CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 509 din 23 mai 2012        Toate Articolele Autorului

N-AM AVUT TIMP...tabletă spirituală- CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
N-AM AVUT TIMP... 
  
Poate cea mai frecventă scuză a omului de azi este aceasta: N-am timp, sunt ocupat, fug să ajung în cutare loc...  
  
N-am timp să citesc – e pe buzele tuturor, fără să gândească măcar că autorul, (scriitorul, pictorul, muzicianul) A AVUT TIMP SĂ SCRIE, SĂ COMPUNĂ, SĂ PICTEZE – ceea ce ei NU AU TIMP nici măcar să-şi arunce privirile, fugar, să răsfoiască o carte, un album, să audieze o muzică, fie şi în automobil. Este un motiv de mare desconsiderare faţă de orice creator. 
  
Cum îşi găseşte timp (uneori luni de zile, ani, zeci de ani) – să creeze un om? Şi mai ales, spre ce finalitate? Se ştie că, bucuria cea mai mare a unui autor este de a împărtăşi altora roadele muncii lui. Aceasta e şi menirea artei: să fie împărtăşită, să aducă bucurie, să liniştească, să creeze stări benefice, stenice, tuturor celor cărora li se adresează. 
  
În schimb, primesc fraze de genul celor de mai sus: N-am avut timp... 
  
Eu cred că această scuză penibilă este ca o palmă adusă autorului de orice fel. 
  
El s-a străduit, a muncit, a transpirat, s-a îmbolnăvit, n-a avut bani şi vreme de tratamente, a stat zile şi nopţi în faţa foii de scris, în faţa şevaletului sau a portativului, cu singurul scop: de a aduce pe lume o operă. 
  
Ce primeşte în schimb? 
  
Invidii, răutate, persiflare, uneori chiar ură. 
  
Faţă de asemenea atitudine din faţa semenilor, însingurarea devine atunci iminentă. 
  
Turnul de fildeş nu e o vorbă în vânt. 
  
Autorul nu mai socializează, se retrage, se însingurează, se autopedepseşte. Îi pier cheful şi inspiraţia, dorinţa de a mai scoate la iveală un nou semn de iubire pentru oameni. 
  
Toate acestea duc, inevitabil la moartea civilă a creatorului. Va trăi încă o vreme, dar din punct de vedere civil şi social, va fi mort. Mort pentru ceilalţi şi încet-încet, mort şi pentru sine. Dacă nu ar exista arta lui de care să se agaţe... 
  
Desconsiderarea celor care contribuie la afirmarea şi promovarea culturii de orice gen, pe plan local, naţional şi internaţional este o mare nedreptate care li se aduce creatorilor. Unii ajung uitaţi şi de Dumnezeu, în căsuţele lor modeste, luptând pentru supravieţuire. Retragerea din viaţa publică este evidentă. Ce va face atunci un interpret, un solist, obişnuit cu scena? Dar un actor care a fost obişnuit să joace în piese, în filme? Dar un pictor care nu mai expune pe nici o simeză? Ce să facă el cu tablourile sale? 
  
Problema este foarte gravă. Aşa se pierd opere importante, o dată cu autorii lor. Pentru că societatea, statul în primul rând, nu acordă măcar un minim de atenţie celui care îşi dedică viaţa culturii şi artei. 
  
Grija zilei de mâine, lipsa mijloacelor de supravieţuire îi duc pe cei mai mulţi la disperare, la boală şi la moarte. 
  
Atunci, „dacă va avea noroc” – cineva îşi va aduce aminte de el. Altfel, va fi azvârlit la groapa istoriei artei, sub toate formele sale. 
  
Şi cine ştie în ce secol, se va găsi cineva să-l dezgroape, atât pe el, cât şi creaţiile sale? Şi cui va mai folosi aceasta? 
  
În ceea ce mă priveşte, de câteva zeci de ani nu mai întreb pe nimeni dacă mi-a citit vreao carte. Aceasta ca să evit răspunsul penibil: N-am avut timp. 
  
21 mai 2012 
  
Ziua Sfinţiulor Împăraţi Constantin şi Elena 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
N-AM AVUT TIMP...tabletă spirituală- CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 509, Anul II, 23 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!