CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Aspiratii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 8 din 08 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Motivația Jurnalului de Studiu Biblic - Jurnal de Studiu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Vindecarea spirituală înseamnă zdrobirea „capului șarpelui” prezent în noi și eliberarea din sclavia păcatului.”  
 
Scopul unui jurnal este de a-ți oferi un prilej de reflecție cu privire la tine și la lumea în mijlocul căreia trăiești. De aceea, un jurnal reprezintă, prin chiar natura sa, o formă de exprimare liberă, nesupusă constrângerilor unei prezentări în fața unui auditoriu. Astfel, jurnalul poate să îți ofere ocazia de a te descărca de tine însuți și de a te apropia mai mult de sine și de ceea ce îți dorești cu adevărat de la viață. Este un lucru personal, la care accesul celorlalți este permis doar în limita în care tu decizi aceasta. De ce însă un jurnal de studiu? Cum se împacă ideea de jurnal, care prin natura lui este liber în ce privește structura și forma de expresie, cu cea de studiu, care presupune rigurozitate, metodă și urmărirea unui scop bine determinat? Nu se distruge astfel cerința de subiectivitate, proprie unui jurnal?  
 
Ei bine, iată cum cred că stau lucrurile. Jurnalul, chiar așa nestructurat cum se prezintă, este totuși, o formă de studiu personal asupra noastră înșine și asupra realității cu care avem de-a face. Astfel, noțiunea de studiu există în chiar natura ideii de jurnal, fiind de fapt un element central. În plus, un jurnal motivațional, fiindcă la acesta mă refer, nu poate fi altceva decât o formă de studiere a condiției spirituale în care te găsești sau către care dorești să avansezi, o contemplare a unui lucru cu care te identifici și către care vrei să mergi. Așadar, un jurnal de studiu nu este neapărat un lucru sistematic, în sensul unui angrenaj cu intrări și ieșiri ingineresc îmbinate, ci mai degrabă, reprezintă o formă liberă de cugetare asupra unei realități pe care o investighezi cu perseverență, cu dorința de a-i desluși misterele.  
 
(Fragment din cartea: „Vindecare prin Cuvânt”)  
 
Un caz particular îl reprezintă jurnalul de studiu biblic, care își propune să exploreze conținutul valoros al Sfintelor Scripturi, fiind o modalitate de punere în evidență a ideilor din textul sfânt din perspectiva unei persoane care citește direct Cuvântul și se întrebă la fiecare pas: „Ce înseamnă ceea ce citesc? Ce vor să spună aceste cuvinte?” Mai departe, avansând treaptă cu treaptă și verset cu verset, vei putea urmări traseul unei gândiri care se articulează pe ceea ce este scris, căutând să discearnă intenția ultimă a Autorului.  
 
În plus, poate exista un jurnal de studiu care să includă și rugăciunea? Eu zic că da, fiindcă un jurnal ce este numai de studiu rămâne prin natura lui doar la nivelul de monolog asupra unei teme, o meditație personală sau ceva în genul acesta. Dar un jurnal de studiu ce include rugăciunea va surprinde ritmul relației dintre două persoane: cel care se roagă și Cel căruia îi sunt adresate cuvintele în cauză. Cu reverență și cu teamă sfântă, rugăciunea este o formă de exprimare ce poate fi surprinsă în jurnalul de studiu și redată ulterior pentru a inspira și pe alții.  
 
Revin asupra caracterului personal al unui jurnal, fiindcă în mod deosebit dorința mea este de a reda o metodă de apropiere de Dumnezeu prin intermediul Sfintelor Scripturi atât prin studiu, cât și prin rugăciune. Și dacă nu este respectată până la capăt ideea de jurnal, care de regulă, rămâne tainic, ascuns privirii celorlalți, este că totuși, laolaltă, cel care scrie și cel care citește, alcătuiesc o parte a familiei numită „umanitate”, având drept Tată pe același Dumnezeu.  
 
Octavian Lupu  
București  
19 decembrie 2016  
(republicare)  
Referinţă Bibliografică:
Motivația Jurnalului de Studiu Biblic - Jurnal de Studiu / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 8, Anul I, 08 ianuarie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!