CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 930 din 18 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Mucenici români
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

18 iulie: Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum  

Sfântul Emilian a fost fiul unui prefect roman, Sabbatianus, şi a trăit în sec. IV la Durostorum (Silistra de azi). După edictul din Mediolanum al împăratului Constantin cel Mare, din anul 313 creştinismul a fost repus în drepturile lui legitime, recunoscându-se oamenilor libertatea de a crede în Dumnezeu. Şi cu toate astea când a ajuns la cârma imperiului Iulian (361-363), deşi la început s-a arătat favorabil creştinilor, după întărirea domniei s-a lepădat de Hristos şi a început a-i pedepsi din nou pe creştini, drept pentru care a şi intrat în istorie cu porecla de Apostatul. Şi dorind el să stârnească iarăşi furtuna cea pierzătoare de suflete creştineşti, a poruncit ca toate provinciile imperiului să se întoarcă la cinstirea vechilor idoli greci, numind guvernatori şi comandanţi militari dintre păgânii care-i împărtăşeau convingerile. Aşa se face că sosind în cetate vicarul Traciei, pe nume Capitolinus, om crud şi cu mintea întunecată, a închinat ofrande idolilor săi şi dând un ospăţ căpteniilor locale s-a interesat de respectarea edictelor împărăteşti. Şi pentru liniştea lor de fiecare zi, toţi l-au asigurat de respectarea acestora. Atunci, socotind că acesta este un moment prielnic să-şi arate dragostea faţă de adevăratul Dumnezeu, Emilian a intrat într-un templu păgân sfărâmând cu ciocanul statuile mincinoşilor idoli, răsturnând mesele şi călcând în picioare necuratele lor jertfe.  

Deşi nu-l văzuse nimeni, aflându-se fapta şi aceasta ajungând la urechile lui, Capitolinus s-a înfuriat peste măsură şi a poruncit soldaţilor să-l prindă pe acela care i-a necinstit zeii lui. Soldaţii au alergat degrabă să împlinească porunca şi prinzând un ţăran care venea de la camp, îl stâlcesc în bătaie să le spună cine este făptaşul şi unde se ascunde. Văzând cum este pedepsit un om nevinovat, Emilian se mărturiseşte în faţa lor, se dă prins şi este dus în faţa prigonitorului. Capitolinus îşi dă aere şi doreşte să pedepsească cu toată asprimea ofensa întâmpinată iar Emilian îi spune că din dorinţa de a place împăratului, oamenii au făcut nişte statui zicând: iată aceştia sunt zeii voştri, închinaţi-vă la ei! Deci omul i-a făcut pe ei şi nu invers! Şi ca ei să fie cei care îi fac sau li se închină lor!  

Capitolinus nu-i poate răspunde decât supunându-l la chinuri pe care Emilian le suportă rugându-se. S-a păstrat actul martiric al lui, în greacă şi latină, care confirmă că neputincios şi înfuriat, acesta a poruncit ca Emilian să fie aruncat într-un cuptor încins dar flăcările nu s-au atins de el! După care Emilian s-a mai rugat încă odată mulţumind lui Hristos pentru cinstea de a-L fi mărturisit pe El ca Dumnezeu, după care şi-a dat sufletul în mâinile Domnului. Mucenicia lui a avut loc în ziua de 18 iulie 362. Soţia lui Capitolinus care era creştină în ascuns, obţine de la acesta acordul de îngropare, aşa că el a fost ridicat noaptea de creştini şi îngropat cu cinste. Moaşte ale Sfantului Emilian se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra (Bulgaria), în Catedrala episcopală din Slobozia şi în Biserica ,,Naşterea Maicii Domnului“ din Drumul Taberei, Bucuresti.  

Referinţă Bibliografică:
Mucenici români / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 930, Anul III, 18 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!