CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Expozitie >  MUZEUL DR.C.I.ISTRATI UN DAR PENTRU SEVERINUL INTERBELIC.Expozitie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Expoziţie  

MUZEUL DR.C.I.ISTRATI UN DAR PENTRU SEVERINUL INTERBELIC  

Varvara Magdalena Măneanu  

Muzeul Dr. C.I.Istrati pentru Severinul interbelic a fost un preţios dar. Fondul acestuia, pe care l-a moştenit Muzeul Regiunii Porţilor de Fier ilustrează polivalent diferite aspecte de civilizaţie românească.  

Nucleul Muzeului Dr.C.I.Istrati, a fost Colecţia Maria Istrati Capşa, care s-a îmbogăţit pe parcursul vremii, între care şi cu nenumărate obiecte şi diverse din punct de vedere tematic, multe donate de către români sau alte etnii în 1906, cu ocazia Expoziţiei Generale Române.  

În forma cum era organizat pe când funcţiona în aripa de vest a Palatului Cultural din Turnu Severin, după cum reiese din Catalogul sumar, muzeul se prezenta astfel:  

Grupa I –a Ştiinţifică- Geologie Mineralogie şi Paleontologie  

Grupa a II –a Artistică –Sculptură, picrtură, caricaturi, desen  

Grupa a III – a A. Preistorie – Arheologie clasică, Oltenia Cucuteni, Romula Dobrogea, Antichităţi egiptene, Arheologie medievală  

B. Omeni de seamă , Obiecte ce au aparţinut, Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Generalului Carol Davila , Gh. Asaki. Cursurile Dr.C.I.Istrati, Nicolae Densuşianu, Iulia şi B.P.Haşdeu, N. Grigorescu. Relicve şi fotografii regale.  

De asemenea era o vitrină rezervată Numismaticii, Familiei Regale,  

Grupa a IV-acuprindea o diversitate de obiecte etnografice din diferite zone ale ţării : piese de port, textile de interior, de mobilier, unelte şi ustensile, unităţi de măsură.  

Ultima secţiune Grupa a-V –a intitulată Bisericească cuprindea obiecte de cult creştin dar şi a altor culte din România care au particpat la Expoziţia Generală Română, Bucureşti, 1906.  

Cu ocazia Zilelor oraşului Drobeta Tr –Severin, vizitatorii au putut cunoaşte rarităţi din fondul acesui muzeu reconstituind parţial Grupa a V-a, care cuprindeaobiecte etnografice din diferite zone ale ţării sau zone unde locuiau comunităţi de români.  

Majoritatea exponatelor au participat şi la Expoziţia Generală Română.1906. Bucureşti.  

 

*Expoziţie realizată de Varvara Magdalena Măneanu  

Referinţă Bibliografică:
MUZEUL DR.C.I.ISTRATI UN DAR PENTRU SEVERINUL INTERBELIC.Expozitie / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 860, Anul III, 09 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!