CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Dona Tudor         Publicat în: Ediţia nr. 460 din 04 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

DESTIN SECRET
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Când ne-am înfipt bornele în istorie, cineva ne-a pus gând rău.  
Fiarele timpului au răspuns ispitei. Turlele noastre împungeau doar cerul. Ascundeam în dangăte, cuvinte. Raiul pentru noi părea nepotrivit. Am optat pentru un iad util. Am stat în el, supravieţuind.  
Dacă mai stăm mult, se sperie iadul. Într-o existen’ă milenară, să bagi frica în neamul lui Scaraoschi, înseamnă că nu s-a stins candela din fiecare.  
Vâlceanul Dumitru Drăghicescu, publică în 1907 prima monografie asupra sufletului nostru naţional, în lucrarea intitulată “Din psihologia poporului roman”: “Din punctul de vedere al întregului neam românesc, cea dântâi observare de făcut este că naţiunea română, propriu-zisă, nu este încă pe deplin făurită. Rolul formativ al istoriei noastre nu este dus până la capăt. Acest rol abia este jumătate isprăvit şi nu va fi pe deplin terminat decât atunci, când neamul românesc, în întregimea lui, va fi una, va alcătui o societate, fără bariere şi fără graniţe despărţitoare pe întreg teritoriul, pe care se împrăştie azi graiul românesc. Ca şi istoria, harta noastră, este neisprăvită, înjumătăţita abia şi este încă în aşteptarea statornicirii a celor de pe urmă contururi adevărate şi naturale ale ei. Harta noastră, care este desigur adevăratul substrat organic al sufletului nostru etnic, este oprită în cursul creşterii ei. Ni se înfăţişează ca ceva neechilibrat, fără bază temeinică, ca un edificiu inform sau cu forme şovăielnice.  
Ca atare, îi lipsesc organe temeinice, părţi esenţiale de structură. Trectul nostru istoric, în loc să ne întregească, adesea ne-a mutilat.  
Corpul naţiunii noastre,- organismul, din care trebuie să decurgă însuşirile sufletului nostru, fiind neterminat tot aşa ne aflăm şi sufleteşte. Suntem neisprăviţi geograficeşte şi istoriceşte, suntem nevârstnici din punct de vedere social. Şi această primă trăsătură a istoriei şi societăţii se răsfrânge foarte simţitor în sufletul nostru şi în produsele lui. Toate felurile de activitate românească, ştiinţă, literatură, arta noastră, agricultură, industria şi comerţul nostru poarta pecetea neisprăvitului.  
Activitatea noastră, sub toate înfăţişările ei practice şi teoretice, în toate ramurile, se găseşte în faşe, şi se zbate în greutăţile naşterii ei. Dacă, spre pildă, în Franţa, toate fructele minţii şi activităţii franceze poartă pecetea caracterului de isprăvit, al intraductibilului “fini”, “acheve”; la noi, toate roadele muncii noastre se înfăţişează sub pecetea neştearsă, fatală a neisprăvitului.  
A doua trăsătură mai pronunţată şi mai caracteristică a istoriei noastre , şi care se răsfrânge foarte simţitor în natura sufletului nostru etnic, este pasivitatea, rezistenta defensivă, remnata, pasivă, supusă, înfrântă, lipsa de energie ofensivă, îndeosebi, istoria ţărilor romane, din cele din urmă trei veacuri, cu prea rari abateri de la regulă, este o cheltuire de energie foarte mică în acte de rezistenţă resemnată şi de apărare pasivă, este o îndârjire de a nu ceda, a nu capitula cu totul.  
Luptele contra turcilor se fac cu pungile de bani; belşugul câmpiilor bogate inlocuie, faţă de turci, vigoarea braţelor oştenilor lui Mircea şi Stefan. Reprezentanţii cei mai desăvârşiţi ai acestei epoci sunt Matei Basarab şi Constantin Brancoveanu, care îşi apără ţara şi lungile lor domnii cu regimente de pungi, încărcate cu galbeni şi trimise Sultanilor şi vizirilor. Această notă precumpănitoare a istoriei pătrunse adânc în sufletul nostru etnic şi dădu o coloare particulară înfăţişării lui în diferitele sale manifestări. Mulţumită acestui caracter esenţial al istoriei noastre, în firea românului nu s-a dezvoltat până acum, după cum avem să vedem , decât însuşirile negative, oarecum pasive şi defensive.  
Istoria n-a dat ocazie priincioasă dezvoltării bunelor noastre însuşiri, calităţilor noastre sufleteşti pozitive. “  
D. Drăghicescu nu avea cum să-şi închipuie cum vom ajunge noi să fim peste o sută de ani. În praful istoriei, pe drum, am pus seminţe.  
Ne-a înscris Dumnezeu pe lista cu îngeri.  
 
Referinţă Bibliografică:
DESTIN SECRET / Dona Tudor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 460, Anul II, 04 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dona Tudor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dona Tudor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!