi-am zis că în viaţă e loc şi de aşa ceva şi am trecut mai departe să-mi văd de ale mele. Cu atât mai mult cu cât, îmi spusese odată cineva, acolo unde apare o femeie de care să depindă ceva, oricât de mic, să vezi ce repede se strică treaba! Fii puţin mai atent şi ai să vezi că toată istoria lumii a fost încurcată numai de femei. Na-ţi-o frântă că ţi-am dres-o! 
  
Am mai citit nişte cărţi ale unui psiholog Vasile Muşat, cercetător recunoscut şi cu lucrări premiate de Academie şi la mai multe congrese şi simpozioane internaţionale şi care, adâncind procesul cunoaşterii senzoriale, aduce la lumină amănunte teribil de interesante despre puterea sugestiei, despre formare intuitivă a convingerilor, despre mecanismele mai puţin cunoscute nouă, publicului larg, de control al percepţiilor, despre raportul dintre o teamă subconştientă, motivată sau nemotivată şi spiritul de conservare la nivel individual, după tipurile de comportament, despre mecanismul prin care o anume chestiune preocupantă şi nerezolvată, se poate transforma într-o obsesie nocivă, în stare să mineze un comportament normal. Şi multe alte concepte între care mi-a fost greu să disting unde se termina abilitatea profesionistului şi unde începea zona nisipurilor mişcătoare, adică unde pătrundea pe terenul speculaţiilor. 
  
Pentru seară îmi pogramasem o ieşire la Căminul cultural unde urma să aibă loc un spectacol artistic şi înainte de a ajunge acolo, mi-am dat seama că se petrecuse ceva ieşit din comun şi care avea să modifice totul. 
  
Echipa artistică venită de la judeţ şi câţiva cântăreţi din orchestră intraseră prea devreme la bufetul din apropiere, sala s-a împărţit imediat în două tabere: ai noştri şi ai lor, limbile se dezleagă foarte uşor la băutură, câteva replici piezişe din cauza cărora s-a instalat imediat o stare de ostilitate declarată între potenţialii beligeranţi. 
  
- Costică, dă-i tu o palmă lu' ăla cu plete. 
  
- Păi de ce, că nu mi-a făcut nimic.  
  
- Dă-i mă ' o palmă cum îţi spun eu, că nu te învăţ de rău.  
  
- De ce nu-i dai tu?  
  
- Tu nu vezi că sunt cu nevasta? Ce vrei să spună că sunt un bătăuş? Că de-abia ne-am luat şi suntem şi în luna de miere. Fă aşa cum îţi spun eu.  
  
- Păi o să dea şi el în mine.  
  
- Asta şi vreau. Păi nu sunt eu prietenul tău? Habar n-ai cum mă mănâncă pe mine palmele. Să vezi tu ce distracţie încingem noi aici. 
  
Şi uite aşa de la câteva vorbe năroade, s-a încins o bătaie în toată regula, care pe care şi care apoi s-a transformat într-una fiecare cu fiecare, că nimeni nu mai ştia în cine dă şi de ce dă. Scaune rupte, geamuri sparte, tablourile de pe pereţi, totul vraişte. 
  
Afară aşteptau răbdători oamenii de ordine şi când ambele tabere au cerut time-out, au intrat şi ei cu chitanţierul de amenzi, ca într-un spectacol de operetă cu carabinierii lui Offenbach. Aşa că unii au plecat la spital, alţii la cabinetul medical cu dinţii rupţi şi cei care au fost consideraţi mai recalcitranţi şi periculoşi, au fost opriţi în arestul local. 
  
Iar Căminul cultural trebuia să intre de-acum în reparaţii generale că nu mai era în stare să găzduiască nici un fel de manifestare oricât de „artistică” ar fi fost ea. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ne-am întâlnit pe internet 2 / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 257, Anul I, 14 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!