AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Monografia- oglindă a unei vieţi ce a ctitorit Cetăţi de Lumină
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Monografia-oglindă a unei vieţii ce a ctitorit Cetăţi de Lumină 
  
Despre oamenii minunaţi care cu sacrificii enorme au construit lanţurile de hidrocentrale de pe râurile interioare ale ţării şi de la Porţile de Fier am scris nenumărate articole, la timpul respectiv, în ziarul “Lumina de pe Lotru “, unde am fost o perioadă de timp redactor, şi chiar în primul meu romnan ”Chipul din oglindă “. 
  
Încă de la început trebuie să subliniez că aceşti eroi ai luminii, îndrăgostiţi de zborul lor spre înălţimi pentru a smulge apei căldura luminii, asemeni lui Icar au pătimit de prea multă căldură dată de Helios. Această încercare de metaforizare a unui adevăr istoric doreşte să confirme adevărul exprimat de Ion Cristofor în prefaţa volumului “O viaţă pe şantierele luminii “, volumul 2, ( Gilău şi Leşu) semnat de Marius Mălai, apărută la Editura Napoca Star, Cluj-2012, care scria că astfel de cărţi în timpul dictaturii comuniste nu erau acceptate de “cereberii dictaturii “. Emil Cioran, în acest context, scria”Rolul insomniei în istorie, de la Caligula, Hitler, până la Ceauşescu. Neputinţa de a dormi să fie cauza sau consecinţă a cruzimii? Tiranul veghează- asta-i defineşte specia. “ 
  
Despre primul volum, cu acelaşi titlu, în care aborda evenimentele de pe şantierul hidroenergetic de la Argeş la care autorul a lucrat, am scris şi vorbit în cadrul unei şedinţe a Cenaclului “Vasilşe Sav “, patronat de Liga Scriitorilor.Spuneam atunci că tema volumului cerea o continuare, fiindcă activitatea inginerului Marius Mălai nu se opera aici. Previziunile mele sau adeverit.Iată că a văzut lumina tiparului volumul 2, în care autorul îşi povesteşte viaţa pe şantierele de la Gilău şi Leşu. 
  
Cartea se citeşte asemeni unui roman, fiindcă Marius Mălai stăpâneşte arta narativă, ştite să interfereze planurile unor reportaje cu stările autoreferenţiale. Cuprizând 19 capitole:Nesiguranţa viitorului, Reântoarcerea “acasă” la Cluj, Tratatul de pace de la Trianon, Primul „bun venit” ,În sfârşit, avem şi noi un sediu, Reîntoarcerea întregii familii, “Şantierul Gilău-Leşu “, Aprobarea noilor amenajări, Vizita la Hidrocentrala Argeş, Atacarea lucrărilor de bază la Gilău şi Leşu, Inovaţie valoroasă la barajul Gilău, Amenajare hidroenergetică “Someş “, Hidrocentralele din zona Clujului, Grupul de şantiere”Someş “, Necazul nu ocoleşte pe nimeni,Dispensarul Barajului Gilău, În disperare, căutarea altui serviciu, şi Peste ani. Cartea scrisă cu acribie, bine documentată, mai conţine Anexe, Mulţumiri, Abrevieri şi prescurtări, Bibliografie, De acelaşi autor, Participări la concursuri. 
  
Scrisă într-un stil alert, uneori abordând realitatea într-un spirit romanesc, cartea stârneşte interesul cititorului şi prin conflictele socio-politice din perioada dictaturii comuniste, în urma cărora inginerul Marius Mălai a avut de suferit. Iată ce scrie autorul: “Dacă în domeniul energetic, regimul comunist a acţionat în mod pozitiv, sprijinindu-l concret, în multe alte domenii a acţionat în mod total negative, inuman, distrugător şi criminal faţă de populaţia Ţării“. 
  
Problemele abordate de autor în această carte sunt diverse.De la activităţile sale şi a colegilor de pe cele două şantiere, până la comentariile despre starea socială, economică şi politică a ţării într-o perioadă când poporul roman era supus înfometării. Cartea este un amestec subtil de rememorare, inteligenţă, reportaj documentarist, de lirism bine temperat şi introspecţie. 
  
Cartea oscilează între memorialistică şi naraţiune romanescă, despre efluviile dramatice de pe şantierele de la Gilău şi Leşu şi despre viaţa şi familia inginerului Marisu Mălai, personajul central al cărţii, asupra căruia se fixează lumina relatărilor.Prospeţimea acestora, care e şi una a comportamentului eliberat de canoane, arată în autor un dibaci mânuitor al stilului şi un fin observator al psihologiilor latente ale colegilor de şantier. 
  
“În această perioadă,” scrie Mariua Mălai în capitolul “Grupul de şantiere Someş “, pentru executarea volumului foarte mare de lucrări din cadrul investiţiei aprobate, hidrocentralele Tarniţa şi Mărişelu, cu data de 1 ianuarie 1970 Întreprinderea de Construcţii Hidroenergetice Bucureşti a aprobat înfiinţarea Grupului de Şantiere Someş”, bineînţeles, a înglobat şi şantierul Gilău-Leşu. În acest context sunt enumerate persoanele din conducerea şantierului, inclusiv”Tovarăşul inginer Mălai Marius în funcţia de Şef şantier I cu 3300 lei salariu tarifar lunar “. Am citat din Decizia numărul 304 din 30 decembrie 1969, eliberată de Întreprinderea de Construcţii Hidroenergetice, Bucureşti, Director general Adalbert Gilbert. 
  
Cartea depăşeşte limitele unui volum memorialistic, ea se constituie într- o frescă complexă a societăţii româneşti, iar inginerul Mălai Marius devine etalonul unui personaj eroic ce a ctitorit cu multe sacrificii Cetăţile Luminii din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic. Iar prima sa soţie, Doina, care l-a însoţit peste tot cu un devotement precum Ana lui Manole, şi care a urcat în Cerul Eternităţii, este personajul ce întregeşte legenda până în zilele noastre.De fapt acest volum îi este dedicat, aşa cum stipulează autorul:” În memoria soţiei mele dragi DOINA, care de acolo, de sus, din ceruri, ne veghează ... “ 
  
Panait Istrate spunea că: “Artistul trebuie să facă din arta sa o armă, din succesul său o înfrângere şi din bucuria sa o suferinţă “. În ceea ce a construit Marius Mălai, pot să-l numesc un artist al Marilor Cetăţi de Lumină, astfel că opera lui a devenit o armă împotriva dictaturii comuniste, fiindcă lumina ce o dau turbinele ne-au dat posibilitatea să ascultăm la radio Europa Liberă, emisiunile ce ne îndemnau să dăm jos tirania, fapt ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Mai spune Panait Istrate că succesul artistului este şi o înfrângere şi bucuria sa o suferinţă. Succesul că a ctitorit aceste Cetăţi de Lumină este şi o înfrângere, deoarece anii tinereţii sale au ars pe aceste şantiere cu diferite privaţiuni, şi bucuria sa o suferinţă, adică faptul că după terminarea lucrărilor rămân în urmă nostalgia şi o tristeţe amară a trecerii timpului şi părăsirii locurilor unde s-au înfiripat amintiri. 
  
... Şi acest volum este o sinteză a unei vieţi în care descoperim adevăruri şi talent, deopotrivă prilej de încântare şi de iluminare. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Monografia- oglindă a unei vieţi ce a ctitorit Cetăţi de Lumină / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 619, Anul II, 10 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!